E-kitap Nedir?

E-kitap Nedir?
03.09.2021 16:30
Teknolojinin gelişimiyle hayatımıza giren e-kitap terimi, basılı kitapların yerini almaya başlamıştır. E-kitap ne demek, ücretsiz mi, bedava oku, e-kitap caiz mi, e-kitap çıkarmak nasıl? E-kitap dezavantajları neler, fiyatları ne kadar, giriş nasıl yapılır, kdv oranı nedir, e-kitap nasıl yapılır? E-kitap okuyarak para kazanma, telif hakkı nasıl alınır, e-kitap ve baskılı kitap karşılaştırma, e-kitap yazarak para kazanmak.

Teknolojinin gelişimiyle hayatımıza giren e-kitap terimi, basılı kitapların yerini almaya başlamıştır. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi artık hayatımızın bir parçası olan teknolojik ürünler birçok yeniliği hayatımıza katmıştır. Tarihi sanılanın aksine çokta yeni olmayan, 70’li yıllara dayanan e-kitap terimi, kitaba dokunmayı seven, kitabı koklayarak onu daha iyi anladığını, bağ kurduğunu savunan basılı kitap okuyucularını bile bu teknoloji karşısında e-kitabın cazibesine ayak uydurmaya teşvik etmiştir. E-kitabın getirdiği yenilikler sayesinde hala basılı kitapların sonu gelmemiş ve okuyucu kitlesi oldukça fazladır. Tüm bunlara rağmen e-kitap okuyucu sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Pek çok kitap severin bilgisayarında, tabletinde ve cep telefonlarında yer alan e-kitaplar, kitapseverleri her şartta ve koşulda, kolay ulaşımı sayesinde mutlu etmeye devam etmektedir.

E-kitap Ne Demek?

E-kitap; basılı kitap, dergi, gazete gibi içerisinde yazı bulunduran, ses, görüntü ve video gibi bağlantıları da okura dijital ortamlar vasıtasıyla ulaştıran, bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi internet tabanlı cihazlar tarafından sunulan içeriklerin adıdır. Basılı kitap sektörünün gelişen bu teknolojiyle dijitale kayması, e-kitap okuyucu sayısını arttırmıştır. Cepte, çantada kolaylıkla taşınan e-kitaplar, okura onlarcasını hatta binlercesini aynı anda yanında taşıma kolaylığı getirmiştir.

E-kitap Ücretsiz Mi?

Teknolojinin hayatımızda yer edinmeye başlamasıyla beraber hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik uygulamalar oluşturulmaya başlanmıştır. Bunlardan bir tanesi de E-kitap okumamıza yönelik oluşturulan uygulamalardır. Kullanıcı odaklı tasarlanan bu uygulamalar kullanım açısından oldukça kolaydır. Otobüste, evde, tatilde binlerce kitaba aynı anda ulaşmamızı sağlayan bu uygulamalar sayesinde okumak istediğimiz kitabı telefonumuza, bilgisayarımıza indirmemiz mümkündür. İndirdiğimiz kitabı internetsiz bir şekilde kolaylıkla okuyabildiğimiz gibi kaldığımız yeri otomatik açma gibi imkanları da bize sunar.

E-kitap Bilimsel Araştırma Yöntemleri Nelerdir?

Bilimsel araştırma, kişilerin hayatının her alanındaki olayları ve olguları algılaması, onlar hakkında bilgi edinmesi için kullanılan bir bilgi üretim faaliyeti olmakla beraber bilimsel araştırmayı anlamak kişinin dünyayı daha iyi kavramasıyla eşdeğer bir kavramdır. Başta eğitim fakülteleri olmak üzere eğitimin birçok alanında kullanılan Bilimsel araştırma Yöntemleri, hayatımıza giren e-kitaplar sayesinde daha kolay ulaşılabilir bir hale gelmiştir.

E-kitap Caiz Mi?

İnternet tabanlı olan tüm elektronik cihazlarımızdan kolaylıkla ulaşabildiğimiz e-kitaplar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bir fetvasıyla caiz kabul edilmemektedir. Verilen fetvada, bir başkasının rızası olmadan emeğinin gasp edilmesinin İslam dinine göre doğru olmadığını savunmuşlardır. Verilen emeğin karşılığının hak sahibine teslim edilmediği sürece yapılan iş, tutum ve davranışların kul hakkı doğurabileceğini söyleyerek, internet üzerinden indirilen e-kitap, program, yazılım, müzik gibi şeylerin caiz olmadığını ifade etmişlerdir.

E-kitap Çıkarmak Nasıl Yapılır?

Kitap çıkartmak isteyen yazarlar, basılı kitap çıkartabilecekleri gibi gelişen teknolojiyle beraber artık e-kitap da çıkartabiliyorlar. Çıkarttıkları kitapları, internet üzerinden okurlarına ulaştırıyorlar. E-kitap çıkartmak isteyen yazarlar ilk etapta, e-kitap yayıncılığı yapan sitelere ulaşarak çalışmalarını nasıl yayınlamaları gerektiği konusunda başvuruda bulunuyorlar. Bunun için kitaplarını bitirmiş ve düzenlemiş olmaları gerekiyor. Kitaplarının içerisine de kendilerine ait bir özgeçmiş ve kitabın kısa bir özetini ekleyerek PDF dosyası şeklinde, e-kitap yayıncılarına ulaştırıyorlar. Aynı zamanda istenilen kapak tasarımı, kitabınız da olmasını istediğiniz her türlü görseli, videoyu ve ses kaydını yayıncılara belirtmeniz gerekiyor. Yayıncılara iletilen kitabınız ise belirli bir kontrol sürecinden geçtikten sonra online raflarda yerini alıyor.

E-kitap Dezavantajları Nelerdir?

İstediğimiz yerde ve zamanda kolayca binlercesine aynı anda ulaşabilme imkanı sunan e-kitapların okuyucular üzerinde dezavantajları bulunmaktadır. Bunları sıralamamız gerekirse de şu şekilde olacaktır:

·        E-okuyucular, okuyucunun daha dikkatsiz olmasını, anlatılanın daha az kavranmasına olanak sağlar.

·        Araştırma amacı ile okuma yapan okuyucular için e-okuyucular, iyi bir not alma sistemi sunmaz.

·        E-okuyucular da sayfalar arası ileri geri yapmak basılı yayına oranla daha zordur.

·        Basılı yayında, özellikle sanat kitapları gibi bize renklerin her tonunu veren kitaplar, e-kitaplar da daha çok siyah, beyaz ve gri tonlarında verilmektedir.

·        Bir kitabı elinize aldığınızda onunla bağ kurmanız daha olası iken, e-kitaplar bunu basılı kitap kadar mümkün kılmaz.

·        Basılı kitapları, arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz, satabilirsiniz, bir kütüphane bile kurabilirsiniz. Ama e-kitaplarla bunları yapmanız mümkün değildir.

·        Eğer sevdiğiniz bir kitabı, yazarı tarafından imzalatmak isterseniz bunu e-kitap sayesinde yapmanız imkansızdır.

E-kitap Giriş Nasıl Yapılır? 

Türk edebiyatının çeşitliliği ve derinliğini gözler önüne seren divanlar, mesneviler, halk hikayeleri, tezkireler ve masallar gibi daha birçok kitabı bünyesinde bulunduran Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, okuyuculara e-kitap servisi yapmaktadır. Bu kitaplara ulaşım sağlamanız için Kültür ve Turizm Bakanlığı, e-kitap sistemine giriş yapmanız ile mümkün olacaktır. Bunun için tarayıcılar üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı e-kitap şeklinde arama yapmanız dahilinde binlerce kaynağa ulaşabilirsiniz.

E-kitap Kiralama Nasıl Yapılır?

Dijital kitap kullanımını teşvik etmek ve maliyet avantajı sağlamak için, bazı kurulumlar üzerinden e-kitap kiralamanız mümkündür. Basılı yayına göre daha makul fiyatlarda kiralama yapabildiğiniz gibi e-kitap avantajlarından yararlanabilirsiniz. E-kitap kiralaması yapan siteleri internet üzerinden bulup belirli bir ücret karşılığında ve seçtiğiniz süre zarfında telefonlarınızdan ve bilgisayarlarınızdan okuyabilirsiniz.

E-kitap Kdv Oranı Nedir?

Basılı kitap ve süreli yayınlar üzerinden alınan KDV oranı belirli düzenlemeler sayesinde kaldırılmıştır. Fakat elektronik kitap ve süreli yayınların internet üzerinden satışına KDV oranı uygulanmaktadır. Elektronik kitap, dergi ve gazete gibi süreli yayınlar 18 Aralık 2018 tarih ve 475 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile %18 KDV oranına tabi tutulmuştur.

E-kitap Nasıl Yapılır?

Kendi e-kitabını oluşturmak isteyen yazarlar bazı adımları tamamladıkları zaman kendilerine ait e-kitaplarını yapmış olacaktır. İşte bu adımlar:

·        İlk etapta yapmanız gereken şey hiç kuşkusuz ki bir içerik oluşturmanızdır.

·        En zor kısım olan içerik oluşturma işleminden sonra yapmanız gereken şey içeriğinizi e-kitap şekline dönüştürmeniz olacaktır. Bunun için ise Microsoft Word, Microsoft Power Point gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.

·        E-kitabınızın hızlı bir şekilde insanlara ulaşmasını ve yayılmasını istiyorsanız, kitabınızın sayfalarının sol alt köşesine sosyal paylaşım butonları eklemelisiniz.

·        Günümüzde görselliğin önemini hepimiz biliyoruz. Bunun içinde, e-kitabımıza uygun ilginç ve cezbedici bir kapak tasarımı yapmamız gerekmektedir. Kapağınızı hazırlamak için ise Photoshop ya da Word gibi araçları kullanarak onları daha sonra 3 boyutlu hale getirmeniz gerekmektedir.

·        Bütün aşamaları tamamladıktan sonra ise yapmanız gereken şey içeriğinizi okurlarınıza sunmanız için içeriğinizi PDF formatına dönüştürdükten sonra kendi bloğunuzda ücretsiz bir şekilde satabileceğiniz gibi ilgili kanallar aracılığıyla da satarak gelir elde edebilirsiniz.

E-kitap Okuyarak Para Kazanma

İnternet üzerinden e-kitap yazarak gelir elde etmeniz mümkündür. Bunun için deneyimli olmanıza bile gerek yoktur. Hazırlamış olduğunuz içeriklerinizi belirli siteler üzerinden satarak para kazanmanız mümkündür ve çok da fazla efor sarf etmenize gerek yoktur. Fakat internet üzerinden e-kitap satışı yaparak para kazanmanız mümkünken, e-kitap okuyarak para kazanmanız mümkün değildir.

E-kitap Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Günümüzde basılı yayınlardan daha çok takip edilen e-kitaplar, birçok okura ve yazara yeni mecralar sunmaktadır. E-kitapların arşivlenmesi ve çoğaltılması hak sahibi olmayan insanlar tarafından çoğaltılmaktadır. Bunun önüne geçmek isteyen hak sahiplerinin ise telif hakkı almaları gerekmektedir. Bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişi tarafından o eser üzerindeki hakların tamamına sahip olması demek olan telif hakkı, almış olduğunuz ISBN numarası ile size ait hale gelecektir. ISBN numarası almak için ise yapmanız gereken şey Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Başvuru yaptıktan sonra ise alacağınız ISBN numarası ile kitabınızın tüm haklarını almış olacaksınız.

E-kitap Ve Basılı Kitap Karşılaştırma 

E-kitapların artış göstermesiyle beraber e-kitap ve basılı kitap arasındaki farklar karşılaştırılmaya başlandı. E-kitap ve basılı kitap arasında seçim

yapmak isteyen okuyucular hangi tercihin kendileri için daha iyi olup olmayacağına karar vermek istiyor. Peki gelin bu kitaplar arasındaki farkları sıralayalım:

·        E- kitapları teknolojik tüm aletlerimizde binlercesini aynı anda taşıyabiliriz ve bu bize bir kolaylık sağlar. Basılı kitapları ise yanımızda taşıma olasılığımız birkaç tanesi ile kısıtlıdır.

·        Basılı kitaplarınızı sevdiklerinize hediye edebilirsiniz, yıllar sonra tekrar elinize aldığınızda ilk günkü heyecanı hissedebilirsiniz fakat e-kitaplar size bu heyecanı sağlayamaz.

·        Gittikçe azalan orman ve ağaç sayılarını göz önünde bulundurduğumuz zaman e-kitap tercihinde bulunmamız geleceğimiz için daha faydalı olacaktır.

·        Basılı yayınlar bize sadece metin ve fotoğraf imkanı sunmaktadır. Fakat e-kitaplar, videolar ve ses kayıtları gibi içerikleri de bize sağlamaktadır.

E-kitap Yazarak Para Kazanmak 

E-kitap yazarak para kazanmak isteyen yazar sayısı gittikçe artmaktadır. Kendi içeriğinizi üreterek bunun satışını internet üzerinden yapmamız oldukça basit bir hale gelmiştir. Bunun için yapılması gerekenler: 

·        Satışını yapmak istediğiniz e-kitabınızın içeriğini oluşturun.

·        İçeriğinizi hazırladıktan sonra ise içeriğiniz için doğru bir fiyatlandırma yapın.

·        HTML ve MS Word programları ile e-kitabınızı formatlayın. Eğer kendiniz yapmak istemiyorsanız da bu işlemi sizin için yapacak birilerini bulun.

·        Kitap kapaklarının satış değerleri üzerinde ki etkisini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden kitabınızın kapağının çarpıcı ve profesyonel olduğundan emin olun.

·        E-kitabınızı satışa sunacağınız platformu seçin.

·        Kitap satışınızı arttırmak için reklam vermeyi unutmayın.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir