Enginar Hakkında Püf Noktaları

Enginar Hakkında Püf Noktaları
18.10.2021 17:30
Enginar özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde severek tüketilen bir yemektir. Enginar buzlukta nasıl saklanır, bebeklere ne zaman verilir? Enginar hangi mevsimde yetişir, yanına ne gider? Enginar ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

Zeytinyağlı enginar yemeğinden, enginar dolmasına kadar pek çok şekilde pişirilebilir. Çok eski kökenli bir sebze olan ve özellikle Antik Mısır gibi yerlerde de sıklıkla tüketilen enginar, ülkemizin Doğu ve İç Anadolu şehirlerinin yemek kültüründe kendine çok fazla yer açamasa da esasında sağlık bakımından herkesin sık sık tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Özellikle karaciğere olan katkısından dolayı ve içerdiği yüksek minerallerinden dolayı oldukça fazla sağlıklı bir besin olan enginar, hala hem pişirme hem teknik, hem köken hem de saklama koşulları bakımından çok fazla hakkında bilgi bulunan bir besin değildir. Var olan öneriler ise genel itibari ile belli başlı yerlerde bulunur. 

Karaciğeri dezenfekte etmesi nedeni ile özellikle aşırı alkol tüketimi olan kişilere önerilen enginar, son derece sert bir yapı ve dokuya sahip bir besin olarak karşımıza çıkar. Hem tohumları hem yaprakları hem de çanak kısmı ile birlikte tüketilebilen ve her birinin fazla fazla faydası olan bu sebze, son derece antioksidan içerikli olarak karşımıza çıkar. Karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklardan muzdarip olanlara bilhassa önerilen enginar hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizler için hazırlandı…

Enginar Buzlukta Nasıl Saklanır?

Enginar bazı mevsimlerde en verimli ve en taze şekilde bulunur. Bu nedenle özellikle ilkbahar aylarında tezgahlarda sık tutulan enginar fazla alındığında ya da aynı tazelikte yeniden başka mevsimlerde de tüketilmek istendiğinde buzlukta yani derin dondurucularda saklanmalıdır. Pek çok kişi hızlıca kararan bu sebzelerin buzlukta nasıl saklanabileceği konusunda ve kararıp kararmayacağı konusunda şüpheye düşer. Yaptığımız araştırmalara göre ise enginarın kararmadan ve uzun süre buzlukta tutulması mümkün. Bunun için bilinmesi gereken bazı püf noktalar mevcut. Enginarlar kusursuz bir şekilde temizlenmeli ve içlerinde herhangi bir şekilde sakal bırakılmamalıdır. Bu bilinen en önemli püf noktasıdır.

Öte yandan saklanmak istenen enginarlar, için bir kova içerisine soğuk su doldurulmalı ve mümkünse bir ya da iki kalıp buz atılmalıdır. Enginarların diriliğini kaybetmemesi için en önemli nokta budur. Buzlu su içerisine bir ya da iki limonun suyu sıkılmalıdır. Bu nokta ise enginarların kararmadan, bembeyaz kalabilmeleri için bu konu oldukça önemlidir. Saklamak üzere ayıklanan enginarlar limon sulu buzlu karışım içinde bir dakika boyunca bekletilmelidir. Hemen ardından çıkarılmalı ve kağıt havlu yardımı ile her bir tarafı iyi bir şekilde kurulanmalıdır. Bunun akabinde ise çıtçıtlı buzdolabı poşetlerine üst üste yerleştirilmelidir. Poşetlerin ağzı kapatıldıktan sonra buzluklara iyi bir şekilde yerleştirilmelidir.

Enginar Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Bebekler özellikle ilk altı ay boyunca anne sütünden hariç su bile içmemelidir. Anne sütü içerisinde yer alan tüm vitamin ve mineraller bebeklerin su ve besin ihtiyaçlarını çok iyi bir şekilde karşılar. Fakat altı ayı tamamlayan bebekler için çeşitli besinlere geçme zamanı gelebilir. Genelde püre ve baharatsız çorbalar altı ay sonrasında verilmektedir. Enginarın bebeklere ne zaman verileceği konusunda ise özellikle annelerin kafasında soru işaretleri oluşabilir. Bu açıdan bakıldığında ise bebekler enginar ile yapılmış püreleri altı aydan sonra tüketebilir. Ek gıdaya geçişte kullanılan enginar, özellikle havuçla birlikte haşlanıp blenderden geçildiğinde bebeklerin tüketebilmesi için uygun bir hale gelmektedir. Enginardan muhteşem bir püre yaparak bebeğinize verebilirsiniz. Bunun için kesinlikle ilk aylık sürecin geçmesine dikkat etmeniz önerilmektedir.

Enginar Hangi Mevsimde Yetişir?

Yöresel bir sebze olarak da nitelendirilebilen enginarın hangi mevsimde yetiştiği sıklıkla merak edilmektedir. Genelde ekim ayında ekilen enginarların mart, nisan ve mayıs gibi topraktan yetişmesi beklenir. Çünkü enginarın gelişimini sağlayan toprak PH değerleri bu mevsimde iken en uygun haline gelir. Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetiştiriciliği çokça uygun olan enginarın en tazesini, en minik ve körpesini tüketmek için ilkbahar aylarında iken Pazar tezgahlarını gezmenizi öneririz. Ayrıca market raflarında da enginarın konservesini bulmanız mümkün olacaktır. Bunu da bu şekilde belirtmiş olalım

Enginarın Yanına Ne Gider?

Lezzetli mi lezzetli bir zeytinyağlı enginar yaptık diyelim. Kendisi zeytinyağlı olması nedeni ile ara sıcak diyebileceğimiz bir besin. Elbette tek başına doyurucu bir besin değildir. Bu nedenle güzel bir enginar yemeği yaptığımızda tam bir menü çıkarabilmemiz için birbirleri ile uyumlu olan başka yemekleri de yanında yapmamız gerekebilir. Enginarın yanından mutlaka olması gereken besinler arasında çorba yer alır. Çorba tercihinizi ise genelde bakliyat türevlerinde değil, yoğurtla yapılan çorbalardan yana kullanmanızı önerebiliriz. Bu durumda yayla, yoğurt çorbası gibi çorbalar tercih edebilirsiniz. Ya da radikal bir değişikliğe giderek kremalı bir sebze çorbası yapabilirsiniz. Öte yandan enginar yanından hem salata hem de bir çeşit protein de isteyeceği için tercihinizi tavuklu, balıklı ya da ızgara etli salatalardan yana kullanabilirsiniz. Yanına ise şehriyeden yapabileceğiniz güzel bir tereyağlı pilav yapabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir