Doğum Parası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Doğum Parası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
13.09.2021 11:55
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ebeveynlere sağlanan destek ödemelerinden bir tanesi doğum parasıdır. Doğum parası nedir, alma şartları neler, bir kereye mi mahsus, doğum parası herhangi bir PTT'den alınır mı? Neye göre hesaplanır, gerekli evraklar neler, doğum parası almak için nereye başvuru yapılır, doğum parası aylık mı alınıyor, doğum parası nasıl alınır, doğum parası doğumdan önce mi sonra mı alınır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ebeveynlere sağlanan destek ödemelerinden bir tanesi doğum parasıdır. Hamile olan veya yeni doğum yapmış çalışan annelere verilen bu destek doğumun ardından tek bir kereliğine verilen bir ücrettir. 2015 yılı Mayıs ayından itibaren her yeni doğan çocuk için annelere verilen ödeme yardımına doğum parası denmektedir. Doğum sonrasında bir kerelik verilen bu ücreti alabilmek için öncelikle Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olunması gereklidir. Annenin sağ olmadığı durumlarda aranılan şartlar babada aranmaktadır. Doğum parasından doğum yapmış tüm anneler faydalanabilmektedir. Yeni doğan çocuklara verilen doğum parası ücreti ise doğan çocuk sayısına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Doğum Parası Nedir?

Yeni doğum yapan annelere verilen desteklerden bir tanesi olan doğum parası, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilmektedir. Doğum parası halk arasında süt parası olarak bilinmektedir. Her doğum yapan Türkiye Cumhuriyetine sağlanan bu hakla birlikte verilen ücretler çocuk sayısına göre farklılık göstermektedir. Doğum veya süt parası alabilmek için sigortalı olan çalışanın işyerinin bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmesi gerekir. Doğan bebeğin kimlik bilgileriyle bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılır ve sonrasında doğum parası ücreti olarak SGK tarafından kişinin banka hesabına yatırılır. Ödenecek olan tutar ise birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuklar içinse 600 TL olarak belirlenmiştir.

Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?

Doğum parası almak için önce gerekli şartların sağlanması gereklidir. Şartların sağlanmasının ardından başvuru yapılır. Doğum parası almak isteyen kişilerde aranacak şartlar ise şu şekilde özetlenebilir;

·        Çalışan kadının doğum izni almadan önce işinden ayrılmaması gerekir.

·        Çalışan kadının sigortalılık halinin devam etmesi gerekmektedir.

·        112 günlük belirlenen süre içerisinde iş yerinde çalışmamanız gerekir.

·        Doğum olayının gerçekleşmesi şarttır.

·        Doğum işlemi sonucunda bebeğin sağ kalması gerekir.

·        Doğumu yapan kadının 90 gün prim şartıyla rapor almak hakkı bulunmaktadır.

Doğum Parası Bir Kereye Mahsus Mu?

15 Mayıs 2015 tarihinde alınan karar ile birlikte yeni doğan her çocuk için annelere doğum parası adı altında destek verilmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğum yapan kişinin hesabına yatırılan ücret çocuk sayısına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Doğum parası veya yardımı olarak adlandırılan bu tutar ise bir kereye mahsus ödenmektedir.

Doğum Parası Herhangi Bir PTT’den Alınır Mı?

Doğum yapan annelere verilen doğum parası yardımı PTT tarafından ödenmektedir. Doğum parası için başvuru yapan kişilerin banka hesaplarına yatırılan tutar PTT şubelerine gidilerek alınabilmektedir. Doğum parası herhangi bir PTT şubesinden alınabilir olmakla birlikte PTT şubelerinden doğum hakkı parası hakkına sahip olup olunmadığı sorgulanabilir ve öğrenilebilir.

Doğum Parası Neye Göre Hesaplanır?

Doğum izninde verilen doğum parasının hesaplanması annelerin çalışma gün sayısına bağlı olarak belirlenmektedir. Doğumdan önceki son 3 ayda alınan maaşın ortalaması alınır ve ortalama brüt ücretin üçte ikisi, annenin 30 günlük doğum parası olarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan bu miktar 30’a bölündüğünde günlük doğum parası bulunabilir. Günlük doğum parası ile izin süresi çarpıldığında doğum parası elde edilmektedir.

Doğum Parası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğum parası almak isteyen annelerin öncelikle doğumun gerçekleştiğini ve sonrasında doğan çocuğun nüfus müdürlüğüne kaydını gösterir belgeleri edinmesi gerekir. Başvuru yapmak için gerekli evraklar içerisinde doğan bebeğin kimlik bilgileri, anne veya babasının kimlik bilgileri yer almalıdır. Kimlik bilgileri ile başvuru yapılacak merciinden alınmış olan belgeler tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulur. Başvuru için doldurulan bu belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumlarına Başvuru yapılabilir.

Doğum Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Doğum parası almak için öncelikle Doğum Yardım Başvurusu Dilekçesi adı verilen dilekçe doldurulmalıdır. Yeni doğan çocuğun kimlik bilgileriyle beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmetler Merkezlerine başvuru yapılarak bu haktan yararlanılabilir.

Doğum Parası Aylık Mı Alınıyor?

Doğum yapan çalışan annelere verilen destek ücretleri arasında yer alan doğum parası tek bir seferlik ücrete mahsustur. Doğan çocuk sayısına göre ücretin miktarı değişirken doğum parası aylık değil tek bir sefere mahsus olmak üzere doğum yapan annelere verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Süt veya doğum parası adı verilen desteği almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmesi gereklidir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucunda Bakanlıkça titizlikle incelenen başvuru dilekçeleri sonunda doğum yapan annelere bu ücret verilmektedir. Doğum parası ücreti SGK tarafından kişilerin banka hesabına ödenmektedir.

Doğum Parası Doğumdan Önce Mi Sonra Mı Alınır?

Doğum sebebiyle iş göremezlik raporu alan anneler SGK’ya başvurarak doğum parası alabilmektedir. Doğum öncesi ve sonrası olarak verilen 16 haftalık izin içerisinde doğumun ardından sonraki 55 gün içerisinde verilmektedir. Hesabı bulunmayan annelere PTT üzerinden ödeme yapılırken, hesabı olan annelere ise SGK tarafından banka hesaplarına ödenerek yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir