Dizel Partikül Nedir?

 Dizel Partikül Nedir?
17.09.2021 20:30
Dizel araçlar dünya ve ülkemizde en çok tercih edilen araçlar olarak karşımıza çıkarken, benzine göre daha ucuz yakut kullanılması ile de bir adım öne çıkmaktadır. Dizel partikül nedir, filtresi temizlenir mi, filtresi kurum ile dolmuş nasıl temizlenir? Dizel partikül filtresi garantiye girer mi, temizlenmezse ne olur, tıkanırsa ne olur? Dizel partikül filtresi çıkarılırsa ne olur?

Dizel araçlar dünya ve ülkemizde en çok tercih edilen araçlar olarak karşımıza çıkarken, benzine göre daha ucuz yakut kullanılması ile de bir adım öne çıkmaktadır. Dizel araçların motorları içten yanmalı bir sisteme bağlıyken, bujiye ihtiyaç duymaz. Motorlar doğaya gazlar sağlarken, dizel araçlar da doğaya zararlı gazlar sağlar. Bu araçların gazlarının emilimi ve daha az çevreye zarar versin diye filtreler geliştirmektedir. Dizel araçlarda bu görevi, dizel partikül filtresi üstlenmekte olup, gazların emisyonunu sağlar. Bu filtreleri araçlara takmak, doğaya yarar sağlamaktadır. Avrupa’da artık çıkan araçlara takılan dizel partikül filtresi, doğayı daha az kirletmek için önemli bir adım gibi görülmektedir. Petekli yapısı olup, bazı sensörlere bağlı olarak gördüğümüz, bu filtre doğru kullanım ve kurulumlarda %80 oranında olumlu sonuçlar doğurur.

Dizel Partikül Nedir?

Dizel partikül filtresi, dizel araçların doğaya saldığı gazların emisyonlarını sağlarken, Avrupa’da çıkan tüm Euro 5 ve Euro 6 araçlarda kullanılmaktadır. Hatta bazı Euro 4 araçlarda bile bu filtre mevcuttur. Araçlarda gaz salımı egzoz parçası ile sağlanırken, bu filtrelerde egzoz çıkışından bir önce takılarak verim alınır. İşlevi ve biçim acısından katalitik konvertöre benzerliği ile dikkat çeken bu parça, 2009 yılında Avrupa Birliği mevzuat değişikliğine giderek, bu parçanın yeni nesil araçlara takılması karar kılınmıştır. 1,200 santigrad dereceye kadar dayanıklı malzemeden yapılan filtreler, 2,700 santigrad ısı dercesin de bile sorunsuz çalışma gösterir.

Dizel Partikül Filtresi Temizlenir Mi?

Araçlardan çıkan karbonmonoksit ve hidrokarbonlar, insan sağlığı ve doğa için çok zararlı olabilmektedir. Bu zararlı etkileri önleme amacı ile araç egzozlarına filtreler takılmaktadır. Dizel araçlarda da kullanılan bu filtreler, zamanla pislenir ve bunların temizlenmesi gerek. Temizlenmeyen dizel partikül filtreler sorunlar çıkarır ve görevlerini yerine getiremezler.

Dizel Partikül Filtresi Kurum İle Dolmuş Nasıl Temizlenir?

Genelde Avrupa ülkelerinde ve bazı yerlerde yeni nesil dizel araçlara, doğayı daha az kirletmek için takılan dizel partikül filtreleri, zaman zaman dolmaktadır. Dolan bu filtrelerin temizliği aslında kendi kendiliğine olan bir süreçte gerçekleşmektedir. Bunu yapmak için aracın çalışması ve bu filtrenin ısınması gerekir, ısınan filtrenin ısısı korundukça içindeki kurum yanarak dışarıya atılır. Her aracın bu ısı seviyesine ulaşması farklılık göstereceği için en az yarım saat araç çalışılmalı ve 2000 ya da 2500 devirlere çıkılmalıdır. Bu süreç sonrası içerdeki kurum yanarak dışarı atılırken, sıvı bir kimyasal maddeyi borulara boşaltarak, az bir çalışma ile de bu kurum yakılabilmektedir.

Dizel Partikül Filtresi Garantiye Girer Mi?

Kısaltması DPF olan dizel partikül filtreleri yeni nesil dizel araçların çoğuna takılmakta olup, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri doğaya az zarar verme adına, yeni çıkacak tüm dizel araçlara bu parçanın takımı için karar almışlardır. Bazı markalar belli şartlar altında bu parçayı garantilerken, bu garanti 1 yıllık süreyi kapsamaktadır. Kilo metre olarak 50 bin kilo metreye kadar yine bu parçalar garanti kapsamında değerlendirilir. Garanti kapsamı kullanıcı hataları dahil olmamakla beraber, sadece parçanın kendi hatalarından dolayı bu kapsama alanına girer.

Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur?

Zararlı gazların salınımını engellemek adına dizel araçlarda DPF kullanılırken, zamanla bu parça dolar ve temizlenmesi gerekir. Temizlenme sonrasında rahatça kullanılan bu parçaların temizlenmesi aksatılmamalıdır. Temizlenmeyen parçalar kurumla dolar ve tıkanır. Dolan bu kurum egzoz sisteminde de tıkama yaparken, aracınızın turbo egr manifold ve filtre ömrünüzü azaltır. Bu tıkanmalar motor performansında da düşüklüğe sebep olurken, yakıt tüketimini yüksek seviyelere çeker.

Dizel Partikül Filtresi Tıkanırsa Ne Olur?

Aracınızın herhangi parçası sorunlu olduğu zaman, aracınızın diğer sistemlerini de etkileyebilir. Bir sistem halinde çalışan arabaları insan vücuduna benzetebilmekteyiz. Araçlarınızda olan her parçanın bir görevi varken, bir tanesinde ki sorun başka yerleri de etkileyebilir. Dizel partiküllerinde tıkanma ise aracın çekişini düşürürken, egzoz ve turbo sistemlerine zarar verebilmektedir. Ayrıca araç motorunuzun performansını düşürüp, yakıt tüketimini de fazlalaştırır.

Dizel Partikül Filtresi Çıkarılırsa Ne Olur?

Araçlardaki zararlı gaz salgılanmasını düşüren DPF kullanımları, doğa için yararlıyken insanlara masraf açısından yük sayılmaktadır. Bu parçanın çıkarılmasından dolayı yakıt tasarrufu sağlanırken, enjektör ömrü de uzar. Özellikle bu parçanın yaydığı ısı motor başta olmak üzere bazı sistemleri etkilerken, bu parça çıkarılırsa eğer, bu parçalarında ömrü uzayabilmektedir.

Dizel Partikül Arızası Nasıl Giderilir?

Dizel araçlardaki, dizel partikül filtreleri zaman zaman dolup, arıza verebiliyor. Bu parça arızalı olduğu zaman, yeni nesil araçların ekranlarında uyarılar verirken, diğer araçlarda ise gösterge panellerinde arıza lambası yanar. Partikül arızaları temizlenmeli ya da yetkili servislerde bakımı yapılarak giderilir. Özellikle kurumla dolmuş ise yukarda tarif ettiğimiz gibi bu kurum temizlenmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir