Sentrozom Nedir Ve Görevi Nedir?

Sentrozom Nedir Ve Görevi Nedir?
11.11.2022 19:08
Sentrozom organeli ATP sentezlemek ile görevli olduğu bilinir ve hücre döngüsünün ilerlemesini düzenlemektedir. Sentrozom nedir, görevi nedir, bitkilerde bulunur mu, hangi hücrelerde bulunur? Sentrozom ATP sentezler mi, ayrılması hangi evrede, alyuvarlarda var mı, bakteride bulunur mu? Sentrozom bölünür mü, babadan mı gelir, hangi canlılarda bulunur? İşte tüm detaylar...

Sentrozom, hücre döngüsünün ilerlemesini düzenleyen bir organel olarak bilinmektedir. Sentriyol denilen, birbirine dik iki silindirik cisme sahip bir organeldir. Her sentriyol, birbirine paralel üç küçük tüpten oluşmuş, dokuz iplik içermektedir. Bu iplikler protein yapısında olup arası matriks ile dolu olarak bilinir.

İğ iplikleri oluşturulması, bölünme sırasında kromozomların ayrılması ve kutuplara taşınmasında görevli bir organeldir. Hayvan hücresinde bulunmaktadır ve sentriol adı verilen çubuklardan meydana gelmiş olduğu bilinmektedir.

Yani görevi kısaca hücre bölünmesi sırasında zıt kutuplara ayrılarak aralarında iğ iplikleri oluşturmak şeklindedir.

Sentrozom Bitkilerde Bulunur Mu?

Sentrozom, eğrelti otu ve yosun gibi ilkel bitki hücrelerinde bulunmaktadır. Ayrıca sinir hücreleri dışında kalan tüm hayvan hücrelerinde çekirdeğe yakın bir konumda bulunmaktadır. Bazı mantar hücrelerinde de bulunan bir organel olma özelliği taşır.

Sentrozom Hangi Hücrelerde Bulunur?

Sentrozomrinde ve sinir hücreleri dışında tüm hayvan hücrelerinde çekirdeğe yakın bir yerde bulunmaktadır. İlkel bitki hücrelerinde de bulunmaktadır. Yüksek yapılı bitki hücreleri, olgun alyuvar hücresi, sinir hücresi ve yumurta gibi hücrelerde bulunmamaktadır.

 Kamçı ve sil yapılar hareketi sağlamada görevli olarak bilinmektedir. Yumurta, alyuvar hücreleri ve sinir hücrelerinde sentrozom bulunmamaktadır.

Sentrozom ATP Sentezler Mi?

Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşmektedir bu nedenle ATP Sentezi mitokondri organelinde gerçekleştiği bilinmektedir. Sentrozom ATP sentezlemez.

Mitokondrinin özelliklerinden başlıcaları şunlardır:

- Çift zarlı bir yapıya sahiptir ve hücre içerisinde bölünebilir.

- Görevi oksijenli solunum ve ATP sentezlemek olarak bilinir.

- 4 kısımdan oluşur.

- Memelilerin alyuvarlarında ve prokaryot hücrelerde bulunmamaktadır.

- Oksijenli solunum yapabilen ökaryotik hücrelerde bulunmaktadır.

- Enerji üretim merkezi olarak bilinir.

Sentrozom Ayrılması Hangi Evrede?

Kromozomun sentromerleri birer birer kardeş kromatitlere bağlanmaktadır. Ve bunları hücrenin iki zıt ucuna çekerek mitotik iğ lifleri için bağlanma yerini oluşturmaktadır. Sentromer bölünmesi ve ayrılması Mayoz 1'in anafaz 1 evresindeyken, Mayoz 2'nin anafaz 2 evresindeyken gerçekleşmektedir.

Sentrozom Alyuvarlarda Var Mı?

Sentrozom; alyuvar hücrelerinde, yumurta hücrelerinde ve sinir hücrelerinde bulunan bir organel olmayacaktır. Çoğu hayvan hücresinde bulunmaktadır. Hücre bölünmesinde görev alan sentrozom organeli hayvan hücrelerinde çekirdeğe yakın bir konumda yer almaktadır.

Sentrozom Bakteride Bulunur mu?

Sentrozom zarsız bir organel olarak bilinir. Ancak sadece hayvan hücrelerinde bulunmaktadır. Prokaryort hayvan hücresi olmadığı için, prokaryotlarda sentrozom bulunmamaktadır. Bakterilerde sentrozom ve çekirdekçik bulunmamaktadır.

Sentrozom Bölünür Mü?

Sentrozomdaki sentriyoller hücre bölünürken ikiye bölünmektedir. Ve bu sentriyoller arasında iğ iplik yapıları oluşmaktadır. Çekirdek zarının dağılması sebebiyle iğ iplikleri yapılarına kromozomlar takılmaktadır ve bu sayede sentrozom kromozomların hücrenin zıt konumundaki kutuplara doğru çekilmesini sağlarlar.

Sentrozom Babadan Mı Gelir?

 Sperm hücresi yumurtaya girerken boyun kısmından ikiye ayrıldığı ve yumurta hücresine yalnızca genetik materyal içeren çekirdeği ve sentrozomları taşıyan baş bölgesi girdiği için de sentrozomlar babadan geldiği bilinmektedir.

Ham yumurta hücresinde sentrozom bulunmamaktadır. Döllenme sırasında, spermin sentriolleri zigotun (döllenmiş yumurta) sentriollerini oluşturmaktadır. Döllenmeden sonra sadece bir hücre (yani zigot) olduğu için sadece bir çift gerekli olacaktır. Yani özetle döllenmiş yumurtanın sentrozomu, spermden gelmektedir.

Sentrozom Hangi Canlılarda Bulunur?

Sentrozomlar belirli hücrelerde bulunmaktadırlar. Bu hücreler genelde sinir hücreleri hariç olan birçok hayvan hücresinde bulunur yani hayvanlarda bulunur. Mantar hücrelerinde bulunmayan sentrozomlar ilkel bitki hücrelerinde yer almaktadır. Aynı zamanda olgun alyuvar hücresi, yumurta ve sinir hücrelerinde de bulunmazlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir