Yaygın bir şekilde kullanılan damla sulama sistemi de bunların başında yer almaktadır. Damla sulama sistemi, fazla su kaybına neden olmaz. Bilinçli ve doğru tarım sulamanın en iyi yöntemlerindendir. Her üretici damla sulama sistemi hakkında bilgi sahibidir fakat kurulum aşaması bilinmemektedir. Toprak üstü ve toprak altı sulama olarak ikiye ayrılan sistem meyve bahçelerinde, tarla bitkilerinin sulanması için kullanılır. Sistemin kurulması için bir danışmanlık firması ile görüşmeniz gerekir. Arazi durumu ve su kaynağının incelenmesi projeye hazırlık aşamasının ilk adımlarıdır. Toprağın fiziksel özellikleri ve bitki türü ile sıra sayısını bilmek de önem arz etmektedir.
Tarla bitkileri toprak üstü sulama sistemlerinin kurulumu için ilk olarak borular serilir. Boruların serilmesi için serme makinaları kullanılabilir. Damlatıcıların yukarı bakacak şekilde takılmasına dikkat edilmelidir. Kurulum aşamasında bitkiye zarar gelmesini önlemek için işlem en az üç kişi ile yapılmalıdır. Su debisine uygun bir filtre sistemi de eklenmeli ve uygun yerlere vanalar konulmalıdır. Siteme su vermeden önce, su boşa akıtılmalıdır. Bu sistem güvenliği için gereklidir. Çünkü montaj esnasında boru hattında toprak kalabilir, bu durum da borunun tıknamasına neden olur.
Tarla bitkileri için yapılan toprak altı sulama sistemleri için öncelikle uygun derinlikte kanallar açılmalıdır. Bu işlemi makinalar ile yapabilirsiniz. Toprak altı ve toprak üstü damla sulama sisteminde kullanılan borular farklı özelliğe sahiptir. Damlatıcılar yukarı bakacak şekilde serme makinaları ile borular kanal içlerine gelecek şekilde serilmeli. Serilme işlemi tamamlandıktan sonta filtre ve vanalar uygun bir şekilde sisteme eklenmeli.
Meyve bahçelerinde kurulan damla sulama sistemi tarla bitkilerinde kullanılan sistemle aynı özelliğe sahiptir. Toprak altı sulama da vanalara ek olarak kontrol filtreleri eklenir. Damla sulama sisteminin yapılması için bitkiler belirli aralıklarla dikilmesi gerekir. Aksi takdirde sistem doğru bir şekilde kurulmaz. Ayrıca boruların düzenli bir şekilde yıkanması gereklidir.
Damla Sulama Sistemi Avantajları Nelerdir?
Damla sulama sistemleri ekinlerin uygun miktarda su almasını sağlayan bir sistemdir. Birçok çiftçi tarafından kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Avantajlı bir sulama sistemidir. Avantajlarını sıralarsak:
• Bu sistem ile su kaybı en aza indirilir ve su tasarrufu için oldukça büyük önem taşır.
• Su bitki köklerine uygun miktarda verilir.
• Suda eritilen gübreler doğrudan bitki köklerine verilir.
• Bitki fazla kök salmayarak köke verecek olduğu gücü ürüne verir.
• Damla sulama sistemleri havadaki rutubeti azaltır ve bitkilerde mantar oluşumunu engeller.
• Yabancı otlar gelişmez ve toprak daha fazla havalanır.
• İşçilik faaliyetlerini azaltır.
Damla Sulama Sistemi Faydaları Nelerdir?
Klasik sulama sistemlerine kıyasla bitkiye ve çevreye fazlasıyla yararı olan damla sulama sistemleri mahsulün 2-3 hafta erken olgunlaşmasını sağlar. Düşük basınçlarda kullanıldığı için enerji gerektirmez ve buharlaşma ile su kaybı çok az olduğu için %50 su tasarrufu sağlar. Erozyon ve toprak kayıplarını önlemede oldukça büyük paya sahiptir. Az ve yeterli su ile sulama yapıldığından bitkide strese neden olmaz. Üründe verimliği artırır. Toprakta oluşan sertleşmeyi önler ve toprak kalitesinin bozulmamasını sağlar. Yeterli su olanağı olmayan yerlerde kullanılabilir.
İlk yatırım masrafları ne kadar yüksek olsa da damla sulama sistemleri ilerleyen dönemler için oldukça ekonomiktir. Sağlamış olduğu faydalar ile kar artışı net bir şekilde gözlenir.