Defne ağacı yabani bir ağaçtır. Eski çağlardan beri insanlar tarafından çok iyi bilinmekte ve değişik şekillerde bu bitkiden yararlanılmaktadır. Bu ağaç kışın yapraklarını dökmez ve bahar aylarında sarı renkli çiçekler açar. Her mevsim yeşil kalmakta ve hoş kokusuyla bilinmektedir.
Anayurdu Balkanlar ve Anadolu'dur. Bazı yerlerde Tahnal, Tarhun, Çubukluk, Har, Tehnel, Define gibi yöresel adlarla da bilinir. Ayrıca defne ağacı mitolojide barışın ve zaferin sembolü sayılmaktadır.
Defne Çiçeği Faydaları Nelerdir?
- Vücuttaki mikrop ve bakterilerin üremesini ve çoğalmasını önlemektedir.
- Defne çayı ter ile vücuttan mikrop ve bakterilerin atılmasını sağlamaktadır.
- Antibiyotik özelliğine sahiptir.
- Balgam söktürücüdür.
- İdrar yollarını temizleyicidir.
- Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır.
- Solunum sistemi hastalıklarında tedavi edicidir.
- Yaraları iyileştirme gücü vardır.
- Kolesterolü düşürmektedir.
- Egzama, mantar gibi, deri hastalıklarının iyileştirmektedir.
- Kemik hastalıklarının geçmesini sağlamaktadır.
- Romatizmaya iyi gelmektedir.
- Mide hastalıklarına faydalıdır.
- Sindirim sistemine faydalı ve gaz giderici özelliği vardır.
- Sakinleştirici özelliği vardır.
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
Defne Çiçeği Ne İşe Yarar?
Hem görsel hem de şifa kaynağı olarak bilinmektedir. Bu bitki bakır, potasyum, kalsiyum, vitamin, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve manganez açısından zengin bir kaynaktır. Defne çiçeğini çay olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Adet dönemi sancıları kesmekte ve aynı zamanda vücutta oluşan krampları yok etmektedir. Çayı içildiğinde baş ağrılarına iyi gelmektedir. Ateşi düşürmekte ve terlemektedir. Yiyeceklere lezzet vermesin açısında baharat olarak kullanılabilmektedir. Mesane hastalıklarına karşı iyileştirici özelliği vardır. İştah açıcıdır ve hazmı kolaylaştırmaktadır. Sirke ile kaynatılarak gargara yapıldığında diş ağrılarını azaltmaya ve dindirmeye fayda sağlar. Kuru bakliyat olarak adlandırılan yiyeceklerin içine konulduğunda böceklenmeyi ve güvelenmeyi önlemektedir.
Defne Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?
Bir bardak kaynamış suya 3-4 adet defne çiçeği veya yaprağı atılarak 5 dakika kadar demlenmesi beklenir ve süzülerek içilir. İkinci bir yöntem olarak da yine bir bardak suyla birlikte çiçekler ya da yaprakları 10 dakika kaynatılır ve süzülerek içilir. Defne hoş kokulu bir bitki olduğundan çayı da hoş kokulu ve lezzetlidir.
Defne Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
· Akdeniz'e özgü bir bitkidir.
· Ortalama 2 ile 6 m boyunda bir çalı veya ağaçtır. Bazen boyu 10 metreyi bulabilmektedir.
· Gövdesinin alt kısmı gri renkte, üst kısmı yeşil renktedir.
· Yaprakları 6 ile 12 cm uzunlukta ve 2 ile 4 cm genişliktedir.
· Yapraklar kokuludur.
· Yapraklarının şekilleri mızrak ucuna benzemekte, kenarları dalgalı, üst yüzleri koyu yeşil renkte, alt yüzleri açık yeşil renktedir.
· Ağaçlar erkek ve dişi olarak ikiye ayrılırlar.
· Meyvesi yaklaşık 1 cm çapındadır ve içinde tek bir tohum barındırır.
· En büyük düşmanı yaprak bitidir.
· İlkbahar aylarında sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekler açar.
Defne Çiçeği Ne Zaman Açar?
Akdeniz bölgesinin iklimi seven bitkiler arasında yer almaktadır. Ilıman ve sıcak ortamlarda toprak seçimi yapmadan kolay yetişebilmektedir. Defne bitkisi ilkbahar aylarında çiçeklerini açmaktadır. Sonbahara doğru meyve veren çiçeğin meyvesi yenmemektedir. Defne ağacının yaprakları çoğu alanda kullanıldığından dolayı uygulama ve toplama şekilleri biraz farklılık gösterebilmektedir. Her mevsim yeşil olan bu bitki süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Kaynatılarak sabun gibi endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Ayrıca hoş kokulu olmasından dolayı çiçeklendiğinde göze daha çok hitap etmektedir.
Defne Çiçeği Nasıl Kullanılır?
Defne bitkisi süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında hoş kokusundan dolayı bu bitkinin yaprakları çeşitli yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Yine defne bitkisinin yaprakları ve çiçeklerinden çay yapılarak tüketilmektedir.