Veraset Ve İntikal Vergisi Nedir?

Veraset Ve İntikal Vergisi Nedir?
24.08.2021 08:30
Veraset ve intikal vergisi, mirasçılara düşen malların bedeli üzerinden devlete demelere gereken bir vergi türüdür. Veraset ve intikal vergisi nedir, veraset ve intikal vergisi beyannamesi nasıl doldurulur? Veraset ve intikal vergisi cezası ne kadar, özellikleri neler, veraset intikal vergisi neye göre hesaplanır, veraset ve intikal vergisi için yapılması gerekenler nelerdir? Veraset ve intikal vergisi kaldırıldı mı? Ödenmezse ne olur?

Veraset ve intikal vergisi, kişilerin anne, baba, dede, büyükannelerinin ölümü ya da gaipliği akabinde mirasçılara kalan mallardan alınan bir vergi türüdür. Bu vergini alınabilmesi için söz konusu taşınır ya da taşınmaz malların herhangi bit şekilde bedelsiz olarak hayatta olan bireylerden alınması gereklidir. Kısacası eğer bir kişiye atalarından miras kalmış ise bunun için kişiler bu mallar üzerinden vergi mükellefi olarak kabul edilir ve alım satım ya da devir işlemleri esnasında bu verginin kesintisi yapılmak durumundadır. Kısacası bakıldığında her bir mirasçı üzerine geçen para, araba, daire ya da arsa gibi miraslar üzerinden devlete vergi vermesi gereklidir. İşte bu verginin Türk Kanunları2nda ki adı veraset ve intikal vergisidir.

Veraset ve intikal vergisi, mirasçılara düşen malların bedeli üzerinden devlete demelere gereken bir vergi türüdür. Tablo ya da kılıç gibi miraslardan herhangi bir vergi talep edilmezken, arsa, tarla, ev, araba ya da dükkan gibi miraslardan vergi bedeli alınmaktadır. Anne, baba, dede ya da büyükanne gibi kişilerin vefatının ardından çocuklara kalan kısacası hibe edilen karşılıksız gelirler için bu kişiler vergilerini ödemek durumundadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal paylaşımı yapan herkes bu verginin bir mükellefi olarak bilinir. Türk vergi sisteminin dolaysız bir vergi türü olan veraset ve intikal vergisi gaiplik ya da ölümlerden sonra mirasçılardan alınan bir vergidir. Veraset ve intikal vergisi hakkında merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizler için derlendi…

Veraset Ve İntikal Vergisi Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin doldurulmasında bazı bilgiler kullanılır. Bu bilgileri ise formlarda ayrı ayrı yerlerde bulunmaktadır. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilirken kullanılacak belgeler ise şu şekilde sıralanabilir;

·        Noterden alınması gereken veraset ilanı yani, mirasçılık belgesi

·        Kişilerin borçlarına ait belgeler

·        Kişilerin masraflarına ait belgeler

·        Kişilerin gelir belgeleri

·        Ticari bilançolar

·        Ölüm bildirimi

·        Mirasçılık bildirimi

·        Gayrimenkuller

·        Belediyeden alınan resmi belgeler

Veraset Ve İntikal Vergisi Cezası Ne Kadar?

Veraset ve intikal vergisinin ödenmediği durumlarda mükelleflere maddi ceza verilmesi gereklidir. Bu durumda gecikme faizi aranmaz. Genelde bu ceza için üç yıllık bir süre zarfı tanınır. Kişilerin üç yıllık süre zarfı içinde ödemesi gereken taksit miktarı ise altı eşit parçadır. Genelde veraset ve intikal vergisinin cezası 67 TL olarak bilinmektedir.

Veraset Ve İntikal Vergisi Özellikleri Nelerdir?

·        Bu vergi türü dolaysız bir vergi olarak bilinmektedir.

·        Mükelleflerin alım satım ya da devir işlemlerinde iken bu vergiyi ödemeleri gerekmektedir.

·        Bu vergini alınabilmesi için ölen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gereklidir. Buna ek olarak ise bu ülkenin sınırları içinde yaşaması önemsenir.

·        Alınan vergilerin vergi dairesine yatırılması gereklidir.

Veraset İntikal Vergisi Neye Göre Hesaplanır?

Veraset ve intikal vergisi hesaplanırken ölen ya da gaiplikten dolayı miras bırakan kişinin tüzel kişi olduğu varsayılarak bir işlem uygulanır. Hesaplama yapılırken göz önünde bulundurulan yüzdelik oran elli olarak bilinmektedir. İlk 240 bin Türk Lirası için uygulanacak intikal miktarı ise yüzde bir olarak belirlenir. Bu 240 Bin Türk Lirası’nın daha fazlası olan miraslarda ise daha farklı bir yüzdelik oranın uygulandığı bilinmektedir.

Veraset Ve İntikal Vergisi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

·        Ölen ya da gaip olan kişinin veraset ilamı alınmalıdır.

·        Ardından mahkemeye başvurulmalıdır.

·        Gayrimenkulun bulunduğu bölgeye göre bilinen belediyelere gidilmelidir.

·        Emlak vergisi beyannamesinin iştirakı gereklidir.

Veraset Ve İntikal Vergisi Kaldırıldı Mı?

Türkiye Cumhuriyeti Kanunları’nda yer alan veraset ve intikal vergisinin kaldırılmasına yönelik olan yasa tasarısı sunulmuştur. Fakat bu vergilerin kalkması için gerekli onanmalar mevcut değildir. Bakıldığında bu vergilerin gelir vergisine tabi tutulduğu bilgisine ulaşılmıştır.

Veraset Ve İntikal Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Veraset ve intikal vergisinin ödenmediği durumlarda mirasçılar herhangi bir alım satım gerçekleştirilmez. Devlet dairelerinde yürütmeleri gereken her bir işin önüne bu durum bir engel olarak çıkar. Ayrıca bu verginin ödenmediği her bir gün için gecikme zammı ve gecikme faizi uygulanmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir