Astigmat Nedir?

Astigmat Nedir?
10.08.2021 09:30
Göze gelen ışınlar kornea adı verilen ve gözün ön kısmında bulunan saydam maddede kırılır. Astigmat belirtileri, neden olur, geçer mi, bitkisel tedavi, doğuştan mı, ehliyet alabilir mi, ilerler mi, astigmat olup olmadığımı nasıl anlarım, polisliğe engel mi, pilot olmaya engel mi, subaylığa engel mi ve uzman erbaşlığa engel mi sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Göze gelen ışınlar kornea adı verilen ve gözün ön kısmında bulunan saydam maddede kırılır. Bu ışınlar ikinci defa gözün içinde bulunan merceğe gelerek orada kırılır. Bu kırılmalardan sonra ışınlar gözdeki hücrelerle görmeyi gerçekleştirir. Kornea ve mercek kavisli bir yapıya sahip olduklarında ışınların kırılmasını sağlarlar. Bu kavisli yapıların bozulması ya da pürüzlü olması durumuna astigmat denir. Ve bu kavisli yapı hasarı nedeniyle görme işlemi yakında ve uzakta bulanın halde gerçekleşir.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

·        Gözde yorgunluk hissi

·        Bulanık görme hissi

·        Gece görmede zorluk yaşanması

·        Baş ağrısı

·        Mesafe farketmeksizin bulanık veya bozuk görme

·        Uzun süre odaklanma sonucu göz yorgunluğu

·        Ciddi vaka ve durumlarda çift görme

Astigmat Neden Olur?

Astigmatlık durumuna pek çok durum sebep olabilmektedir. Astigmatlık durumuna neden olan kornea ve lens adı verilen ve gözde yer alan iki eğimli yüzeydir. Gözün ön yüzeyini kaplayan kornea ve gözün içinde bulunan lensin göz kusuru olmayan bir gözde bu yüzeyler eşit çapta yuvarlak bir eğriliğe sahiptir. Kornea ve lensin eşit çapta olmadığı ve kusurlu bir eğriliğe sahip olduğu durumda astigmat oluşmaktadır. Yatay, dikey, çaprak, bulanık görme gibi çeşitli yönlerde oluşabilen astigmatlar doğuştan olabileceği gibi gözde yaralanma, hastalık veya ameliyat sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Astigmat çoğunlukla prematüre bebeklerde diğerlerine göre sıklıkla görülmektedir. Televizyon, telefon veya bilgisayar ekranına uzun süre bakmak, zayıf ışıkta okumak, şaşılık gibi durumlar sanılanın aksine astigmatı ilerletmemektedir.

Astigmat Geçer mi?

Astigmat hafif olgularda kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Fakat bu durumlar çok nadir olarak oluşmaktadır. Astigmatın geçebilmesi için genel olarak başarılı geçirilen bir operasyonla orantılıdır. Şiddetli olan olgularda astigmat rahatsızlıkları çoğunlukla kontant lens, gözlük veya bazen lazer ameliyatıyla önlenebilmektedir.

Astigmat Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?

Bitkisel tedavi olarak A vitamini içeren yeşil yapraklı bitkilerin düzenli ve aksatılmadan gerekli dozda kullanılması astigmat tedavisinde fayda sağlamaktadır. Ispanak, patates, havuç ve kabak A vitamini yönünden zengin besin kaynaklarıdır. B vitamini içeren hayvansal gıdaların tüketilmesi de astigmatin tedavisinde fayda sağlamaktadır. Avakado, somon balığı, alabalık ve yayın balığı, kuzu eti, sığır eti, yumurta ve süt tüketiminde hem protein hem de B vitamini bulunmaktadır.

Astigmat Doğuştan mı?

Astigmat rahatsızlığı kişilerde çoğunlukla doğuştan olmaktadır. Fakat her kişide doğuştandır denilemez. Astigmatı oluşturan durumlar arasında gözde yaralanma, gözde oluşan hastalık ve geçirilen bir operasyon sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Katarakt gibi göz operasyonları sonrasında astigmat görülme sıklığı son zamanlarda düşmüş olsa da astigmat olma durumu sonradan olabilmektedir.

Astigmat Ehliyet Alabilir mi?

Ehliyet alabilmek için öncelikle göz sağlık muayenesi şartı aranmaktadır. Göz muayenesi sonucu 1. Grup ve 2. Grup olmak üzere iki grup için rapor düzenlenmektedir. Ve bu grupların ayrımı kişinin görme derecelerine bağlıdır. Kişinin görme derecesi 1. Grup için bir göz de 2/10 iki göz de 12/20 den az olmamalıdır. 2. Grup ise bir gözün görme oranı 6/10, iki gözün görme oranı 16/20 den az olmamalıdır. 1. Gruplar gözlük ya da lens kullanımıyla ehliyet raporu alabilirler.2. Gruplar ise ehliyet raporu alamazlar. Bu görme oranlarını astigmatın bulanık görmesi ile daha aşağı oranlara çekmesine sebep oluyorsa o zaman ehliyet alır raporu alamaz ve ehliyet hak edemezsiniz. Sonuç olarak ehliyet almadaki etken gözün görme derecesidir astigmat değil.

Astigmatın Tedavisi Nedir?

Astigmatın tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunun sebebi hastalığın doğuştan veya sonradan olması, hafif veya şiddetli olması gibi bazı sebeplerden ötürü değişkenlik gösterebilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında ise gözlük kullanımı, lens kullanımı ya da cerrahi müdahale ile tam iyileşme olarak tedavi seçeneklerini sıralanabilmektedir.

Astigmat İlerler mi?

Astigmat ilerlememektedir. Daha sonradan oluşabilen bir durumda olsa da astigmat rahatsızlığı ilerlemez. Sanılanın aksine az ışıklı ortamda okumak, televizyonu yakın mesafeden uzun süre izlemek astigmatı ilerletmez. Fakat düzgün yapılamayan tedavi yöntemleri sonucu astigmat rahatsızlığı devam edebilmektedir.

Jandarma Astigmat Derecesi Nedir?

Sağlık yeteneği yönetmeliğine göre er, erbaş yasa jandarma adaylarında kronikleşebilecek ya da zamanla artabilecek hastalık bulunmamalıdır. Her iki göz için  ayrı ayrı tashihli veya ayrı ayrı tashihsiz tam görme olmalıdır. Ayrıca her gözde tam görme şartıyla birlikte 1.00 ve 1.00 a kadar miyop, hipermetrop ve astigmatizması olan adaylar hakkında olumlu kararlar verilir. Yani jandarma, er ya da erbaş olmalarında sorun yoktur.

Astigmat Mide Bulantısı Yapar Mı?

Astigmat bir görme kusurudur. Baş ağrısı yapabilir. Tedavi yöntemlerinde kullanılacak olan gözlük veya lenslerin ilk kullanımında, alışılana kadar baş dönmesi ve mide bulantısı olabilmekte fakat tam alışmadan sonra bu şikayetler devam etmemektedir.

Astigmat Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Kişinin astigmatı olup olmadığı anlaması için öncelikle uzman bir göz hekimine muayene olması gereklidir. Bunun dışında kişi tüm mesafeleri bulanık görüyorsa, gözlerde kayma oluyorsa, uzun süreli aktivitede yorgunluk oluyorsa, baş ağrısı oluyorsa, gece görmede zorluk yaşıyorsa ve zaman zaman çift görmeler gibi durumlardan birkaç tanesi varsa bir göz hekimine gitmek gerekmektedir.

Astigmat Polisliğe Engel mi?

Polis olmak için göz muayenesinden şu şartlarla geçmek gerekmektedir;

Muayeneye lens kullanmadan gidilmelidir,

Uzak görme sorununda miyop ve astigmat derecesi en çok -2.00 olmalıdır.

Yakın mesafe görme sorununda hipermetrop ve astigmat derecesi en çok +1.00 olmalıdır.

Mixt astigmatlarda ise net bir durum belirtilmemiştir.

Gözlük veya kontakt lensle yapılan muayenede iki gözün görme oranı en az 16/20 olmalidir.

Kişinin görme seviyesini etkilemeyen katarakt gibi durumlar engel teşkil etmez.

Korneadaki periferik kesaretler engel teşkil etmez.

Astigmat Pilot Olmaya Engel mi?

Evet bazı durumlarda astigmatlık durumu pilot olmaya engeldir. Bunun sebebi Pilot olabilmek için astigmat derecesinin 2.00 den az olması şartı aranmaktadır. Astigmatı olan ve astigmat derecesi 2.00 ve üzerinde olan kişiler pilot olamamaktadır.

Astigmat Sürekli Gözlük Takılmalı mı?

Gözlük veya kontakt lens kullanımı astigmat tedavilerinde en basit yöntemdir. Sürekli kullanım astigmat derecesini düşünmemektedir. Sürekli gözlük ya da lens kullanmak istemeyen kişilerin astigmat dereceleri uygun ve gerekli sağlık şartlarını sağlıyorsa lazerle tedavi edilebilmektedir. Bunun kararını uzman hekimler gerekli muayenelerden sonra karar vermektedirler.

Astigmat Subaylığa Engel mi?

İki eksen arasındaki kırılma kusuru 1 diyopriye kadar miyop ve hipermetrop ile yine iki eksen arasında kırılma kusuru farkı 1 diyopriye kadar olan astigmatlar subaylığa engel olmamaktadır. Bu sınır değerlerin dışındaki görme kusurlarında ise engel teşkil etmektedir. Bu sebeple astigmatlık durumu subaylığa engel teşkil eden rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Astigmat Uzman Erbaşlığa Engel mi?

Uzman er ve erbaşlıkta astigmat kusuru aranmaktadır. Aranan bu kusur oranı her bir göz için 1.00 diyopriye kadar miyop ve hipermetrop, 1 diyopriye kadardır. Bu şartları sağlayamayan kişiler için astigmat kusuru er, erbaş ve uzman erbaşlığa engel teşkil edebilmektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir