Bonsai Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Bonsai Bakımı Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 04:30
Bonsai bitkileri adeta küçük ağaçlar olarak nitelendirilir. Bonsai bakımı, budama ve sulama nasıl yapılır? Bonsai gübreleme ve bakım malzemeleri nelerdir?

Bonsai bitkileri adeta küçük ağaçlar olarak nitelendirilir. Bakım konusunda kişilere fazla zorluk çıkartmayan bitkilerdir. Genellikle ılıman iklimlerde yetişmektedirler. Yaz mevsiminde haftada iki kez sulanmak isteyen bitki türüdür. Kış aylarında ise haftada bir kez sulama işlemi yapılması bu bitki için yeterli olacaktır. Toprağın çok sulu bırakılmaması gerekmektedir çok sulu bırakıldığı takdirde böceklenme görülebilmektedir. Toprağın kuruluk veya su oranı parmağı toprağa değdirerek hesaplanabilmektedir. Toprak değişimi ise bitkinin gelişmesi ve büyümesi için oldukça önemlidir toprak değişim işlemi 2 veya 3 yılda bir yapılması gereken bir işlemdir. Bonsai bitkisinin toprağının değiştirileceği en uygun ay Nisan ayıdır. İlkbahar dönemlerinde yapılması gereken bir işlemdir. Bu çiçek karanlığı sevemeyen bir çiçek türüdür. Gün ışığından beslenmeyi oldukça seven bir bitkidir. İç mekanlarda ise yapay ışıklar ile ışık ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?

Bonsai bitkisi ağaçların küçük versiyonları olarak nitelendirilirler. Bakım konusu zorlayıcı değildir. Bonsai haftada 2 kez sulanmaya ihtiyaç duymaktadır. Kış aylarında ise haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır. Çok fazla ıslak ve çok kuru toprakları sevmeyen bitkilerdir. Bonsai bitkisini sulamadan önce toprağı kontrol etmek gerekir toprağın durumuna göre sulama işlemi gerçekleştirilir. Toprak değişimi de 2 – 3 yılda bir yapılmalıdır. Bunların dışında herhangi bir bakım zorluğu yaşanmamaktadır.

Bonsai Sulama Nasıl Yapılır?

Bonsai suyu çok fazla seven bir bitki değildir fakat kuruluğu ve sıcağı da fazla sevmez. Sulama işlemi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kış aylarında haftada 1 kez sulama işlemi yapılması yeterli olacaktır. Yaz mevsiminde ise haftada 2 defa sulamaya ihtiyaç duyabilmektedir. Her sulama işleminde kullanılan su miktarının aynı olması gerekmektedir. Toprağın çok nemli olduğu günler sulama işlemi ertelenmelidir. Fazla sulama yapılması durumunda bitki solabilir.

Bonsai Budama Nasıl Yapılır?

Bonsai bitkisi gerekli budama işlemi yapılmadığı zamanlarda yapraklarını dökebilen bir bitkidir. Gerekli vitaminleri almadığı zamanlarda solabilen bir bitkidir bu sebeple budama işleminin yapılması oldukça önemlidir. Ağaç formunda olan bu bitkinin kuruyan ve sararan yaprakları el ile koparılarak budanabilmektedir. Budama için yapılan özel aletler ile de bu kuruyan bölgelerin temizlenmesi mümkündür. Budama işlemi ihmal edilirse bu bitki giderek solar ve ölür bu sebeple bu işlemi dikkatli şekilde yapmak oldukça önemlidir.

Bonsai Gübreleme Nasıl Yapılır?

Bonsai bitkisi 6 haftalık olduğu zaman gübrelenme işlemine başlanmalıdır. Bu bitki diğer bitkilere göre daha az toprakta yetişmektedir bu sebeple toprağın içerisindeki besinleri daha hızlı tüketebilir. Gübreleme işlemini yapmak oldukça basittir. Suyun içerisinde çözülebilen toz veya sıvı gübreler bu bitki için en uygun gübrelerdendir. Sulama işlemi sırasında bu gübreler bitkiye verilir ve gübreleme işlemi tamamlanmış olur.

Bonsai Bakım Malzemeleri Nelerdir?

Bonsai bitkisinin bakımı kişileri zorlayan nitelikte değildir bu sebeple harici olarak çok fazla araç gerece ihtiyaç duyulmamaktadır. Bonsai bitkisinin budanması için Bonsai Ağaç Makası alınabilir. Bu makas budama işleminin oldukça rahat ve hızlı şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Ağaç eğim teli ile de ağacın belli bir forma sokulması sağlanmaktadır. Bunun dışında toprağın gübrelenmesi için minik tırpanlar ve sopalar kullanılabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir