Mide Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Mide Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
23.08.2022 14:31
Mide hastalıkları, uzun yıllardır insanları etkilemektedir. Biz de yazımızda sizler için mide hastalığı belirtileri nelerdir, mide hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır, mide hastalıklarına ne iyi gelir, mide hastalıkları için hangi bölüme gidilir sorularına yanıtlar verdik.

Mide hastalığının belirtilerinin neler olduğu pek çok insan tarafından merak edilip araştırılan bir konu haline gelmeyi başarmıştır. Ülserlerin yaygın semptomları mide ağrısı ve midede yanma hissidir. Bunlara mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, siyah dışkı ve ishal eşlik edebilir. Hastalık ilerledikçe kan kusması, mide delinmesine bağlı şiddetli karın ağrısı, düşük tansiyon, terleme, titreme, ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta çok acil tedavi edilmezse ölüm meydana gelebilir. Gastrit semptomları kişiden kişiye değişir, ancak ağrı, mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik, sürekli mide dolgunluğu, geğirme ve ağız kokusu olarak sıralanabilir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek yedikten sonra ağıza asitli mide suyu gelmesi, geğirme, hıçkırma, yutmada güçlük çekme, mide bulantısı ve sabahları oluşan ses kısıklığı ise reflü hastalığının belirtileridir. Son olarak mide kanserinin belirtileri arasında ise; hazımsızlık yaşama, midede yanma hissinin oluşması, mide bulantısı, az yemek yense bile hemen şişme, midede ve karında ağrı, sebepsiz yere kilo kaybı yaşanması, yutmada güçlük çekme ve kansızlık bulunmaktadır.

Mide Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide hastalıklarında beslenmenin nasıl olması gerektiği araştırılmaktadır. Tüketilen yiyecekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Yiyecekler yavaş bir şekilde yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Mideyi rahatsız etmeyen veya tahriş etmeyen yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler her insan için farklıdır. Örneğin bazı gastrit hastaları çiğ soğana karşı hassasken bazıları  hiç etkilenmez. Midenizin yorulmaması için düşük lifli bir diyete öncelik vermelisiniz. Daha sık yemek, kendinizi tok hissetmekten alıkoymak için iyi bir yöntemdir. Oruç, mide asidini artırır, bu nedenle düzenli aralıklarla beslenin ve uzun süre aç kalmayın. Yemek molaları 2 saati geçmemelidir. C vitamini mide hastalıkları tedavisinde etkin rol oynar. Bu nedenle her öğün C vitamini içeren taze sebze ve meyveler yemeli veya günlük 100-200 mg C vitamini takviyesi almalısınız. Asitli ve gazlı içeceklerden kaçınılması çok önemlidir. Yoğun baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.

Mide Hastalıklarına Ne İyi Gelir?

Midenizdeki asit-baz dengesinin bozulmasından kaynaklanan mide ağrınız olduğunda tarçın imdadınıza yetişmeye hazırdır. Aslında sadece muzlar değil,  tüm lifli gıdalar, mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sindirilebilir lif oranı çok yüksek olan muz, mide enzimlerini sağlıklı bir şekilde uyarır. Salımın devamını sağlar ve kısa sürede mide ağrısına yardımcı olur. Diyetin olmazsa olmazı olarak kabul edilen keten tohumu, muz gibi lif açısından çok zengindir. Keten tohumu, salatalara veya yoğurt kaselerine eklenerek aktarlardan kolayca temin edilebilir.

Mide Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Mide hastalıkları için hangi bölüme gidilmesi gerektiği merak edilir. Mide hastalıklarınız için hastanelerde bulunan Dahiliye veya Gastroenteroloji bölümüne gitmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir