Doğum İzni Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Doğum İzni Hakkında Merak Edilen Bilgiler
13.09.2021 11:51
Kadın çalışanların doğumdan önce ve sonrasını kapsayan izin türüne doğum izni denmektedir. Doğum izni hakları neler, doğum izni ücreti neye göre hesaplanır, doğum izni için gerekli belgeler neler? Nereye başvurulur, doğum izni uzatılabilir mi, doğum izni bittikten sonra işten çıkarılma, doğum izni parası tek seferde mi alınır?

Kadın çalışanların doğumdan önce ve sonrasını kapsayan izin türüne doğum izni denmektedir. Doğum izni ile anne ve bebekleri koruma altına alınması amaçlanmaktadır. Hamile olarak çalışan kadınlar yasalar gereği doğum öncesi ve sonrasında 8’şer hafta olmak üzere toplamda 16 hafta doğum izni kullanabilmektedir. Güncel doğum raporları doğum öncesi için genelde 32.hafta itibarıyla başlamaktadır. Normal sağlıklı bir gebeliğin 40 hafta kabul edilmesi sebebiyle doğumdan önce kullanılacak izin 32.haftaya denk gelmektedir. Bu sebeple doğum izni verilirken 32.haftanın doldurulmuş olması şartı bulunmaktadır. Toplamda 16 hafta izne sahip olan kadınlar doğumdan sonraki 8 haftayı da bu izin ile beraber kullanabilir.

Doğum İzni Hakları Nelerdir?

·        Doğum İzni: 16 haftalık doğum öncesi ve sonrasını içeren doğum izninde çalışanın ücreti normal ücreti şeklinde ödenir ve bu izin ücretli izin olarak değerlendirilir.

·        Doktor Kontrolü Hakkı: Gebelik süreçleri içerisindeki anne adayları 16 haftalık doğum izni sürecinin dışında izin hakkı bulunur ve yıllık izinden bağımsız doktor kontörlü için alınan bu izinler ücretlidir.

·        Ücretsiz İzin Hakkı: 16 haftalık doğum izni süresi biten çalışanın 6 aylık süre içinde ücretsiz doğum izni alma hakkı bulunmaktadır. Bu ücretsiz izin hakkının kullanıp kullanmama kararı çalışana bağlıdır.

·        Süt İzin Hakkı: Doğum yapmış annelere verilen haklar arasında süt izni yer alır. 1 yaşından küçük olması koşuluyla çalışan annelere çocukları emzirmesi için her gün 1,5 saat süt izni verilir. Süre olarak haftalık veya aylık olarak belirlenemez ve çalışan anneler süt iznini hangi saat aralığında kullanacağını kendileri belirlemektedir.

·        Yarım Gün Çalışma Hakkı: Doğum izni biten annelere verilen bir diğer hak yarım gün çalışma hakkıdır. Yarım gün çalışan anneler tam maaş alabilirler. Yarım gün çalışan annenin tam maaşı işveren ve İŞKUR tarafından karşılanır. Doğum iznini kullanan anne ilk çocuğu için 60 gün, ikinci çocuğu için 20 gün, üçüncü çocuğu için 180 gün boyunca yarım gün çalışma hakkına sahiptir.

Doğum İzni Ücreti Neye Göre Hesaplanır?

Doğum izninde verilecek olan ücret annelerin çalışma sürelerine bağlı olarak değişmektedir. Doğumdan önceki son 3 ayda annenin aldığı maaş ortalama alınır. Ortalaması alınan bu miktara ortalama brüt ücretin üçte ikisi eklenir ve bu sayede annenin 30 günlük doğum izin ücreti hesaplanmaktadır. Elde edilen tutar 30’a bölündüğünde ise günlük doğum izni ücreti elde edilebilir. Günlük doğum izni ücreti ile annenin izinli olduğu süre çarpılarak doğum izni parası hesaplanmış olur.

Doğum İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

·        Çalışan kişinin gebeliğinin 32.haftasında doktora giderek bunu belgelendirmesi gerekir.

·        Çalışan kişi isterse bu izni bölüme dilekçe vererek alabilir.

·        İzin alan çalışanın doğum öncesi iznini doğum süresine aktarmak istiyorsa dilekçesinde bu süreği belirtmelidir.

·        Çalışanın birim raporu ve dilekçesi Personel Daire Başkanlığı’na gönderir.

·        Doğum öncesi iznine ayrıldığı haftayı belirten raporu izne ayrılacağını bildiren dilekçeyle beraber görev yaptığı birime teslim eder.

·        Çalışanın raporu ve dilekçesi esas alınarak kaydı yapılır.

Doğum İzni İçin Nereye Başvurulur?

Doğum izni genel olarak kadın doğum bölümünde bulunan herhangi bir doktordan alınabilir. İşyerinden alınan vizite kağıdı ve sağlık karnesiyle ile birlikte doktora gidilerek doğum tarihi konusunda bilgi alınır. Doğum tarihi konusunda doktor ile görüşüldükten sonra doktor onay verdiğinde doğum izin belgesi alınabilmektedir. Doktor raporu olmadığında doğum izni hakkı hukuki olarak kullanılamamaktadır.

Doğum İzni Uzatılabilir Mi?

Normal sağlıklı bir doğumun 40 haftada gerçekleştiği varsayımı altında doğum izinleri doğum öncesi ve doğum sonrası olarak ayrılmıştır. Doğum öncesi ve sonrası olarak belirtilen bu sürelere verilen izin ise 8’şer haftadır. Fakat 8 hafta olan bu izin süresi hekim raporları ile uzatılabilmektedir. Analık raporu adı verilen bu raporda doktorun izin verdiği ve uzattığı süre içerisinde kişinin işe dönmesine gerek yoktur.

Doğum İzni Bittikten Sonra İşten Çıkarılma

Doğum iznine ayrılan kadın çalışanın işten çıkarılması söz konusu değildir. İzinli olduğu süre kapsamında değerlendirilen ve gebelik izninde olan çalışanın işten çıkarılması yasal olarak mümkün değildir. Fakat hamilelik dışında geçerli veya farklı bir sebepten ötürü işten çıkarılma işlemi yapılabilir. Doğum sebebi ile çalışamayacak durum olması durumunda kadın çalışan doğum sebebi ile işten çıkartılamaz. Doğum izninde olan kadın bu süre içerisinde işten çıkarıldıysa tazminat davası açabilme hakkına sahiptir.

Doğum İzni Parası Tek Seferde Mi Alınır?

16 haftalık doğum iznine çıkan annelerin maaşlarına doğum izni yardımı yapılmaktadır. Doğum izni süresinde ücretli izin hakkına sahip olan annelere maaşlarının yanı sıra doğum sırasında bir kerelik yapılan doğum ödeneği ve emzirme ödeneği olmak üzere iki ödeme daha yapılmaktadır. Doğum izni annelere sağlanan bu yardım paraları ise tek seferlik yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir