Esneme hareketi genel olarak kas ve eklem gruplarını hedef alan, elastikiyetlerini ve hareket açılarını arttırmak amacıyla vücutta yapılan fiziksel egzersizlere denmektedir. Kullanış bakımından tercih edilen kelime İngilizcede esneme ve germe hareketini ifade eden stretching kelimesidir. Kas yapısını esnek hale getirmeye fayda sağlayan esneme hareketleri, eklem gruplarındaki hareket kabiliyet ve açıları arttırmayı hedeflenen bir takım egzersiz dizileridir. Yer çekimi, stres, iş hayatı ve olumsuz düşünceler sebebiyle kaslar sürekli olarak bir baskıya maruz kalmaktadır. Her gün düzenli olarak yapılacak olan esneme hareketleri bu ve benzer şikayetleri gidermenize ve rahatlamanıza büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Esneme Hareketleri Nelerdir?
· Boyun ön kasları germe
· Boyun yan kasları germe
· Child’s poz hareketi
· Deve duruşu
· Pectoral germe
· Pelvik germe
· Omuz germe
· Sırt kasları
· Üçgen poz
· Köpek duruşu
· Omurga kıvırma
· Ağırlıkla yana eğilme
· Tek bacakla öne eğilme
· Kelebek pozisyonu
· Kalça germe
· Güvercin pozisyonu
· İleri esneme
Esneme Hareketleri Sıkılaştırır Mı?
Düzenli olarak yapılan ve uygulanan esneme hareketleri vücudu esnetmeye yaramaktadır. Vücudun esnetilerek kasların şekile sokulmasına ve sıkışlaşmasına yarar sağlamaktadır. Güçlenen ve esnek kaslar sayesinde kas kramplarının ve sakatlıklarının önüne geçilerek yaşam kalitesi arttırılabilir.
Esneme Hareketleri ile Boy Uzatma Mümkün Mü?
Düzenli olarak yapılan antrenman ve esneme hareketleri vücutta esneme, asılma ve germe egzersizleri sonucunda büyüme hormonunun üretimi etkilemektedir. Büyüme hormonunun üretiminin artması ve fazlalaşması sayesinde boy uzaması da desteklenmektedir. Bel çevirme, ayak parmağına dokunma, yılan şeklindeki esnetme, sıçrama hareketleri ve asılma hareketleri boy uzamasında etkili olan esneme hareketleri arasındadır.
Esneme Hareketleri Zayıflatır Mı?
Esneme hareketleri zayıflama konusunda etkilidir fakat asıl amacı zayıflatmak değildir. Zayıflama durumu sadece esneme hareketlerine bağlı oluşmamaktadır. Zayıflama için öncelikle zihinsel hazırlanma yapılmalıdır. Esneme hareketleri esnasında meditasyon yapılabilmektedir. Bu sayede vücuda daha fazla odaklanılarak doğru nefes taktikleri kullanılır ve esneme hareketlerinin etkisi daha çok arttırılabilir.
Esneme Hareketleri Kalori Yakar Mı?
Kişilerin düzenli egzersiz hareketleri yapması sonucu kalori yakımı süreye ve vücut ağırlıklarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. 60 kg ağırlığındaki bir kişi esneme hareketlerini 60 dakika boyunca yapması sonucu yaklaşık 145 kalori yakabilmektedir. Günde ortalama olarak 2000 kalori yakan bir kişinin enerji tüketiminin %7-8 oranını esneme hareketleriyle yapabilmektedir.
Esneme Hareketleri Nasıl Olur?
Omuzu esnetmek için esnetilecek taraftaki kol göğüse yaklaştırılırken diğer koldan destek alınır. Omuzdaki gerilme hissedilene kadar kol çekilir. Kasılmakta olan omuz kasları esnemeye yardımcı olacaktır. Arka kol esnetilirken bir kol başın arkasında tutularak baş bükülür. Boşta olan kol kürek kemik arasında tutulur. Eller birbiriyle kavuşturulur sonrasında dirseği geriye ve yukarıya hareket etmesi sağlanır. Sırtı esnetmek için kollar öne doğru uzatılır. Parmaklar çapraz olarak birbirine geçirilir ve eller öne doğru itilirken sırtta geri itilir. Ön bacak esnetmesinde ayağa kalçaya doğru çekilerek diğer ayak üzerinde denge sağlanır. Arka bacağı esnetmek için yere oturarak bir bacağını öne doğru uzatın. Ayak parmakları tutularak bedeninizi ayaklara doğru ileriye ittirin.
Esneme Hareketleri Faydaları Nelerdir?
ü Vücudun esnekliği arttırır.
ü Kasların hareket aralığını geliştirir.
ü Fiziksel olarak yapılan aktivitelerde performansı yükseltir.
ü Kan akışını hızlandırmaya yardımcıdır.
ü Duruşu iyileştirir.
ü Sırt ağrılarını önlemede ve iyileştirmede fayda sağlar.
ü Stresi azaltmaya yardımcıdır.
ü Zihni dinginleştirir, sakinleştirir.
ü Bağ ağrılarının azalmasına faydalıdır.
Esneme Hareketleri Spordan Önce Mi Sonra Mı?
Spor veya antrenman esnasında yaralanma veya sakatlığı azaltmak için egzersiz önce esneme hareketi pek fazla yarar sağlamamaktadır. Uzmanlara ve yapılan araştırmalara göre egzersiz öncesi statik esnemek yapmak performans düşüşlere yol açmaktadır. Statik esneme yerine dinamik esneme hareketleri yapılarak kaslar spora veya antrenmana uygun şekilde hazırlanmalıdır. Esneme ve ısınmanın amacı aktivitiye zihinsel ve fiziksel olarak hazırlanmaktır. Bu sebeple spor öncesi rutininde bacak esnetme ve sallama hareketleri, lungeler ve kollar çember hareketleri dinamik esneme hareketlerindendir. Spor veya antrenman sonrası yapılacak olan statik esneme hareketleri kasları iyileşmesine yardımcı olurken bir sonraki antrenmana hazırlanmanıza yardımcı olmaktadır. Statik esneme ağrıyı azaltmaktan ziyade gerdirdiği kaslar sayesinde kan akışını iyileştirerek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.