Bu aldığımız şeyler büyük olsun küçük olsun pahalı ya da ucuz olsun hepsinin birer faturası bize kesilmektedir. Faturalar sayesinde aldığımız ürünlerin fiyatını vergi miktarını öğrenirken aynı zamanda aldığımız şeyin bir kanıtı niteliğinde bulunarak değişim ve iade işlemlerinde de faturalar kullanılmaktadır. Yani faturalar bizi alacağımız şeyler hakkında birçok bilgiye ve kolayla kavuşturmaktadır.
Fatura Ve İrsaliye Nedir?
Öncelikle faturanın tanımından bahsedecek olursak fatura satılan ürünün veya yapılan herhangi bir hizmet karşılığında müşterinin ödemesi gereken ücret miktarını gösteren, ödeme sonucunda bunu kanıtlayıcı nitelikte verilen bir belgi gibidir. Faturanın tanımını zaten pek çoğumuz bildiği için aslında irsaliye daha çok merak edilen konulardan. İrsaliye yine faturaya benzer olarak satıcının bir malı satış işleminden sonra elde edilen bedelin miktarını gösteren belgedir fakat satış yapıldıktan sonra bu ürünün alıcıya ulaşması için sevkiyat yapılması gerekiyorsa bunun için tarih, teslim alanın adı ve adres gibi bilgilerin olduğu bir belge çıkartılması gerekmektedir, bu belgeye de irsaliye denir. Bu irsaliye imzalandıktan sonra alıcı herhangi yollardan sipariş ettiği malı aldıktan sonra bunu kanıt olarak alıcıda imzaladıktan sonra işlem sona ermektedir.
İrsaliyeli Fatura Nasıl Çıkarılır?
İrsaliyeli fatura hem malın fatura bilgisini hem de sevk irsaliyesini bir arada bulunduran önemli bir belgedir. Bu belgede hem sevk irsaliyesinde yer alan bilgiler hem de faturada yer alan bilgiler bir arada verilerek iki tane ayrı belge derdinden kurtulmak hedeflenmiştir.İrsaliyeli fatura düzenlemesi yapmak için gereken bilgiler ise hazırlanan faturanın irsaliyeli olduğunu gösteren bir ibare, maliye bakanlığı klişesi ya da noter tasdiki, hizmetin ya da malın cinsi, miktarı tutarı, malın kime ve nereye götürüleceği, irsaliyeli faturanın düzenlendiği saat tarih, faturanın müteselsil seri ve numarası gibi birçok bilgiyi barındırabilmesi adına bu bilgilerin hepsini tek tek gösterilmesi gerekmektedir. Bu sayede irsaliyeli fatura çıkarılabilir.
Fatura İle İrsaliye Arasındaki Fark Nedir?
İrsaliye ve fatura terimleri pek çok insanın sıkça karıştırdığı terimlerdir. Ancak ikisinin arasında da bazı temel farklılıklar vardır. Şunu bilmek gerekirse sevk irsaliyesi ve fatura birbirinin yerini tamamlayabilecek şeyler değildir. Yani örneğin bir sevk irsaliyesi faturanın yerini karşılayamaz. Sevk irsaliyesi sadece malın alıcıya iletilmesi için adrese taşıma işlemini bildirildi bir belge şeklindedir. Fatura ise sadece bu ürünün alıcıya satıldığını bildiren bir belgedir. Faturada malın satıldığı tarih ödeme miktarı gibi ayrıntılar mevcuttur. Örneğin bir ürünü aldığınız zaman sevkiyatında bir problem çıkması gibi sorunlarda hem sevk irsaliyesinin hem de faturanın birlikte götürülmesi gerekmektedir. Bu şekilde aslında hem birbirlerini tamamlayıcı rolde hem de birbirlerinden farklı kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır
Fatura İle İrsaliye Arasında Kaç Gün Olmalıdır?
Alıcının herhangi bir sorun yaşamaması için fatura ile irsaliyeyi beraberinde bulundurması gerekmektedir. Bunun için eğer sevkiyatta veya herhangi başka bir şeyde problem yaşadığında hem sevk irsaliyesini hem de faturayı bulundurmanız gerekir. Bu yüzden kanuni olarak da irsaliye ile faturanın kısa bir zaman içinde verilmesi gerekir. Sevk irsaliyesi düzenlendikten sonra faturanın kesilmesi için tanınan süre 7 gündür ya da bazı kuruluşlar iki ayrı belge yerine irsaliyeli fatura keserek aslında iki belgeyi bir arada verme gibi yollara başvurmaktadır.