Dam Koruğu Bitkisi Özellikleri Nelerdir?

Dam Koruğu Bitkisi Özellikleri Nelerdir?
13.11.2021 19:00
Dam koruğu hem eski yıllarda hem de şimdilerde popülerliğini sürdüren bir bitki çeşididir. Dam Koruğu bakımı nasıl olmalı? Dam Koruğu faydaları nelerdir, çoğaltma nasıl yapılır, nerede yetişir? Dam Koruğu ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık.

Anavatanının Avrupa ve Batı Asya olduğu bilinen dam koruğu bitkisinin ilk zamanlardaki yaygın kullanım amacı ise enteresan bir amaca hizmet etmekteydi. Öyle ki bu bitkinin yetiştirilme şartlarına bakıldığında, evleri yıldırım ışıklarından korumak olduğu biliniyor. Ayrıca geçmişte ölüm ile de ilişkilendirilen bu bitki sağlık alanında da sıklıkla kullanılıyor. Yara bakımı, yanık bakımı, parmak ucu siğilleri, deride ki çatlaklar ve döküntülerde tedavi edici olarak kullanılan bu bitkinin çok yıllık bir bitki olduğundan rahatlıkla bahsedilebilir. İplik biçimli ve kısa kök yapısına sahip bu bitki, yumurta şekli ile de dikkatleri çekiyor. Son günlerde popülerliği iyiden iyiye artmaya başlayan sukulent ailesinin bir üyesi olarak da kabul gördüğü bilinir. Kırmızı ve kokulu çiçekleri nedeni ile cam kenarlarında ve ofis ortamında sık kullanılan bu bitkinin bilinen en genel özelliği ise kesinlikle tıbbi konularda kullanılmasıdır.

Dam Koruğu Bakımı Nasıl Olmalı?

Son günlerde sık sık kullanılmakta olan ve hediyelik olarak da kullanılan dam koruğunun nasıl bir bakım istediği genellikle merak konusudur. Kaktüs ya da sukulent grubu üyelerinden olan dam koruğunun bakımı sanıldığından daha kolaydır. Öyle ki bu bitki diğer tüm bitki türlerine göre çok daha az bir su ister. Hatta öyle ki dam koruğunu sulamadan evvel toprağının tamamen kuruduğundan emin olmanız büyük ölçüde önemlidir. Aksi takdirde yapraklarında ve meyvesinde çürümeler meydana gelebilir. Öte yandan bakıldığında ise senede bir kez gübrelemeye ihtiyaç duyan bir bitki olduğundan söz edebiliriz. Tüm bunlara ek olarak ise kurumaması için yapmanız gereken en önemli şey bu bitkiye oldukça az dokunmanız ve temas etmeniz önemlidir.

Dam Koruğu Faydaları Nelerdir?

Dam koruğunun insan sağlığı için pek çok faydası bulunuyor. Öyle ki bu bitki süs bitkisi olarak yetiştirilmesinin yanı sıra farmakoloji alanında da sıklıkla kullanılan bir bitki olarak da yetiştirilebilir. Dam koruğunun bilinen en önemli faydaları arasında cilt hastalıklarına iyi gelmesi yer alır. Öyle ki genellikle doğum çatlakları, deri döküntüsü, yara ve yanıklara iyi gelmesidir. Öte yandan hemoroid memesinin gelişmesine de engel olacaktır. Öte yandan tüketimi ile birlikte hücre yenileyici özelliğini olması, safrayı düzenlemesi, iç ve dış guatrda faydası olan bir bitki olarak da bilinir. Ayrıca pansuman olarak kullanıldığında da siğilleri yok edecektir.

Dam Koruğu Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Dam koruğu da diğer tüm bitki türleri gibi çoğaltılabilen bir bitkidir. Dam koruğu çoğaltılması için kişilerin izlemesi gereken adımlar oldukça kolaydır. İlk olarak tüm sukulet türlerinde de uygulanabilen kelle alma yöntemi kullanılarak dam koruğu çoğaltma uygulaması yapılabilmektedir. Bu yöntem ise oldukça basittir. Sağlıklı görünen bir yaprak kibarca yerinden ayrılır ve temiz bir toprağa ekilerek can suyu verilir. Yaprak diğer toprak ile bütünleştiğinde kesin olarak kök salmaya başlayacağı tarihe kadar sağlıkla yaşamaya devam eder. Öte yandan dam koruğu yapraklarından da çoğaltılabilen bir bitki olarak karşımıza çıkar.

Dam Koruğu Nerede Yetişir?

Dam koruğu günümüz şartlarında hem her evde yetişebilir. Bunun temel nedeni ise kesinlikle saksılarda da bakımının yapılabilmesinden ileri gelir. Fakat genel olarak dam koruğunun yetişme koşullarına bakıldığında bahsedilecek en temel şey ise ılıman iklimlerde yetilmesidir. Öte yandan bol güneş alan her yer de bakılabilir. Az su ve yağış alan, soğuk olmayan, bol bol güneş gören mevsime sahip pek çok yerde dam koruğu kendiliğinden yaşama alanı bulacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir