Folik Asit Ne İşe Yarar?

Folik Asit Ne İşe Yarar?
29.12.2022 21:44
Folik asit ne işe yarar? Folik asit adet kanamasını azaltır mı, adet geciktirir mi? Folik asit açısından zengin besinler nelerdir? Adetliyken folik asit içilir mi? Aile hekimi folik asit yazar mı? Folik asit boy uzatır mı? Folik asit takviyesi bazı durumlarda kullanılması gerekmektedir. İşte detaylar.

Folik asit, vücuda oksijen sağlayan sağlıklı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Folik asit eksikliği ile birlikte yorgunluk, halsizlik ve soluk bir ten rengi oluştuğu gözlemlenmiştir. Folik asit, DNA ve diğer genetik materyallerin sentezlemesi, onarımı ve hücrelerin bölünmesi için de oldukça önemli olduğu bilinmektedir.

Folik Asit Adet Kanamasını Azaltır Mı?

Folik asitin alımı adet döngü süresini, kanamanın yoğunluğunu ve döngünün uzunluğunu etkileyen bir takviye değildir. Folik asit, kısa sikluslu (27 günden az sürede adet olan) kadınlarda gebelik şansını %36 oranında arttırdığı bilinmektedir.

Folik Asit Adet Geciktirir Mi?

Folik asit kullanan kadınlarda, kullanmayanlara oranla hamile kalma olasılığı %15 daha fazla çıktığı araştırmalarca gözlemlenen bir durumdur. Adet düzensizliği yaşayan kadınlar arasında folik asit kullanan kadınların gebe kalma olasılığının %35 oranında daha fazla olduğu bilnmektedir.

Folik Asit Açısından Zengin Besinler Nelerdir?

Portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller grubu olan meyveler folat bakımından zengin içeriğe sahip besinler olarak bilinmektedir. Bir büyük portakal bir kişinin yaklaşık olarak günlük folik asit ihtiyacının %14'ünü karşılayan 55 mikrogram folat içerdiği tespit edilmiştir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler; Ispanak, marul, kuşkonmaz, brokoli, lahana, brüksel lahanası, bamya, pancar, karnabahar, avokado, domates suyu da folik asit içeren besinler arasında yer almaktadır.

Örneğin 2 kase ıspanak yaklaşık olarak 218 mcg folik asit içerdiği bilinmektedir. Bunlara ek olarak;

·            Kuru Fasulye

·            Kuşkonmaz

·            Brokoli

·            Yeşil yapraklı sebzeler

·            Bamya

·            Brüksel lahanası

·            Karnabahar

·            Pancar

Besinleri de folik asit açısından zengindir.

Adetliyken Folik Asit İçilir Mi?

Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemler dahilinde değil hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamin olarak karşımıza çıkmaktadır. Folik asit hamile kalma şansını arttıran bir vitamin olduğu gibi hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşıdığı bilinmektedir.

Aile Hekimi Folik Asit Yazar Mı?

Folik asit içeren çoğu ilaç ve vitamin SGK kapsamında ödemesi gerçekleştirilmektedir. Dünya sağlık örgütü de gebelik döneminde folik asit ve demir kullanımını önerdiği bilinmektedir.

Bebeğin doğum anına kadar beyin gelişim için de gerekli olan vitamin ilaçları ve folik asitleri aile hekim ya da kadın doğum uzmanı tarafından reçetelenmesi mümkündür.

Folik Asit Boy Uzatır Mı?

Boyunuzun uzaması için gerekli vitamin ve minerallerin arasında folik asit te boyun uzaması için gereklidir. Yumurta folik asit, protein, fosfor, demir, çinko ve B vitaminleri bakımından çok zengin bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca gelişim açısından elzem öneme sahip amino asitler bünyesinde barındırmaktadır.

Boyun uzaması için oldukça önemli olan vitaminlerden biri de D vitaminidir. Bu nedenle özellikle çocuklara en az haftada 3 kez balık tüketmelidir. İçerdiği besin grupları, protein ve başta demir, B12 olmak üzere kırmızı et çocukların sağlıklı gelişiminde önemli bir yeri bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir