Ekşi Maya Nedir? Tarifi Nedir?

 Ekşi Maya Nedir? Tarifi Nedir?
01.10.2021 17:30
Ekşi maya tek hücreli organizmadır ve yiyeceklerini elde etmek için enzimleri kullanırlar. Ekşi maya nedir, tarifi nedir, nasıl saklanır? Ekşi maya alerjisi nedir ve besin değeri nedir? Sorularını sizler için araştırdık.

Ekşi maya içinde sayısız türde ve çeşitte laktik asit bakterisi bulunur. Un ve sıcaklık bu bakterilerin hangisinin gelişeceğine karar verir. Un ve su karıştırılıp, belirli bir zaman boyunca ısıda beklemesiyle ekşi maya oluşur. Ekşi mayanın neden olduğu laktik asit bakterisi un ve havadaki bakterilerin yardımıyla enzimleri aktive edilmesini sağlar. Bu fermantasyon sonrasında ise ekşi maya ortaya çıkmış olur. Ekşi maya yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey maya oluşurken fiziksel ve kimyasal tepkimeleri iyi anlamak ve süreci düzgün bir şekilde gözlemlemek gerekir. Ayrıca ekşi maya yapılırken unun kalitesi ve türü de önemlidir. Ekşi maya yapımında tam buğday unu veya çavdar unu kullanılabilir. Suyun ılık , klorsuz olması ve kullanılacak materyallerin plastik ya da ahşap olması yani ısı değişkenliği olmaması gerekir. Ekşi maya yapıldıktan 12 saat sonra kullanılması gerekir. ekşi maya yapılırken unun tipine göre beslenmelidir. Ekşi mayalı ekmek yapımında kullanılan unun tipine göre ekmeğin tadı değişmektedir. Ekşi mayalı ekmek yapımında beyaz un kullanılırsa ekmek tatlı ekşi, çavdar unu ile yapılırsa ekşi, tam buğday ile yapılırsa da orta ekşi tadında olur.

Ekşi Maya Nedir?

Ekşi maya tek hücreli organizmadır. İçerisinde sayısız türde ve çeşitte maya ve laktik asit bakterisi bulundurur. Ekşi maya ılık su ve unun birbirine karıştırılmasından sonra belirli bir zaman boyunca ısıyla bekletilmesi ile oluşur. Böylece maya tarafından üretilen laktik asit bakterisi unla ve yararlı bakterilerle enzimlerin aktive edilmesini sağlar. Bu fermante işleminden sonra ekşi maya oluşur.

Ekşi Maya Tarifi Nedir?

Ekşi maya yapılırken kaliteli un ve klorsuz ılık su gerekir. ekşi mayanın yapımında gereken unun tipi fark etmez. Çavdar, tam buğday ya da beyaz un kullanılabilir. İlk olarak temiz ve kapaklı bir cam kavanozun içine 1 su bardağı un ve 1 su bardağı ılık, klorsuz su konur. Daha sonra kavanozun kapağı iyice kapatılır. Kuru ve temiz bezlerle etrafı iyice sarılır ve sıcak bir ortamda 24 saat boyunca bekletilir. Böylece ekşi maya oluşmuş olur.

Ekşi Maya Nasıl Saklanır?

Ekşi maya yapıldıktan sonra uygun cam bir kavanozun içinde saklanmalıdır. Buzdolabına konulmalı ve çok uzun süre bekletilmeden kullanılması gerekir. Her besinde olduğu gibi ekşi maya da uygun bir şekilde ve uygun bir ortamda saklanmazsa bozulabilir. Ayrıca uygun bir ortamda saklansa bile uzun süreler bekletilmemesi önerilir.

Ekşi Maya Alerjisi Nedir?

Ekşi mayanın pek çok faydası bulunmaktadır. Ekmek, kek, çörek, gevrek, bisküvi, sandviç ekmeği ve poğaça gibi unlu yiyeceklerin yapımında kullanılabilir. Hem düşük kalorili hem lezzetli hem de çok sağlıklıdır. Ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle ciltte döküntü, kaşıntı ve kızarıklığa yol açan ekşi maya alerjisi aynı zamanda baş ağrısı, baş dönmesi, eklem ağrısı, yorgunluk, mide ekşimesi ve şişkinliğe de yol açar.

Ekşi Maya Besin Değeri Nedir?

Ekşi maya oldukça faydalıdır. Unlu yiyeceklerin yapımında kullanılan ekşi mayanın 100 gramı 288 kaloridir. 100 gram ekşi mayada 32.0 g karbonhidrat, 21.0 g lif, 1.5 g yağ, 35.6 protein bulunur. Ayrıca 2390.0 mg potasyum, 85.0 mg kalsiyum ve 20.0 mg demir mineralleri bulunur. Ekşi mayalı yiyecekler hem daha sağlıklı hem de daha az kalorilidir. Ayrıca lif bakımından daha zengindir. Bu nedenle diyet yapılırken ekşi maya ile yapılan unlu yiyecekler tüketilmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir