Dijital Vergi Dairesi Nedir?

Dijital Vergi Dairesi Nedir?
25.09.2021 17:30
Dijital vergi dairesi nedir? Dijital hizmet vergisi nedir, neleri kapsıyor? Dijital hizmet vergisi muafiyeti nasıl olur, ne zaman yürürlüğe girdi, nasıl ödenir? Dijital hizmet vergisi alan ülkeler hangileridir, nasıl hesaplanır, ödeme zamanı ne zamandır? Sosyal medyadan para kazanan kişiler için merak edilen dijital hizmet vergisi ile alakalı sorularınızı yanıtladık.

İnternet kullanımın yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte, sosyal medya uygulamalarının kullanımını da son derece popüler hale gelmeye başladı. Instagram, Facebook, Youtube, Twitter kullanımı başta olmak üzere bu uygulamalarda yaşanan rağbet, bireysel kullanıcıların da para kazanmasına olanak tanımaya başladı. İçerik üretiminden dolayı para kazanılmaya başlaması ile birlikte pek çok kişi para kazanıyor ve akabinde ise bu kazancın verilerinden muaf tutuluyordu. Fakat yapılan yeni düzenlemelerle birlikte sosyal medyanın içerik üreticileri de kazançları ile beraber vergi uygulamasından mükellef olan kişiler arasında yer alacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni ekonomi reform paketi ile birlikte ‘Türkiye Dijital Vergi Dairesi’ kurulmaya başlanacak. Sosyal medyadan kazanç elde eden pek çok fenomen ve Youtuber ise kazançları üzerinden yüzde 15’lik bir vergi ödemeye zorunlun tutulacak. Yeni reform paketine ilişkin haberin detayları ise şu şekilde;

Dijital Vergi Dairesi Nedir?

Dijital vergi dairesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hayata geçireceği uygulamalardan biri olacaktır. İnternet vergi dairesi olarak da bilinen bu uygulama ile birlikte sosyal medya uygulamaları üzerinden kazanç elde eden kişilerin de vergi mükellefi olması sağlanacaktır. Bu sayede kişiler kazançlarının yüzde on beşlik oranında ki vergileri bu platformdan yatırabilecektir. Bu uygulama sayesinde kişiler zaman ve mekan fark etmeksizin kazançlarının vergilerini yatırabilecektir.

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Dijital hizmet vergi dairesinin gündeme gelmesi ile birlikte pek çok kişi bu kavramın tam olarak ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. Dijital hizmet vergisi ise pek çok unsuru tek bir bünyede toplayan bir vergilendirme süreci olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde tekil ya da tüzel kişiliklerin kazanç sağlamaya başlamalarının ardından vergi ödemesi yapması vatandaşlık ödevidir. Fakat ülkemizde bununla ilgili bir yasa düzenlenmemiştir. Açıklanan yeni reform paketi ile beraber internet uygulamaları üzerinden para kazanan Youtuberlar, influencerlar ve diğer pek çok hizmet veren kişiler kazançları üzerinden vergi verebilecektir. Dijital hizmet vergisi internet ortamından para kazanan herkesi yakından ilgilendiren bir gelişmedir.

Dijital Hizmet Vergisi Neleri Kapsıyor?

Vergilendirme kapsamına dahil olan dijital hizmetlerin neler olduğu da sıklıkla araştırılan konular arasında yerini almaktadır. Dijital hizmet vergisinin kapsam alanında yer alan detaylar ise yayınlanan her türlü reklam ve reklam gelirleri, sesli ya da yazılı oluşturulan içerikler, iletişim imkanı tanıyan her türlü sosyal medya platformudur.

Dijital Hizmet Vergisi Muafiyeti Nasıl Olur?

Dijital ortamdan elde edilen kazançların vergilendirmeye tabi tutulmasının ardından dijital vergi muafiyetinin de neler olduğu merak edilmektedir. Belirtilen hizmetlere ilişkin elde edilen kazançların 20 Milyon Türk Lirası’ndan az olması vergi muafiyeti için geçerli bir nedendir.

Dijital Hizmet Vergisi Ne Zaman Yürürlüğe Girdi?

Dijital ortamlardan kazanç elde edilmeye başlaması ile birlikte, bir vatandaşlık borcu olan dijital hizmet vergilendirmesinin ne zaman yürürlüğe girdiği, sıklıkla araştırılan konular arasında yerini alır. Vergi sitemine yeni eklenen bu kanunun yürürlüğü girdiği tarih ise Mart 2020’dir. Bu tarihten sonra kazanç elde eden her bir sosyal medya ilişkisi olan kişiler vergi borcu ödemekle mükelleftir.

Dijital Hizmet Vergisi Nasıl Ödenir?

Dijital hizmet vergisinin ödenebilmesi için kişilerin ya da sosyal medya şirketlerinin kısa bir zaman dilimi içerisinde beyannamede bulunmaları gerekir. Ardından ise beyanlarının bulunduğu tarihten sonra ki son ödeme gününe kadar, vergi borçlarını internet üzerinden yatırabilir.

Dijital Hizmet Vergisi Alan Ülkeler Hangileridir?

Tüm dünyada sosyal medya kullanımın yaygınlaşması ve tekil kişilerin de içerik üreterek para kazanması ile birlikte dijital hizmet vergisi alınmaya başlamıştır. Ülkemizde mart 2020’den itibaren alınan vergilerin diğer ülkelerde de takriben aynı anda alınmaya başladığı bilinmektedir. Ülkemiz haricinde dijital vergi üretiminde bulunan ülkeler arasında, Avusturya, İtalya, Fransa, Macaristan ve İngiltere gibi ülkeler yer almaktadır.

Dijital Hizmet Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Dijital ortamdan elde edilen gelirlerin vergilendirmeye tabi tutulmasının ardından dijital hizmet vergisinin nasıl hesaplanacağı da sıklıkla araştırma konusu olmuştur. Dijital hizmet vergisinin hesaplanabilmesinde bir takvim yılı baz alınmaktadır. Akabinde ise bu oran yüzde 7.5 olarak alınır. Toplam hasılat ile birlikte bakanlık tarafından belirtilen dijital hizmet vergisi beyanname akabinde ödenmeye başlanır.

Dijital Hizmet Vergisi Ödeme Zamanı Ne Zamandır?

Dijital hizmet vergisi ödemeleri de tıpkı diğer vergi ödemeleri gibi aynı dönemlerde ödenmektedir. Bu vergilendirme sürecinde yer alan takvimler dikkatli takip edilmeli ve son ödeme gününden önce yatırılmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir