Engelli kişilerin eğitim hayatlarında herhangi bir sorun yaşamaması için Devlet garantör konumdadır. Devlet, yasalar aracılığı ile engelli bireylerin de diğer herkes gibi eğitim almaları için bu hakkı güvence altına almıştır. Ülkemizde bu hakların yasal dayanaklarından bazıları aşağıda sıralanmıştır:
· BM Engelli Hakları Sözleşmesi,
· Türkiye Cumhuriyeti Anayasası,
· 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun.
Engelli bireylerin herkeste olduğu gibi eğitim hakkı bulunurken bunun yanında en çok dikkat çeken ve araştırılan hak, evde eğitim hakkıdır. Erken çocukluk döneminde, okul öncesi ya da ilköğretim seviyesindeki engelli çocuklar evde eğitim hakkı elde edebilirler. Bunun için çocuklar Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Bu değerlendirme sonrasında eğer çocuğun en az %20’lik bir engel durumu olduğu tespit edilirse evde eğitim hakkı tanımlanabilmektedir. Bu işlemler için ikamet edilen yerde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezi ile uygun bir merkeze kayıt işlemi yaptırılır. Daha sonra gezici öğretmenler, engelli çocuklara evde özel eğitim imkânı sunarlar.
Engelli Öğrencilerin Okul Kayıtları Nasıl Olur?
Engelli öğrenciler için okul kayıtlarında herhangi bir farklılık bulunmaması gerekmektedir. Bu kayıtlarda asıl olan okulların engelli bireylerin de rahatlıkla, sıkıntı yaşamadan hareket edebileceği şekilde tasarlanmış olmasıdır. Örneğin okullarda kapılarda eşik olmamalı, rampalar bulunmalı ya da asansörle desteklenmelidir.
Engelli Öğrenciler İçin Karne Görüşü Önerileri?
Yıl sonlarında öğrencilerin motive olmasını sağlayacak, yıl içerisindeki başarılarını taçlandıracak bir çift öğretmen sözüne karne görüşü denmektedir. Öğretmenlerin her öğrenciye aynı şeyi yazması, öğrenciler üzerinde çok etkili olmayacaktır. Onun kişisel başarılarına yer vermesi öğrencinin gözünde daha kıymetli olacaktır.
Engelli Öğrenci Bursları Nasıl Alınır?
Yalnızca engelli öğrencilere değil ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım elini uzatan birçok vakıf, dernek ve resmî kurumlar bulunmaktadır. Bunların başvuru süreleri takip edilmeli ve gereken herhangi bir şart olup olmadığı araştırılmalıdır.
Engelli Öğrenci İndirimi Yapan Üniversiteler
Üniversiteler, engelli öğrencilerden talep edecekleri engelli raporu ile bazen burslar verebilmektedir. Engel durumuna göre belirlenecek bu burslar Üsküdar Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Medipol Üniversitesi gibi birçok üniversitede bulunmaktadır. Fakat her üniversitede bu burs imkânı olmayabilmektedir. Örneğin İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde engelli öğrenciler için ekstra bir burs imkânı bulunmamaktadır. Üniversitelerin ilgili sayfalarından bu durumun varlığını sorgulayabilirsiniz.
Engelli Öğrenciler İçin Servis Hizmetleri
Engelli öğrencilerin eğitim haklarından faydalanabilmeleri için ulaşım olanakları bu doğrultuda düzenlenmelidir. Servislerin tasarımı bu şekilde yapılmalı, imkânı bulunmayan aileler ile iletişim halinde olunmalıdır.
Engelli Öğrencilere Nasıl Davranmalıyız?
Özel gereksinimi olan çocukların toplum içinde kendisini farklı görmemesi, uyum sağlaması için öğretmenlerin, velilerin ve tüm öğrencilerin ortak hareket etmesi gerekmektedir. Engelli öğrencinin kırılmaması için ekstra çaba harcamak yerine ona da tıpkı diğerlerine davranıldığı gibi ılımlı be iyi niyetle yaklaşmak gerekmektedir.
Engelli Öğrenciler İçin Projeler?
Engelli öğrencilerin eğitim hayatlarında daha rahat etmeleri ve engelleri aşmaları için birçok sosyal sorumluluk projesi yapılmıştır. Örneğin üniversitelerde görme engelli kişilerin sınavlarına yardımcı olmak için bir başka öğrenci gönüllülük esasına dayanan şekilde sınavı ona okur, cevaplarını alarak işaretleme yapar. Bu ve bunun gibi projeler sayesinde engelli kişi başkaları ile etkileşim halinde olur ve görme engelini yardım ile aşar.
Engelli Öğrenci Sınıfta Kalma Var Mı?
Özel eğitim sınıflarında ve özel eğitim verilen okullarda öğrenim gören engelli öğrenciler, velilerin yazılı talepleri doğrultusunda sınıflarını tekrar edebilmektedirler.