Cilo Dağı Efsanesi

Cilo Dağı Efsanesi
28.06.2022 10:47
Cilo Dağı nerede, Cilo Dağı buzulları var mı, Cilo Dağı nasıl gidilir, Cilo Dağı hangi ilimizdedir, Cilo Dağı volkanik mi, Cilo Dağı nasıl oluşmuştur vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Cilo (Buzul) Dağı Türkiye’nin 2. en yüksek dağı olarak bilinir. Zirvesi dört mevsim süresince erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ şeklinde Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını meydana getirir. Türkiye’nin güneydoğu uç köşesinde, Hakkâri şehrinin sınırları içerisinde yer alır. Cilo dağının bilindik bir hikayesi yoktur.

Cilo Dağı Nerede?

Cilo (Buzul) Dağı Türkiye’nin en yüksek 2. dağı olarak bilinir. Zirvesi tüm yıl boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ biçiminde Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını meydana getirir. Türkiye’nin güneydoğu uç köşesinde, Hakkâri şehrinin sınırları içerisindedir.

Cilo Dağı Buzulları Var Mı?

Güneydoğu Toroslar üstündeki buzulları üç buzul kısmında toplamak mümkündür. Bunlar, Cilo (Buzul) Dağları, Kavuşşahap Dağları ve Sat (İkikaya) Dağları üstündeki buzullardır. Cilo (Buzul) Dağları üstündeki buzullar kabaca kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda sıralanmış olan beş değişik buzuldan meydana gelir. Bunlar, Erinç (Suppa Durek) Buzulu, İzbırak (Uludoruk-Gelyaşın) Buzullarıdır ve Mia Hvara Buzulları (Batı, Orta, Doğu Buzulları).

Cilo Dağı Nasıl Gidilir?

Cilo Bozları, Hakkari ilinin Yüksekova ilçesine bağlı Yazılı Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Burada belli bir bölgeye kadar şahsi arabanızla gelip daha sonrasını yürüyerel ve dağı tırmanarak ulaşabilirsiniz.

Cilo Dağı Hangi İlimizdedir?

Hakkari şehrinin sınırında yer alan Cilo Dağı, 4135 metrelik rakımıyla ülkemizin ikinci yüksek dağıdır. Bu dağ üstünde yıllın dört mevsimi kar eksik kalmaz. Bu bölgede Buzul Dağları yer alır adeta. 3500 senelik Buzul Dağlarında, buz kütlelerinde meydana gelen mağaraları görebilmeniz mümkündür. Buz kütlerin meydana getirdiği manzara görmeye değer.

Cilo Dağı Volkanik Mi?

Dik yamaçları, buzul gölleri, devamlı karlı olması ve kilometrelerce uzunluğa varan buzulları ile tam anlamıyla Alp Dağlarını akılla getirir. Ancak Cilo Dağı ülkemizde yer alan volkanik dağlar arasında yer almamaktadır.

Cilo Dağı Nasıl Oluşmuştur?

Güneydoğu Toroslar üstündeki buzulları üç buzul konumunda toplamak mümkündür. Bu buzullar, Cilo (Buzul) Dağları, Kavuşşahap Dağları, Sat (İkikaya) Dağları üstündeki buzullardır. Cilo (Buzul) Dağları üstündeki buzullar kabaca kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda sırlanmış şekilde olan beş değişik buzuldan oluşur. Tam olarak ilk kez nasıl oluştuğu hakkında pek bilgi yok.

Cilo Dağı Yüksekliği Ne Kadardır?

Cilo dağlarının 3000 metre ve üstündeki yerlerinde yaklaşık 10 tane buzul bulunur. Bu buzullardan birkaç tanesinin uzunluğu birkaç kilometre ve genişliği de 350 ve 820 metre kadar olur. Buzların kalınlığı da bazı bölgelerde 20 metre ve bazı diğer bölgelerde ise 100 metre olarak ölçülür. Buzun rengi açık mavi ile yeşilimtırak mavi arasında değişim göstermektedir. Dağda yaşanan iklim şartları fazlaca sert ve çok yağışlıdır. Ekim aylarında başlayan kar yağışları hazirana ayına kadar aralıksız devam etmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir