Yemeklerin ve salataların içerisinde çokça kullanılan salatalık, kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Salatalığın ana vatanı Kuzey Hindistan’dır. Güçlü antioksidan özelliğiyle vücudu temizlemeye yarar sağlayan ve kilo vermeye yardımcı olan salatalık son dönemlerde evde yetiştirilen popüler bitkilerinde arasında yer almaktadır. Organik ve doğal beslenmeye özen gösteren kişilerin çoğunluğu evlerinde, bahçelerinde veya balkonlarında kolayca salatalık yetiştirmeye tercih etmektedirler. Modası asla geçmeyen ve her öğünde tüketilebilir bir bitki olan salatalık günlük sıvı ihtiyacını karşılamasının yanı sıra kemikleri güçlendirmekte ve cilt bakımına oldukça yardımcı olmaktadır. Çok faydalı bir besin olan salatalık bu sebeple evde yetiştirilen bitki arasında en çok tercih edilenler arasındadır.
Evde Salatalık Yetiştirme İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Evde salatalık yetiştirmek için bazı malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Bu malzemeler ise şunlardır;
· Organik gübre
· Su spreyi
· Uzun ve geniş delikli saksı
· Mineral açısından zengin toprak
· Bitki destek çubuğu
· 10 adet salatalık tohumu
Evde Salatalık Fidesi Nasıl Yetiştirilir?
Kabakgiller sınıfında yer alan salatalıklar yerde ilerleyen ve sırık olmak üzere 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Yetiştirilmesi son derece kolay olan bu bitkilerde balkonda salatalık yetiştirmek isteyen kişileri sırık salatalığı, bahçede salatalık yetiştirmek isteyen kişileri yere kol atan çeşidini tercih etmeleri önerilmektedir. Yetiştirme koşullarının güzel ve uygulanabilir olmasına bağlı olarak bir fideden ortalama olarak 10 ile 20 arasında meyve alabilirsiniz. Salatalık fidesinin yetiştirilmesi içinse bir takım adımların izlenmesi gereklidir ve adımlar şu şekilde özetlenebilir;
ü Salatalık ekimi için ihtiyaç duyulacak malzemeler temin edilir.
ü Salatalık fidelerinin tutunabilmesi için destek çubuğu veya diğer adıyla yükselticiler saksının veya toprağın üstüne yerleştirilir ve birbirlerine bağlanır. Destek çubuklarının saksıda düşmesini engellemek için toprak doldurun ve çubukların sabit durduğundan emin olun.
ü Saksıdaki toprağın orta kısmı oyularak oyunun içine salatalık tohumları atılır. Toprakta veya saksıda oyma işlemi yaparken çok derin olmamasına ve en fazla 10 tohum konulmasına dikkat edilmelidir. Salatalık tohumları atıldıktan sonra üstleri fazla bastırılmamak koşuluyla kapatılır. Tohum için en uygun zaman Temmuz ayıdır fakat bahar ayında ekim yapılabilmektedir.
ü Tohumlar yerleştirildikten sonra mutlaka sulama yapın. Saksınızın çok güneş ışığı alan bir yere yerleştirin ve en az 8 saat güneş ışığı almasını sağlayın. Sulama işlemini her gün tekrarlayın.
ü Salatalık fideleri büyüdüklerinde birbirini ezebilmektedir. Eğer saksıda salatalık yetiştiriyorsanız bu fideleri sökerek yeni bir saksıya ekebilirsiniz.
ü Salatalıklar büyümeye başladığında güneş ışığı almasına ve sulamaya özen gösterin. Salatalığın verimli olması için toprağı üst kısmında gübreleyin.
ü Yetiştirme ortamının iyi olması ve koşullarının yerine getirilmesi sayesinde ortalama 60-70 gün içerisinde yetiştirdiğiniz salatalıklarınızı elde edip tüketebilirsiniz. Salatalıkları toplama işlemi yaparken bitkinin gövdesine zarar vermekten kaçının ve dikkatli olun.
Evde Salatalık Bakımı Nasıl Yapılır?
§ Sulama: Tohumu ekildikten sonra salatalık her gün düzenli olarak sulanmalıdır. Meyve vermeye başladıktan sonra bitkilerin verimli olması için sulamanın aksatılmaması gereklidir. Sulama yapılırken ölçülü olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Fazla su verildiği vakit saksıdaki su süzülebilir.
§ Konumlandırma: Gelişmek ve hızlı büyümek için sıcaklığa ve ışığa ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple ortalama 8 saat gün ışığı görecek bir yere konumlandırılmalıdır. İlk 30 günde yeterli güneş ışığını alması önemlidir. Salatalıklar şiddetli rüzgarlara karşı savunmasızdır bu nedenle rüzgara karşı korunmalıdır.
§ Budama: Salatalıklarda budama işlemi meyve verimini düşürmektedir. Gerçek olan 3 veya 4 yaprak dışındaki ana gövde koparılır ve burada sürgün çıkması beklenir. Bitkinin büyümesini hızlandırmak için 3 yapraktan sonraki yaprakları kesebilir ve sülük adı verilen ince uzun dallarını keserek budama işlemini yapabilirsiniz.
§ Gübreleme: Saksının boyutuna göre değişmekte olup her hafta az oranda gübre verilmesi bitkinin kalitesini arttırmaya fayda sağlayacaktır. Gübrelemeden önce gübre üstüne nemlendirilmeli yapılmalıdır.
§ Bitki Bağlama: Özellikle gelişim dönemlerinde uzayan ve sarmaşık halini alan salatalıklar tele veya ipe bağlanmalıdır. İple bağlama ev için uygunken tele bağlama geniş alanlar içindir. Salatalıklar büyüdükten 3 hafta sonra destek çubuklarına yumuşak bir ip ve sürgünle bağlanmalıdır. Bağlanma işleminin amacı salatalığı gergin bir konuma getirmektir.