Davranışçı Yaklaşım Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Davranışçı Yaklaşım Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
21.06.2022 10:12
Davranışçı yaklaşım, yaklaşım türleri arasında merak edilen ve araştırılan bir konudur. Bu yazımızda davranışçı yaklaşım ile ilgili, bilinmesi gerekenleri derledik

Yaklaşım türleri, günümüzde araştırılmakta ve incelenmektedir. Bu anlamda meydana gelen türler, toplumsal hayatta sıkça karşımıza çıkmakta ancak farkına varılmamaktadır. Toplumlar, bireyleri oluşturur ve bireyler de toplumları. Bu noktada, bireylerin sahip olduğu davranış türleri, toplumun yapısında ve toplumun oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Toplumun bilinç seviyesi, bulunan bölgenin refahını ve yaşanılabilme rahatlığını sağlamaktadır. Davranışçı yaklaşım, çevresel faktörlerin uyaranları ile birlikte gerçekleşen bir durumdur. Davranışçı yaklaşım hakkında bilinmesi gereken bir diğer konu ise, gözlem yolu ile geliştiği ve saptandığıdır. Davranışçı yaklaşım, uyaran ve tepki durumları ile meydana gelmektedir.

Bilişsel Davranışçı Yaklaşım Nedir?

Davranışçı yaklaşımın birçok türü bulunmaktadır. Bu türler, insanların davranışlarına ve psikolojik durumlarına göre şekillenmektedir. Davranışçı yaklaşım türlerinden olan bilişsel davranışçı yaklaşım, merak edilen ve araştırılan bir yaklaşım türüdür. Bilişsel davranışçı yaklaşım, duygu ve düşüncelerin denetim altına alınmasını sağlamaktadır. Bu anlamda, bilişsel davranışçı yaklaşım; davranışçı yaklaşımın bilinç altında olan etkilerini incelemektedir. Bu yolla, kişinin tepkileri, hayatında belirlediği hedefler üzerinde çalışılabilmektedir.

Psikolojide Davranışçı Yaklaşım Nedir?

Davranışçı yaklaşım, kişilerin olaylar karşısında verdiği tepkileri ve davranışları incelemektedir. Gözlem yolu ile birlikte denetlenmekte ve saptanmaktadır. Bunun yanı sıra, psikolojide davranışçı yaklaşım ise, sergilenen davranışın psikolojik nedenleri ve sonuçları ile ilgilenmektedir. Bu anlamda, psikolojide davranışçı yaklaşım, kişinin iç dünyası ve çocukluğuna inerek, incelemeler yapmaktadır.

Eğitimde Davranışçı Yaklaşım Nedir?

Eğitim, hayatın her alanında karşımıza çıkan ve çocukluktan beri süregelen bir olgudur. Bu anlamda, kişilerin eğitim süresince sıkılmaması, öğrenmeye açık ve olaylara karşı sağ duyulu olması beklenmektedir. Eğitimde davranışçı yaklaşım, merak edilen bir konudur. Eğitimde davranışçı yaklaşım, küçük yaştaki çocukların, kontrol altına alınması ve bilişsel yeteneklerinin, eğitim üzerine yoğunlaşması üzerinedir.

Yapılandırmacı Ve Davranışçı Yaklaşım Farkları Nelerdir?

Davranışçı yaklaşım türleri, kendi arasında ayrışmakta ve türlere ayrılmaktadır. Bu anlamda oluşan farklar ayrı sınıflandırmalarda incelenerek çözüme kavuşturulur. Yapılandırmacı ve davranışçı yaklaşım farkları, ayrı kategorilerde incelenmektedir. Bu anlamda oluşan farkları ise, şu şekilde sıralayabiliriz; davranışçı yaklaşımda, yapılandırmacı yaklaşıma göre, nesnel bilgilerin öğrenilmesi ve ele alınması söz konusudur. Davranışçı yaklaşımda, öğrenilenler ölçümlenebilecek ve gözlemlenebilecek hale getirilmektedir. Yapılandırmacı yaklaşımda ise, bireysel öğrenimlerin, yapılandırılması söz konusudur.

Davranışçı Yaklaşımla Bilişsel Yaklaşım Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaklaşım türleri arasındaki oluşan farklar, ayrıştırıcı özellikleri ile gözlemlenebilmektedir. Davranışçı yaklaşım ve bilişsel yaklaşım arasındaki farkları ise, şu şekilde sıralayabiliriz; bilişsel yaklaşımda, dikkat kontrolü ile algılar aktif tutulmaktadır. Davranışçı yaklaşımda ise, uyarıcı etkenler ile ilişki halinde bulunmak gereklidir.

Davranışçı Yaklaşım Ödül Ve Ceza Nedir?

Öğrenme yollarının etkin olarak kullanılması için, ceza ve ödül sistemi bulunmaktadır. Bu anlamda, davranışçı yaklaşımda kişiler, direktiflere göre doğru hareket ederse ödüllendirilir, yanlış hareket ettiği takdirde de cezalandırılmaktadır.

Davranışçı Yaklaşım Ders Planı Nedir?

Ders planı, öğrencileri sıkmayacak şekilde ayarlanmaktadır. Örneğin Türkçe ve matematik derslerinden sonra, resim veya müzik dersi konmalıdır. Bu yolla birlikte, öğrencilerin zihinleri bir nevi dinlenmeye bırakılarak bir sonraki aktif çalışmaya hazırlanır.

Davranışçı Yaklaşım Eğitim Psikolojisi Nedir?

Davranışçı yaklaşımda, eğitim psikolojisi tekniği şu şekilde gerçekleştirilir; uyarıcı ekten ile birlikte, davranışla bağ kurma sağlanmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir