Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?
18.04.2022 17:00
Dizel partikül filtresi hakkında oldukça merak edilen pek çok konu vardır. Dizel partikül filtresi hakkında en çok merak edilen; dizel partikül filtresi nedir, dizel partikül filtresi yakıtı etkiler mi gibi soruların yanıtlarına yazımızda yer verdik.

Dizel partikül filtresinin ne olduğundan bahsedecek olursak; egzozun hemen önüne yerleştirilen parçalar, işlev ve şekil olarak katalitik konvertöre benzer. Avrupa Birliği tarafından Eylül 2009'da kabul edilen bir yasaya göre, yeni nesil dizel araçlar için bir zorunluluk haline gelen filtreler, ağırlıklı olarak 1200 °C'ye kadar seramik malzemelerden yapılıyor. Silisyum karbür filtreler ise 2.700 °C'ye kadar olan sıcaklıklarda iyi çalışır.

Dizel Partikül Filtresi Nasıl Temizlenir?

Belirli bir doluluktan sonra otomatik olarak devreye giren aktif rejenerasyon işlemine ek olarak, partikül filtresi temizleme işlemini dolaylı olarak kendiniz de etkinleştirebilirsiniz. Pasif rejenerasyon adı verilen bu işlemi başlatmak için önce aracı 30-50 dakika sabit hızda sürmeniz gerekir. Bu sayede motordan yayılan gazın etkisiyle filtrenin içindeki sıcaklık yaklaşık 550 °C'ye çıkar ve zararlı partikülleri yakmaya uygun hale getirir. Tüm rejenerasyon işleminin mümkün olduğunca başarılı olabilmesi için partikül filtre solüsyonu adı verilen bir kimyasal içeren solüsyon miktarının belirli bir değerin altına düşmemesi gerekmektedir.

Dizel Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir?

İdeal koşullarda 250.000 kilometre kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtrelerinde en sık karşılaşılan arıza belirtileri, öncelikle yavaş araç sürüşü, sık durmalar ve şehir içi trafiğindeki kısıtlamalardan oluşmaktadır.

Dizel Partikül Filtresi Tıkanma Belirtileri Nelerdir?

Partikül filtresi tıkanırsa aracın çekişi düşecek, yakıt verimliliği artacak ve egzoz gazı kokacaktır. Yeni nesil araçlarda ekranda uyarı mesajı görüntülenebilir veya "Parçacık filtresini tamamlayın lütfen devam edin" ve "Beni servise götürün" gibi karakterler görüntülenebilir. Partikül filtresi tıkalı olmasa bile MIL yanabilir. Bu durumda partikül filtresine bağlı egzoz basınç sensoru ile bu sensorun boru ve hortumu arasındaki bağlantıyı çatlama veya yırtılmaları önlemek için kontrol edin.

Dizel Partikül Filtresi Nerede Bulunur?

Dizel partikül filtresinin nerede bulunduğu hakkında bilgi verecek olursak; filtreleri internet üzerinden veya teknik yedek parça satan satıcılardan temin edebilirsiniz.

Dizel Partikül Filtresi Çıkarılırsa Ne Olur?

Partikül filtresinin çıkarılması aracın yakıt tüketimini azaltacaktır. Motor ayrıca rejenerasyon olayı sırasında çok fazla ısı üretir ve bu da aracın bazı parçalarının aşınmasına neden olabilir.

Dizel Partikül Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?

Dizel partikül filtresi değişiminin nasıl yapılacağı oldukça merak edilir. Bu konu hakkında şu ifadeleri kullanmak yerinde olacaktır, filtre değişimi sırasında oldukça dikkatli davranılması ve filtrenin yerine sağlam bir şekilde oturtulması gerekir. Bu nedenle bir uzmandan yardım almanız en sağlıklı süreç olacaktır

Dizel Partikül Filtresi Yakıtı Etkiler Mi?

Dizel partikül filtresinin yakıtı etkileyip etkilemediği konusunda şu ifadeleri kullanmak yerinde olur; araç performansını ve yakıt tüketimini olumsuz etkileyen araç emisyonlarını sınırlar.

Dizel Partikül Filtresi Uyarısı Nasıl Giderilir?

Dizel partikül filtresi uyarısı, pasif rejenerasyon sürecinin başarısız olduğunu ve filtrenin aktif olarak değiştirilmesi gerektiğini gösterir. Bu durumda, en az 1015 dakika boyunca 70km'dir. Hızlanmalı ve arabanızı sürmelisiniz.

Dizel Partikül Filtresi İptali Muayeneden Geçer Mi?

Dizel partikül filtresini iptal etmek isteyen kullanıcıların aklına gelen en büyük soru, temizleme sonrası testin sorun yaratıp yaratmayacağıdır. Katalitik konvertörlü başka bir üniteye sahip sistemlerde dizel partikül filtresinin sökülmesi muayene sırasında herhangi bir soruna yol açmaz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir