Dövme yaptırmak bazı zamanlar büyük bir istekle çeşitli motifler yazılar ve desenler şeklinde yapılabilir. Fakat zamanla bu dövmeler kişilere belli sebeplerden dolayı rahatsızlık verdiği için bu kalıcı dövmelerden kurtulmak isteyebilirsiniz. Kalıcı dövmeler deri yüzeyine işlendiği için bunu bazı tedavi yöntemlerini uygulayarak çıkartabilirsiniz. Bunun için kullanılan cerrahi yöntemlerden günümüzde lazer tedavisine geçiş yapılmıştır. Kişilerin dövme sildirme sebeplerine de göz gezdirecek olursak: alerjik reaksiyonların oluşması, dövmeyi yaptırma nedeninin geçerliliğini yitirmesi, herhangi bir işe girerken karşı tarafın negatif olarak algılaması, farklı dövmeler yapılmak istenmesi gibi sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı da cerrahi yöntemlerden ziyade şu an daha sık kullanılan lazer yöntemi ile birlikte dövme silme işlemleri yapılmaktadır. Dövme silmek için kullanılan lazer ışınları derinin üst tabakasında bulunan epidermis tabakasını geçerek dermis ve alt derideki dokuya dövme rengini veren bileşikler tarafından emilmesi ile bu maddeler parça olarak bağışıklık sistemi tarafından kaldırılmaktadır. Bu şekilde koyu renkli olan dövmelerin silinmesi lazer yöntemi ile çok daha kolay olurken açık renkteki dövmelerin deri yüzeyinden kaldırılması zor olmaktadır. Çünkü burada önemli olan rengin ışığı adsorbe edebilmesi kaynaklı olduğundan dolayı renklerin değişimine göre aslında ışığın absorbe edilme miktarı da değişkenlik göstermektedir.
Dövme Sildirme Zararları Nelerdir?
Dövme sildirme işlemleri yaptıran kişilerin genelde bu işlemlerden herhangi bir yan etkisi ile karşılaştıkları genelde az rastlanan durumlardır. Tedavi yapıldıktan sonra hasta günlük aktivitelerine çok çabuk bir şekilde dönülebildiğinden lazer işlemlerinin özellikle dövme sildirme işlemlerinde kullanılması vücutta yan etki bırakmayan uygulamalardan bir tanesidir. Fakat lazer ışığı dövmenin bulunduğu alan üzerine belirli bir etki gösterdiğinden dolayı hafif kızarıklık ve yanma hissi dövme sildirme işleminden sonra karşılaşılması normal durumlardan biri olduğu için gösterdiği tek zararın bu olduğunu söyleyebiliriz.
Dövme Sildirme Ne Kadar Sürer?
Dövme sildirme işlemleri genelde tek seanstan oluşmadığı için 6-8 hafta aralıklarında uygulanarak yavaş yavaş silinmeye başlanır. Bu seans sayısı da dövmenin çıkarılmasındaki zorluğa, rengine ve boyutuna göre değişkenlik gösterebildiğinden bu süre 3 ile 10 seans arasında değişiklik gösterebilir. Bu seanslarla birlikte dövmeyi sildirmek isteyen kişi büyük oranda istediği sonuca ulaşarak bu seansların suresini dövmenin ne kadar zaman önce yapıldığına göre de değişkenlik gösterebildiğini söyleyebiliriz. Çünkü alınan sonuçların gösterdiği etkilere göre yeni yapılan dövmelerin çok daha kısa süre içerisinde çıkarılabildiği fark edilmiştir. Aynı zamanda tedavi süresini etkileyen bir diğer faktör de dövmenin amatör veya profesyonel kişilerce yapılmış olmasından da kaynaklanmaktadır.
Dövme Sildirme Acıtır Mı?
Dövme sildirme işlemleri tabii ki dövme yapılırken ki gibi bir miktar acı veren bir işlem olduğundan dolayı dövme sildirmeden önce yine bu acı hissini yaşayacağınızı belirtmek gerekiyor. Çünkü zaten kalıcı dövmeler derinin altına işlenmiş bir boyadan oluştuğu için bu işlemeyi çıkartabilmek adına bazı cerrahi yöntemler ya da lazer uygulamaları gibi uygulamalar gerektiğinden bu işlemlerde derinin altına geçerken bir miktar acı hissi bırakacaktır. Fakat lokal anestezi ile yapılan dövme silme işlemlerini acısı dövme yaptırmanın acısından bir miktar daha az olduğu için lokal anestezi yöntemi ile de dövme sildirme işlemi yapabilirsiniz.
Dövme Sildirme Kanser Yapar Mı?
Dövme yaptırmak aslında dövme yapılan boya maddesinin içerisinde bulunan kanserojen kimyasal maddeler sebebiyle direkt kanser sebebi olmasa da uzun süre sonra kansere yol açabilecek etkilerden biri olarak gözükebilir. Dövme yapıldıktan sonra geçen süre içerisinde derinin altında bulunan dermis adlı tabakada dağılan boya pigmentleri sizi kanser edebileceği etki gösterebildiğinden bu noktada dövme sildirme işlemleri kansere bir etken olarak değil aslında bunun tam tersi bir etki olarak kanserojen maddeyi vücuttan çekmek manasına geldiğini bilmek gerekir.