Dağ Çileği Hakkında Merak Edilenler

Dağ Çileği Hakkında Merak Edilenler
18.08.2021 17:00
Dağ çileği halk arasında yaban çileği olarak da adlandırılan ve sevilen bir bitki türüdür. Dağ çileği günde ne kadar kullanılmalıdır, saksıda yetişir mi, pekmezi nasıl yapılır, sirkesi nasıl yapılır, hamilelikte yenir mi, bebeklere ne zaman verilir?

Dağ çileği halk arasında yaban çileği olarak da adlandırılan ve sevilen bir bitki türüdür. Dağ çilekleri normal çileklere göre daha ufak yapıdadır ve çilekleri kendi başına yetişmektedir. Güzel görüntülerinin yanında vitamin değeri olarak son derece zengin meyvelere sahiptir. Dağ çileklerinin yetiştiği ağaçların boyları 8 metreye kadar ulaşabilmektedir ve her mevsim yeşil renge sahiptir. Ormanlık ve çalılık bölgelerde yetişmesi mümkün olan bu bitki türü Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde de yetişebilmektedir. Çaylık ve fındıklık alanlarda da dağ çileklerine rastlamak mümkündür. İçerdiği C Vitamini sayesinde kişilerin günlük vitamin ihtiyacını karşılayabilme özelliğine sahiptir. Gün içinde yaklaşık bir avuç dağ çileği yemek kişileri için oldukça faydalıdır. Dağ çileği son derece organik bir meyve özelliğindedir ve faydaları da oldukça fazladır. Pek çok rahatsızlığa karşı güçlü etkileri bulunan bir meyve olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Normal veya hormonlu çileklere göre daha küçük bir forma sahiptir ve daha değerli olarak nitelendirilmektedir. Dağ çileğinin faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Ciltte oluşan sivilce ve akne gibi problemlere karşı oldukça etkilidir.
  • Vücudun C Vitamini ihtiyacını karşılar.
  • Sigaranın ciltte ve vücutta yol açtığı problemleri azaltma konusunda son derece etkilidir.
  • Sinir kuvvetlendirici bir etkiye sahiptir, bağırsak kurtlarının dökülmesinde kişilere yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü niteliktedir.
  • Romatizma ağrılarına karşı adeta ağrı kesici niteliği taşımaktadır.

Dağ Çileği Günde Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Dağ çileği pek çok derde deva olan bir meyve türüdür bu sebeple kişiler arasında sıklıkla tercih edilmektedir. Dağ çileğini her gün tüketmek zararlı değildir fakat tüketilen miktara dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde bir avuç dağ çileği tüketmek kişiler için yeterlidir. Daha fazlası alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bir avuç dağ çileğini geçmeyecek porsiyonda tüketmek oldukça faydalı olmaktadır.

Dağ Çileği Saksıda Yetişir Mi?

Dağ çileği genellikle doğal ortamlarda yetiştirilmektedir. Boyutları oldukça küçük olan meyvelere sahiptir. Fakat doğru koşullar ve ortam sağlandığı takdirde evlerde veya saksılarda da yetiştirilmesi mümkündür. Çok fazla güneş ışığına maruz kalmayan bölgeler tercih edilmeli ve serin yerlerde yetiştirilmelidir. Aksi takdirde sağlıklı bir gelişim gösterememektedir.

Dağ Çileği Pekmezi Nasıl Yapılır?

Dağ çileği pekmezi veya reçeli yapmak günümüzde oldukça yaygındır. Yapması da oldukça pratiktir. Öncelikle su ve şekerin yaklaşık 25 – 30 dakika kaynatılması gerekmektedir. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra suyun içerisine limon suyu ve çilekler eklenmelidir. Çilekler eklendikten sonra yaklaşık 20 dakika daha kısık ateşte kaynatılmaya devam edilmelidir. Son olarak limon tuzu eklenmelidir. İşlemler tamamlandıktan sonra kavanozlara doldurularak serin yerlerde muhafaza edilebilir. Uzun zaman boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir ve tüketilebilir. Dağ çileği reçeli ve pekmezi oldukça faydalı ve yararlı bir besin olarak kullanılabilmektedir. 

Dağ Çileği Sirkesi Nasıl Yapılır?

Dağ çileği sirkesi yapmak son derece pratik bir işlemdir. Ayrıca bu doğal sirke pek çok hastalığa ve sıkıntıya karşı ilaç niteliği taşımaktadır. Dağ çileği sirkesi yapmak için şu adımlar takip edilmelidir; Çilekler yıkanmalı ve sapları ayıklanmalıdır. Çilekler hafif bir şekilde ezilmeli ve cam bir kavanoza konulmalıdır. Çilek miktarına göre toz şeker eklenir bu şekilde mayalanma işleminin doğru olması sağlanmalıdır. Büyük boyutta bir su bardağı su ilave edilmelidir ve karıştırılmalıdır. Mayalanması için bırakılırken üzerine hava alması için tülbent bağlanması gerekmektedir. 10 günün ardından mayalanma işlemi başlamış olacaktır. Bu günün sonunda karışım süzülmelidir. Süzülen çilek suyu tekrar kavanoza konulmalıdır ve üzerine tülbent bağlanmalıdır. Bu işlem 40 gün boyunca her 10 günde bir tekrarlanmalıdır. Asitleşme işlemi başladığı zaman ise işlem tamamlanmış olacaktır. Ardından çilek suyu koyu renkli bir şişeye aktarılmalıdır. Bu şekilde dağ çileği sirkesi yapımı tamamlanmış olacaktır.

Dağ Çileği Hamilelikte Yenir Mi?

Dağ çileği oldukça sağlıklı bir meyvedir bu sebeple hamilelik döneminde de tüketilebilmektedir. Hamilelikte çilek yemek bebeğin gelişimi için de oldukça sağlıklıdır. Bebeğin daha sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine olanak sağlamaktadır. Fakat günlük tüketim miktarını aşmamak gerekmektedir. Fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Dağ Çileği Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Çilekler bazı kişiler üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Dağ çileği bebeklere 10 ila 12 aylık dönemlere ulaştıklarında verilmelidir. Bebeklerde herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmadığı gözlendiği zaman rahatlıkla çilek verilebilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir