Borsa Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Borsa Hakkında Merak Edilen Bilgiler
25.08.2021 02:30
Menkul kıymetler, emtialar, döviz, vadeli işlemler ve opsiyonlu sözleşmelerin alınıp satıldığı ve halka açık olarak organize edildiği piyasalara borsa piyasası denmektedir. Borsa kazandırır mı, borsa hesabını başka bankaya taşıma nasıl yapılır, borsa hisse senetlerini başka bankaya taşıma nasıl yapılır? Borsa ne zamandan beri var, bir kumar mıdır, haram mı değil mi, borsada doğru yatırım nasıl yapılır, neye göre değişir, borsa kaça kadar açık?

Menkul kıymetler, emtialar, döviz, vadeli işlemler ve opsiyonlu sözleşmelerin alınıp satıldığı ve halka açık olarak organize edildiği piyasalara borsa piyasası denmektedir. Borsa piyasaları genel olarak amaca ulaşmak için kullanılan pazarlardır. Borsa amacı ise yatırım mekanizması oluşturmaktadır. Üretken faaliyetleri destekleyen yatırım mekanizmalarına borsa sayesinde ulaşılmaktadır. Yatırımcıların faaliyetleri için düzenlenen ve denetlenen bu piyasalar bu sebeple güvenli bir ortama sahiptir. Düzenli olan işlem mekanizmasına sahip olması, gerçek zamanlı ticaret ve alışverişe olanak saplaması ve güncel fiyatlara uygun olarak gerçekleşmesi gibi sebeplerle oldukça popüler olan bir yatırım çeşididir. Borsanın ilk örneklerini tarımsal ve ithal malların ticaretine yönelik yapılmış olan ticari mal borsaları oluşturmaktadır. Değerli kaynaklar borsaları ve özel borsalar sonraki dönemlerde ortaya çıkmıştır. Borsa türleri arasında şunlar yer almaktadır;

·        Futures: İşlemlerin tasfiye edildiği ve türev yoluyla işleme konulan borsalardır.

·        Borsa: Sabit değerli, faiz değerli ve hisse kağıtlarıyla yapılan borsalardır. Bilinen borsa tanımı buradan gelmektedir.

·        Döviz: Yabancı ülke para birimlerinin ticaretinin yapıldığı borsalardır.

·        Piyasa: Organize olan fakat tek bir alanda yapılan borsaya benzer yapıdaki borsalardır. Ulaşım borsası, gemicilik borsası, sigorta alanı borsası vb.

Borsa Kazandırır Mı?

Yatırım türlerinin en yaygını olan borsada kazanmak ve kaybetmek mümkündür. Borsada bulunan dövizler, emtialar, bonolar, tahviller ve hisse senetleri üzerinden yapılan ticaretlere bağlı olarak para kazanmak mümkün olabilmektedir. 1996 yılından bu yana yatırım araçları içerisinde borsa tam 11 kez en çok kazandıran yatırım aracı içerisinde yer almış ve rekor kırmıştır. Borsada yapılan ticaretlere bağlı olarak fiyatları yükselebilir ve alçalabilir. Yatırım araçları içerisinde borsa 9 kez en çok kaybettiren yatırım aracı olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple borsa yatırım yapılırken dikkat edilmelidir.

Borsa Hesabını Başka Bankaya Taşıma Nasıl Yapılır?

Devir işlemini yapmak isteyen kişilerin öncelikle hesaplarını hangi bankaya taşıyacaklarına karar vermeleri gerekmektedir. Bankaların sunduğu koşullar ve hisse senetlerini alırken hangi koşulları sunduğu incelenmelidir. Bankalar bu işlemleri gerçekleştirmek için masraf ücreti almaktadır. Bankadan bankaya masraf ücretleri değişebilmektedir. E-posta ile dilekçe yazmak güvenlik sorunlarına neden olduğu için hesabı başka bankaya taşımak için istenilen bankanın şubesine gidilerek başvuru yapılması gereklidir.

Borsa Hisse Senetlerini Başka Bankaya Taşıma Nasıl Yapılır?

Bazı bankalar hisse senetlerini başka bankaya taşımak istediğinizde dilekçe vermenizi veya şubeye gelmenizi isteyebilir. Bazı bankalar bu işlemi internet üzerinden mobil şekilde gerçekleştirmeye olanak sağlamaktadır. Virman adı verilen bu işlem eğer geç saatlerde yapılmadıysa genel olarak gün içerisinde aktarılabilirler. Hisselerinizde satış emri varsa virman takas işleminden sonra gerçekleşir ve bu işlemin gerçekleşmesi birkaç gün içerisinde olmaktadır. Hisse senedi taşıma işlemlerinde öncelikle hisse nakde çevrilir ve hesap başka bankaya aktarılarak yapılabilir ve diğer yönteme göre daha kolay bir yoldur.

Borsa Ne Zamandan Beri Var?

Borsanın kurumsallaşması ilk defa 1409 yılında Belçika’da gerçekleşmiştir. Bu bölgenin yakınında bulunan Gent, Amsterdan, Flandre gibi yerlere hızlı bir şekilde yayılmıştır. Günümüzdeki borsa sistemine uygun olan ve en benzer sistem ise 1487 yılında Belçika’nın Anvers şehrinde uygulanmıştır. 16.yyda bu borsa genel olarak Amsterdam borsası olarak adlandırılmış ve bu dönemde eşya alımı satımı ile başlayan borsa tarihi daha sonra kıymetli madenlerinde katılımıyla gelişim göstererek günümüze kadar gelmiştir.

Borsa Bir Kumar Mıdır?

Borsa bir yatırım aracıdır. Yatırım demek ise bir işten kar elde etmek üzere belirli bir sermayeyle işe girmek veya ortak olmak demektir. Borsada bu işlem hisse senedi alarak yapılmaktadır. Hisse senedi alınan şirkete teorik olarak ortak olunmaktadır. Herhangi bir şirketin kar veya zarar etme olasılığı olduğu gibi kişinin de kar veya zarar etme olasılığı oluşacaktır. Bu sebeple borsa kumar olarak ele alınmamaktadır.

Borsa Haram Mı Değil Mi?

İslamiyet dininde bulunan ölçülere göre helal bir işle uğraşan şirkete veya ticari merkeze ortak olmak, tanzim edilen hisse senetlerinden alarak bir anlamda kar veya zarar durumlarında şirketle ortak olma anlamına geldiği için dinen sakıncalı görülmemektedir. Hisse senedi almak bir şirkete ortak olmak demektir dolayısıyla borsa yatırımı yapmak caizdir. Fakat hisse senedi alınırken veya yatırım yapılacak şirket seçilirken özen gösterilmeli ve helal işle uğraşan firmalar tercih edilmelidir.

Borsada Doğru Yatırım Nasıl Yapılır?

Borsa para kazanmak ve kaybetmek oldukça basittir. Bu sebeple doğru yatırım yapmak için bir takım unsurlara dikkat etmek gereklidir. Dikkat edilecek ve yatırımın doğru olarak değerlendirilmesi için yapılmaması gereken unsurlar şunlardır;

  • Çevreden edinilen bilgiye göre sadece tüyolarla işlem yapmak
  • Borsayı öğrenmeden hisse alıp satmak
  • Kısa zamanda çok para kazanmayı hayal etmek
  • Bilinmeyen sektör ve hisse senedine yatırım yapmak
  • Tüm yatırımı borsaya yatırmak
  • Borç parayla borsada yatırım yapmak

Borsa Neye Göre Değişir?

Borsadaki fiyatların değişmesi birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Borsadaki fiyatların ve hisse senetlerinin değişimi alım-satım miktarlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Borsa piyasası fiyat varsayımı üzerine kurulu bir piyasadır. Bu nedenle en büyük etken olarak arz ve talebin dengesini kaybetmesi gösterilmektedir.

Borsa Kaça Kadar Açık?

Borsa piyasası resmi tatiller ve hafta sonu dışında sabah 09:40 ile akşam 18:15 saatleri arasında işlem görmektedir. Bu saatlerin arasındaki seansları şu şekildedir;

  • 09:40-09:55 Açılış seansı emir toplama
  • 09:55-10:00 Fiyat belirleme aralığı
  • 10:00-13:00 Sürekli işlem saati aralığı
  • 13:00-13:55 Gün ortası emir toplama için aralık
  • 13:55-14:00 Toplanan emirlerin eşleştirilmesi
  • 14:00-18:00 Sürekli işlem saati aralığı
  • 18:00-18:01 Kapanış seansı
  • 18:05-18:07 Fiyat belirleme aralığı
  • 18:07-18:10 Kapanış fiyatı işlemleri

Borsa İptale Kadar Geçerli Ne Demek?

Borsa piyasasında iptale kadar geçerli işlem IKG olarak gösterilmektedir. IKG’de öncelik olarak emir süresi seçilir. Emrin iptal edilmediği veya eşleşmediği durumda, emir vade sonuna kadar geçerli olmaktadır. Vade sonunda işlem gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın otomatik olarak iptal edilmektedir.

Borsa Kapandıktan Sonra Hisse Satılır Mı?

Kullanılan borsa araçları üzerinden hisse alım satım emiri verilebilmektedir. Fakat bu emirlerin gerçekleşmesi için borsanın çalıştığı saatler içerisinde verilmesi gerekir. Borsa kapanış saatinden sonra verilen emirler sonraki gün işleme alınmak için sıraya alınmaktadır. Saat 00.00’ı geçtiği ve tarih atladığı sürede emirler silinmekte olduğu için borsa kapandıktan sonra hisse alma işlemi tekrarlanmalıdır aksi takdirde borsa kapandıktan sonra hisse alınıp satılamaz.

Borsa Tek Emir Nedir?

Verilen emirlerde eşleştirmek yapılmaksızın işlemin gerçekleştiği fiyat aralığıdır. Tek emir yönteminde bu sebeple tek fiyat kullanılır. Belirli zaman diliminde kullanılan tek emirde işlemin en yüksek miktar gerçekleşmesini sağlayan fiyat seviyesi hesaplanır ve diğer işlemler bu fiyat seviyesinden gerçekleştirilmektedir.

Borsa Tek Fiyat Uygulaması Nedir?

Sisteme iletilen emirler borsa tarafında belirli zaman dilimlerinde toplanmaktadır. Gün içerisinde bir kere veya birden fazla kez tekrar edilen bu işlemler genelde tek emir olarak adlandırılmaktadır. Tek emir işleminde en çok işlem miktarını gerçekleştirecek ve kurallara uygun olarak belirlenen işlem fiyatından eşleştirilmesine tek fiyat uygulaması denir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir