Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
31.01.2022 15:30
Cilt kanseri pek çok insanda, pek çok farklı nedene bağlı olarak gözlenebilir. Bu açıdan cilt kanseri söz konusu olduğunda risk altında olan birçok insan bulunuyor. Cilt kanseri etkisi altında olan hastalar ve risk grupları hastalığın tedavisini sorguluyorlar. Cilt kanseri düzelir mi, genetik mi, cilt kanseri hastaları ne kadar yaşar, cilt kanseri saç döker mi? Konularını sizler için derledik.

Fiziksel muayene sonucunda uzman doktor tarafından tercih edilen tarama yöntemi göre histopatolojik ve dermoskopik incelemeler yapılır. Uygun görülen incelemeler sonucunda tespit edilen cilt kanseri neticesinde tedavi sürecine başlanır. Cilt kanserinin tedavisi için en temel tedavi yöntemi cerrahi işlemlerdir. Ancak buna ek olarak tek başına ya da cerrahi yöntemlere ek olarak kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi uygulamaları da tercih edilebilmektedir. Tedavi yöntemleri kanserin evresine, tümörlü lezyonunun özelliklerine ve hastanın taşımış olduğu risk unsurlarına göre belirlenir. Evre 0 durumunda bulunan cilt kanseri için uygulanacak tek tedavi yöntemi tümörlü lezyonun operasyon yöntemi ile çıkarılmasıdır. Evre 1 ve 2’de kanser lenf bezlerine yayılım gösterdiği için cerrahi girişim sonucunda yeni bir yayılımın oluşmadığından emin olmak adına lenf bezlerinden biyopsi alınır. Evre 3’de ileri kanser çeşidi varlığından söz edilir. Bu durumda hem kanserli cilt lezyonu hem de lenf bezleri cerrahi operasyon ile tamamen alınmalıdır. Cilt kanseri bu şekilde tamamen tedavi edilir. Cilt kanserinin erken tanı ve tedavisi ile hastalar tamamen iyileşerek, eski hayatlarına geri dönebilirler.

Cilt Kanseri Düzelir Mi?

Cilt kanseri, erken teşhis ve erken tedavi uygulandığı takdirde düzelebilen bir kanser çeşididir. Doğru tedavi yöntemleri sayesinde cilt kanserinin düzelme olasılığı yüksektir. Ancak bazı durumlarda kanserin ilerleyen aşamalarında doğru tedaviler uygulanmadığı takdirde cilt kanseri hayati tehlike arz edebilir.

Cilt Kanseri Genetik Mi?

Cilt kanserinin bazı türleri genetik olarak kabul edilmektedir. Küçük bir olasılık olsa da cilt kanserinin genetik aktarım yolu ile hastalara geçtiği söylenmektedir. Bir ya da birden fazla birinci dereceden akrabasında melanom cilt kanseri gözlenen kişilerde risk faktörü daha yüksektir. Melanom olan kişilerin yaklaşık olarak %10’unun ailesinde aynı hastalık gözlenmektedir.

Cilt Kanseri Hastaları Ne Kadar Yaşar?

Cilt kanserinde en sık gözlemlenen yaşam süresi istatistik olarak 5 yıllık bir süredir. Ancak bu durum kanserin ilerleme düzeyine, tedavi yöntemlerine ve hastanın kanserle mücadele etme durumuna göre farklılık göstermektedir. Cilt kanseri genel olarak erken tanı ile tedavi edildiğinde hastaların normal hayatlarına dönme olasılıkları yüksektir. Ancak ilerleyen evrelerde, tedavi için geç kalınan durumlarda cilt kanseri hastalarının hayatları tehlike altındadır.

Cilt Kanseri Saç Döker Mi?

Saç dökülmesi hemen herkesin yaşadığı bir problem. Son derece can sıkıcı olan saç dökülmesi pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Saç dökülmesi anormal boyutlara ulaştığında altında mutlaka klinik sebepler aranır. Cilt kanseri geçiren kişilerin ortak derdi ise hastalığın saç döküp dökmediği sorusu. Cilt kanseri tedavisi süresince hasta kemoterapi ile ilaç tedavisi almaya başladıysa saçları dökülmeye başlayabilir. Bu sebepten dolayı cilt kanseri direkt olarak saç dökmese de, dolaylı olarak alınan kemoterapi sebebiyle saç dökebilir. Cilt kanserinin dolaylı olarak saç dökülmesine sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir