Dana Eti Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dana Eti Hakkında Merak Edilen Bilgiler
19.08.2021 16:00
Dana eti günümüzde en çok tercih edilen et türlerinden bir tanesi olma niteliği taşımaktadır. Dana eti kalori miktarı nedir, dana eti besin değeri nedir, alerji yapar mı, dana eti düdüklüde nasıl haşlanır? Kaç dakikada pişer, nasıl marine edilir, dana eti nasıl kavrulur? Dana eti rengi neden siyah olur?

Dana eti günümüzde en çok tercih edilen et türlerinden bir tanesi olma niteliği taşımaktadır. Hemen ter türlü yemeğe eklenebilmesinden olayı evlerde de restoranlarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen bu et kırmızı et kategorisine giren etlerden bir tanesidir. Dananın sırt kısmından alınan etler bu et türünün en lezzetli etleri olarak nitelendirilmektedir. Dana eti dünyanın geleninde oldukça yaygındır. Hindistan ülkesinin inanışına göre ise yasak ve günah olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde koyun etinin de sıklıkla tercih edilmesine rağmen dana eti son derece popüler ve yaygın olan bir et türü olma özelliğindedir.

Dana Eti Kalori Miktarı Nedir?

Dana eti kalori açısından zengin bir et türü olma niteliğindedir. 100 gram dana eti yaklaşık 225 kaloridir. Az yağlı dana etinin 100 gramı ise 150 kalori civarındadır. Yağlı dana etinin porsiyon kalorisi ise 65 kaloridir. Dana eti, koyun etine oranla daha az kalori miktarına sahiptir.

Dana Eti Besin Değeri Nedir?

Dana etinin besin değeri şu şekilde belirtilmektedir;

·        250 kalori

·        0.0 gram karbonhidrat

·        0.0 gram lif

·        18.2 gram protein

·        19.2 gram yağ

·        67.0 mg kolesterol

·        287.0 mg Potasyum

·        7.0 mg kalsiyum

·        1.9 mg demir

Bu değerler 100 gram dana eti baz alınarak belirtilmektedir.

Dana Eti Alerji Yapar Mı?

Dana eti özellikle çocuklar arasında alerjiye neden olabilmektedir. Çocukların belirli durumlara göre çeşitli besin öğelerine karşı alerjilerinin bulunması mümkündür. Özellikle süt ürünlerine alerjisi olan kişilerin dana etine karşı da alerjilerinin bulunması son derece yaygındır. Alerjinin gözlenmesi durumunda muhakkak bir doktora danışılmalı ve alerjinin tespiti halinde bu ürünlerden kişinin uzak tutulması gerekmektedir. Alerjik reaksiyonlar kolaylıkla tedavi altına alınabilen rahatsızlıklardır fakat önlem alınmadan dikkatsiz tüketim nedeni ile ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Dana Eti Pişirilmeden Önce Yıkanır Mı?

Dana etinin pişirme işleminden önce yıkanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Dana etinin üzerinde bulunan bakteriler zaten kızartma ve pişirme işleminde yok olacağı için herhangi bir temizleme işlemine ihtiyaç duymamaktadır. Dana etini pişirmeden önce yıkamak etin üzerindeki bakterilerin azalmasına değil artmasına sebep olmaktadır bu sebeple bu et türünü yıkamadan pişirmek daha doğru olarak kabul edilmektedir.

Dana Eti Düdüklüde Nasıl Haşlanır?

Düdüklü tencerelerde dana eti pişirmek son derece pratik bir işlemdir. Öncelikle yağ eklenerek ısıtılır ardından ısınmış yağa etler ilave edilir. Etler kısa bir süre kızartıldıktan sonra mühürleme işlemi tamamlanmış olacaktır. Son olarak etlerin üzerine mir miktar kaynar su ilave edilir ve düdüklünün kapağı dikkatli bir şekilde kapatılır. Yaklaşık 30 dakika etlerin kaynaması ve pişmesi için yeterli olmaktadır.

Dana Eti Fırında Kaç Dakikada Pişer?

Dana eti fırınlarda sıklıkla pişirilen bir et türü olma özelliğindedir. Pek çok tarifi bulunan bu eti fırında pratik bir şekilde pişirmek mümkündür. Dana etinin fırında pişme süresi miktarına ve yapılan yemeğin türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Folyo gibi malzemeler etin pişme işlemini hızlandırabilmektedir. 200 dereceye ayarlanmış bir fırında dana etinin pişmesi yaklaşık 50 dakika gibi bir süreyi bulabilmektedir.

Dana Eti Nasıl Marine Edilir?

Gereğinden sert olan dana etleri için yumuşatma işlemi uygulanabilmektedir. Bu işleme ise marine etme denilmektedir. Salça, zeytinyağı, soğan, yoğurt, süt, sarımsak ve baharatlar karıştırılarak özel bir karışım elde edilebilir. Ardından dana eti yapılan bu karışımın içerisinde atılır. Bir süre bu karışımın içinde bekletilen kırmızı et giderek yumuşar ve daha rahat pişirilebilir ve yenilebilir kıvama gelir. Ayrıca eklenen baharatlar sayesinde daha lezzetli bir hale gelmesi mümkün olur.

Dana Eti Nasıl Kavrulur?

Dana etini kavurmak için etler kuşbaşı formunda doğranmalıdır. Doğranan etlerin çok büyük parçalar halinde olmamasına dikkat edilmelidir. Ardından büyük bir tavanın içine bu etler konulur ve hiçbir şey ilave etmeden bir süre pişirilir. Pişirme işlemi yapılırken etlerin sürekli karıştırılmasına özen gösterilmelidir. Bu karıştırma işlemi etlerin tamamının dengeli bir şekilde pişmesi için son derece önemlidir. Etler renk değiştirmeye başladığı zaman sıvı yağ ilave edilerek pişirme işlemine bir süre daha devam edilir. Etler koyu renge geldiğinde ise pişirme işlemi tamamlanmış olur.

Dana Eti Rengi Neden Siyah Olur?

Dana etinin uzun süre hava ile temas etmesi etin renginin koyulaşmasına neden olabilmektedir. Etin üzerindeki pigment konsantrasyonu artacağı için etin rengi giderek koyulaşabilir fakat bu etin bozulduğu anlamına gelmez. Bozulan etler siyah değil daha çok mor renkte olmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir