Ciğer Otu Nedir?

Ciğer Otu Nedir?
01.09.2021 00:30
İnsanlar arasında dağ lalesi ismiyle bilinen ciğer otu otsu özelliklere sahip bir bitki türüdür. Bizler de ciğer otu nedir?, ciğer otunun çiçeği var mıdır?, ciğer otu nerede yetişir?, ciğer otu nasıl ürer?, ciğer otu özellikleri, ciğer otunun kökü var mıdır?, ciğer otunun faydaları nelerdir?, ciğer otu nasıl içilir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

İnsanlar arasında dağ lalesi ismiyle bilinen ciğer otu otsu özelliklere sahip bir bitki türüdür. Boyu 50 santimetreye kadar ulaşabilen bu bitki Nisan-Mayıs aylarında çiçek açmaktadır. Gölgelik alanları seven bu türün sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bazı türleri zehirli olabilmektedir. Bu yüzden tedavi amaçlı kullanılacaksa dikkatli olunması gerekmektedir. C ve A vitamini açısından zengin olan bu bitki ülkemizde Akdeniz iklimi bölgelerinde görülmektedir. Şifa kaynağı olmasının yanı sıra güzel görüntüsü ile süs bitkisi olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle yaprakları büyüdüğünde mor ve mavinin koyu tonlarını alarak hoş bir görüntü sunmaktadır.

Uzun yıllar yaşayabilen bitki türlerinden biri olan bu ciğer otunun halk arasında bilinen ismi dağ lalesidir. Latin ismi ise ‘’Pulmonaria Officinalis’’ olarak geçmektedir. Ormanlık alanlar ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bu şifalı bitki gölgelik alanları sevmektedir. Şifalı olduğu için hastalıkların tedavilerinde kullanılan bu bitki görüntüsü sebebiyle süs olarak da kullanılmaktadır. Dik ve tüylü gövdeye sahip olan bitki olgunlaştığında güzel bir görünüme kavuşur. Yaprakları mor veya mavi renkte olmaktadır. Kendiniz toplamaya kalkarsanız bazı türlerinin zehirli olduğunu belirtmek gerekiyor. Zehirli olmayan türlerinin kökünü gövdesini ve yapraklarını özellikle solunum hastalıkları tedavisinde kullanabilirsiniz.

Ciğer Otunun Çiçeği Var mıdır?

Hodangiller familyasında yer alan ciğer otu isminden de anlaşılacağı gibi otsu bir bitki türüdür. Çiçek açıyormuş gibi görünse de bu tür çiçeksiz bitki türünde yer almaktadır. Boyu 50 santimetreye ulaşabilen bu türün yaprakları mor ve mavi renklere ulaştığında görüntü olarak çiçekli bitkilere benzemektedir. Karayosunları türüne de dahil edebileceğimiz bu tür oldukça ilkel bir bitkidir. Tohumsuz ve çiçeksiz özelliği ile yenilebilen bir tür olarak geçmektedir.

Ciğer Otu Nerede Yetişir?

Özellikle ormanlık ve nemli alanları seven ciğer otu kendiliğinden yetişmektedir. Batı Avrupa ve Doğu Türkmenistan arasında kalan geniş bölgede ciğer otuna sıkça rastlanmaktadır. En sevdiği iklim türü Akdeniz iklimidir. Ülkemizde de bu iklimin rastlandığı bölgelerimiz de özellikle Akdeniz sahillerimizde görülmektedir. Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgeleri ciğer otu için verimli toprakları oluşturmaktadır. Kendiliğinden yetişse de tarla ve bahçelerde yetiştirmek mümkündür. Su depolama özelliği olmadığı için bakım gerekmeden yetiştirilebilir. Ayrıca nemi sevdiği için bu bitki türüne: Dere boyları, çayırlar, kaya dipleri ve nemli duvarlarda rastlamak mümkündür.

Ciğer Otu Nasıl Ürer?

Çiçeksiz bitkiler çiçekli bitkilere göre daha basit bir yapıda bulunmaktadır. Çiçeksiz bitkilerde tohum ve çiçek bulunmamaktadır. Ciğer otu da kara yosunları ailesine üye ilkel ve çiçeksiz bitki türlerinden birisidir. Çiçeksiz bitkiler sınıfında yer alan bu tür eşeysiz üreme yapmaktadır. Eşeysiz üreme bu bitki türünde gemma (çanakçık) isminde özel yapıların içerisinde sporların şekil bulmasıyla olmaktadır.

Ciğer Otu Özellikleri Nelerdir?

Güzel görünümü ile süs bahçelerinde yer edinen ve sağlık açısından faydaları ile tedavi amaçlı kullanılan ciğer otunun özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

·        Nemli bölgeleri sevmektedir.

·        Boyu 50 santimetreye ulaşabilir.

·        Yaprakları ciğer görünümünü alarak mor veya mavi renkte olmaktadır.

·        Tohumsuz ve çiçeksiz olan bu bitki ilkel bir yapıdadır.

·        A ve C vitaminlerini bolca barındırmaktadır.

·        Yenilebilen bir türdür ama bazıları zehirli olmaktadır.

·        Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılmaktadır.

Ciğer Otunun Kökü Var mıdır?

Basit bitki türleri arasında yer alan ciğer otu hoş görüntüsü ve faydaları ile karşımıza çıkıyor. Çiçeksiz bitkiler sınıfına giren bu tür oldukça ilkel bir yapıdadır. Tohum ve çiçek bulundurmayan bu türün kökü de bulunmamaktadır. Aslında bir kökü olmasa da gerçek olmayan köksü bir yapısı bulunur. Bu yüzden kökü olduğu zannedilmektedir. Görünüş olarak gelişmiş bir bitki görünse de ciğer otu isminden de anlaşılacağı gibi ot türlerinden biridir. Ot diye adlandırılan türlerin çoğunda gerçek kök bulunmamaktadır.

Ciğer Otunun Faydaları Nelerdir?

Yeterli olgunluğa ulaştığında görüntü itibariyle ciğere benzediği için adını ciğerotu olarak bildiğimiz tür alternatif tıp tedavilerinde kendine yer edinmiştir. Eski zamanlardan bu güne kadar sağlık için kullanılan ciğer otunun faydalarını şöyle sıralayalım:

·        Öksürüğe karşı iyi gelir.

·        Göğsü yumuşatır.

·        Boğaz ağrılarını geçirir.

·        Akciğer sağlığını koruyarak akciğer sebepli hastalıklara koruma sağlar.

·        İltihapların geçirilmesi için kullanılır.

·        Sindirim sisteminizi düzene sokar.

·        Bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler.

·        Açık yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

·        İdrar söktürücü etkisi vardır.

Ciğer Otu Nasıl İçilir?

Süs bahçelerini güzelleştiren bu bitkinin ne kadar sağlıklı olduğunu belirtmiştik. Tabi ki bu bitkiden faydalanmak için tüketmeniz ya da bazı hastalıklar için cildinize sürmeniz gerekmektedir. Tüketmek için en basit yöntem çay gibi demleyerek içmek olacaktır. 1 su bardağı kaynamış suyunuzu hazır edip içerisine 1 yemek kaşığı ciğer otunu atın. 15-20 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzgeç yardımı ile süzerek içebilirsiniz. İçmenin dışında ciğer otunu cildinizde de kullanmak isteyebilirsiniz. Bunun için yukarıda belirtildiği gibi demleme işlemini hallettiyseniz, pamuk yardımı ile cildinize sürerek hastalığınız için kullanabilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir