DASK Nedir?

DASK Nedir?
23.08.2021 13:30
Açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan, yaşanılan yerde doğal afetlerin meydana getirmiş olduğu zararları karşılamak amacıyla kurulan bir teminat sistemidir. DASK kaç yılda bir yapılır, özellikleri nelerdir, neye göre ödeme yapar? DASK sigortası neye göre hesaplanır? DASK sigortası ile konut sigortası arasındaki fark nedir? DASK için gerekli belgeler nelerdir? Caiz mi? DASK kiracı mı yapar, yenilenmezse ne olur, depremden sonra DASK yapılır mı?

Açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan, yaşanılan yerde doğal afetlerin meydana getirmiş olduğu zararları karşılamak amacıyla kurulan bir teminat sistemidir. Bu sistem sayesinde doğal afetlerinde önceki yaşam standartlarına devam edilmesi amaçlanmaktadır. DASK, zorunlu deprem sigortalarını yapmak ve yönetmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur. 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremin ardından Türkiye kamuoyu ve bürokrasisi deprem felaketlerine karşı bilinçlenme oranlarını arttırdı. Doğal afet olan depreme karşı yapılacak hazırlıklar kapsamına zorunlu sigorta da gündeme getirilmiş ve Resmi Gazete’de 27 Aralık 1999 tarihli olarak yayınlanan 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. DASK ilk poliçesini 27 Eylül 2000 tarihinde üretmiştir ve günümüzde 24 sigorta şirketi ve onların acenteliğini yapan firmalarla birlikte poliçe hizmetini sürdürmektedir. Sigortanın düşük fiyattan temin edinilmesi ve mümkün olduğunda çok sayıda kişinin sigortaları olmasına çaba gösteren DASK, reklam kampanyaları düzenlemesinin yanı sıra deprem felaketlerini karşılayabilmek için reasürans korumaların satın almıştır.

DASK Kaç Yılda Bir Yapılır?

Zorunlu deprem sigortalarının poliçe süreleri genel olarak 1 yıllık süreyle yapılmaktadır. Konut ve mesken sahibi olan kişiler DASK poliçelerini yaptırarak 1 yıllık süre içerisinde meydana gelebilecek olan doğal afetlerin yarattığı maddi hasarlardan korunmak için kendilerini güvence altına alabilmektedirler. Sigortaların poliçe süreleri sona ermeden önce her yıl düzenli olarak yenilenmesi gereklidir.

DASK Özellikleri Nelerdir?

İhtiyaçların en hızlı ve etkin şekilde giderilmesi amacıyla hareket etmekte ve genel olarak hedefleri şu şekildedir;

·        Kapsamı dahilindeki bütün konutların depreme karşı güvence altına alınması

·        Yurtiçinde risk paylaşımının yapılması

·        Deprem hasarının getireceği mali yükümlülüğün sigorta yoluyla piyasalara yeniden dağıtılması

·        Depremler dolayısıyla kaynaklanan mali yükün devletin üzerinden azaltılması

·        Mali yük kaynaklı vatandaşa yansıyacak ek vergilerin önlenmesi

·        Sağlıklı binaların üretiminde teşvik edici araç olarak kullanılması

·        Deprem kaynaklı hasarların karşılanmasında uzun vadeli birikimin tercihi

·        Toplumsal sosyal dayanışma bilincinin gelişmesine katkıda bulunulmasıdır.

DASK Neye Göre Ödeme Yapar?

Doğal afetler sonucu meydana gelecek maddi zararları poliçelerde belirlenen limitler dahilinde karşılamaktadır. Teminat altında olan binalar ve bölümleri veya kısmi zarara uğramış binalar DASK’ın sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden devam edebilmelerini amaçlamaktadır. Teminat kapsamında değerlendirilen unsurlar şu şekildedir;

  • Temeller
  • Ana duvarlar
  • Bahçe duvarları
  • İstinat duvarları
  • Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
  • Tavan ve tabanlar
  • Merdivenler
  • Asansörler
  • Sahanlıklar
  • Koridorlar
  • Çatılar
  • Bacalar
  • Binanın tamamlayıcı bölümleri

DASK Sigortası Neye Göre Hesaplanır?

Sigorta primleri hesaplanırken öncelikli olarak yapının bulunduğu deprem bölgesine bakılır. Bazı bölgeler yüksek riskli iken bazı bölgeler düşük risk olarak görülmektedir. Bu sebeple yüksek riskli bölgelerdeki sigorta primleri daha yüksek olmaktadır. Hesaplama yapılırken yapının bulunduğu bölge, yapının tarzı ve metrekare alanı baz alınmaktadır. Yapı cinsine ait fiyat ve yapının yer aldığı bölge toplam prime referans fiyatıdır. Zorunlu deprem sigortası yaptırılacak alan ile hesaplanan bu tutar çarpılarak DASK poliçe tutarı elde edilir.

DASK ile Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Aralarındaki en belirgin farkı zorunlu olmalarıdır. Konut sigortası yaptırmak zorunlu değilken, DASK yaptırmak zorunludur. DASK deprem kaynaklı oluşabilecek hasarları ve maddi kayıpları en aza indirmeyi amaçlar, konut sigortası ise teminatlar ile geniş güvence sağlamaktadır. DASK olmadığı sürece tapuda alım-satım, elektrik-su aboneliği gibi işlemler yapılamamaktadır. Konut sigortası olmadığında bu işlemleri yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur. DASK genel olarak bina dahilinde güvence sağlarken, konut sigortası ek olarak koyduğu teminatlar ile maddi kayıpların karşılanmasını amaçlamaktadır.

DASK İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Sigorta sahibi kimlik bilgisi
  • Sigorta sahibi iletişim bilgisi
  • Sigorta yapılmak istenen yerin adresi
  • Tapu bilgileri
  • Sigorta yapılmak istenen binanın inşa yılı ve yapı tarzı
  • Bina kat sayısı
  • Bina hasar durumu
  • Mesken brüt yüzölçümü
  • Bina kullanım şekli

DASK Caiz Mi?

Sigorta ile sağlanan şartları inceleyen İslam alimlerine göre sigorta yaptırmak caiz değildir. Caiz olmamasının sebepleri arasında sigorta anlaşmalarının ticari anlaşmaya benzeşmemesi, para yatıran kişinin uğrayabileceği afet şansına bağlı olarak geri ödeme yapılması, sigortanın geri ödenmesi yapılırken diğer ortaklardan alınan paranın kullanılması ve sigorta şirketlerinin faizli işlerle ilgilenmesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bireysel emeklilikten kaskoya, sağlık sigortasından işyeri sigortasına kadar olan tüm sigorta çeşitleri caiz değildir ve yaptırılmamalıdır.

DASK Kiracı Mı Yapar?

Ev sahibi veya kiracı tarafından zorunlu deprem sigortaları yaptırılabilmektedir. Fakat burada poliçe kim tarafından yapılıyor olursa olsun ev sahibi adına düzenlenmektedir. Bu sebeple ev sahibi sigortalı sıfatı taşımaktadır. Tazminat tapu üzerinde hak sahibi olan kişiye ödenmektedir. Eğer sigortayı yaptıran kişi ev sahibiyse kiracı kişinin sigorta ile ilgili herhangi bir ödeme yapmak sorumluluğu bulunmamaktadır.

DASK Yenilenmezse Ne Olur?

DASK yenilenmediği durumlarda cezai işlem uygulanmamaktadır. DASK yapılmadığı takdirde oluşabilecek hasarlar sonucunda hasarsızlık indiriminden yararlanılmamaktadır. DASK yenilenmediği takdirde elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin yapılması ve tapu alım-satım işlemleri gerçekleştirilemez. Bu sebeple kiralık evlerde DASK olması gereklidir. Zorunlu olmasının dışında evinizin ve canınızın güvenliği için yaptırılması gereken sigortaların başında gelmektedir.

Depremden Sonra DASK Yapılır Mı?

Yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu ile DASK yaptırmak zorunlu hale getirilmiştir. DASK yaptırılmadığı takdirde konut kredilerinden konut işlemlerine kadar birçok işlem yapılamamaktadır. Kanunda yer alan maddeye göre DASK yaptırmayan kişiler devletin sunduğu imkanlardan yararlanamayacak ve zarar görmeleri durumunda yapılan yardımlardan faydalanamayacaklardır. DASK sigortası depremden sonra yaptırılabilir fakat sigortanın işleve girmesi için deprem olduğu andaki sigorta kurumu kontrol edilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir