Raw food yani çiğ beslenme, en basit şekliyle pişmemiş besinler tüketerek yaşamaktır. Çiğ besinlerin sindirim için gerekli enzimleri içerdiği ve vücuda fayda sağladığı düşünülmektedir. Bu şekilde faydalı olduğu düşünülen çiğ beslenmenin aslında bilimsel herhangi bir dayanağı bulunmamaktadır. Sağlıklı olduğu için tercih edilmesinin yanı sıra yaşam tarzı olarak da benimsenmektedir. Çünkü geçmişe bakıldığında ateş keşfedilmeden önce yıllar boyu insanlar çiğ beslenmişlerdir. Günümüz insanı da bu şekilde beslenerek özünü bulmaya çalışmaktadır.
Çiğ beslenme, işlenmemiş ve pişmemiş gıdaların tüketilmesinde oluşan bir diyet programıdır. Aynı zamanda bir yaşam tarzı, felsefe olarak da görülen bu diyetin içerisinde meyve, kuruyemiş, sebze, tohum, balık, et, süt ve yumurta gibi ürünler bulunabilir. Femente edilmiş bazı basit yiyecekler de çiğ beslenme içerisine girebilmektedir. Homojenize edilmiş, pastorize edilmiş veya katkı maddesi kullanılan gıdalara ise yer verilmemektedir. Çiğ beslenme diyetinin uygulanma amaçlarından biri sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Ama tıbbi açıdan bakıldığında bu beslenmenin demir, kalsiyum ve protein gibi temel mineralleri sağlayamadığı bilinmektedir. Bu yüzden faydalı olduğunu söyleyenler sözde bilimsel açıklamalar yapmış olmaktadırlar.
Çiğ Beslenme Diyeti Nedir?
Bu diyeti uygulayan kişiler, pişmemiş besinler tüketmenin kişiyi daha sağlıklı hale getirdiğine inanmaktadır. Çiğ beslenme diyeti yapanların bazıları vegan olmaktadır. Bu kişiler hayvansal gıdaları tüketmezler. Diğerleri ise çiğ olarak et ürünlerini tüketebilmektedirler. Bu diyetin amacı kilo kaybı değildir. Fakat kilo kaybı yaşayanlar da olabilir. Aşağıdaki menü, çiğ beslenme diyeti için kullanılmaktadır.
· Kahvaltıda dehidre tohumları ve meyve
· Ara öğün olarak yeşil smoothie
· Öğle yemeğinde yağlı tohum salatası ve elme
· Akşam yemeğinde portobello mantaları
Çiğ Beslenme Tarifleri Nedir?
Çiğ beslenme diyeti uygulayanların farklı tariflere yönelme isteği olmaktadır. Zaten pişirilmeden tüketilen çoğu gıdanın lezzetini almak zor oluyorken güzel tarifler ile damak zevkinize de hitap etmeniz mümkün olacaktır. Sizin için çiğ beslenme diyetinde kullanabileceğiniz beğendiğimiz iki tarifi paylaşalım. İlk olarak ‘’Şekersiz üç malzemeli dondurma’’ tarifine bakalım.
· Muz 4 adet
· Bal 1 yemek kaşığı
· Ceviz 8 adet
Bu üç malzemeyi hazırladıktan sonra muzların kabuğunu soyup dilimleyin. Dilimlenen muzları buzlukta dondurun. Daha sonra oda sıcaklığında çözdürerek blendera atın. Muzlar kremamsı hal aldığında üzerine bal ilave edin. Sonra kaplara ayırarak dondurucuda soğutun. Servis ederken de cevizleri üzerine eklemeniz yeterli olacaktır. ‘’Vegan Brownie’’ tarifi için de aşağıdaki malzemeleri hazırlamalısınız.
· Hurma 300 gram
· İç badem 100 gram
· Antep fıstığı 100 gram
· Goji berry 200 gram
· Keçi boynuzu pekmezi 1 tatlı kaşığı
· Keçi boynuzu tozu 1 yemek kaşığı
· Dark kakao 2 yemek kaşığı
· Su yemek kaşığı
Malzemeler hazırsa işe goji berry ve hurma çekirdeklerini çıkararak başlayın. Daha sonra çekirdekleri çıkmış halde suda yarım saat bekletin. Sonra hurmaların suyunu süzdürün ve hurmaları rondoya koyun. İç bademleri de hurmaların yanına ekleyin. Toz haline gelene kadar rondo da çekin. Kıvam ayarlamak için burada su ekleyebilirsiniz. Sonra goji berry, keçi boynuzu tozu, dark kakao ve pekmezi rondoya ekleyerek karıştırın. Antep fıstıklarını da ayrı bir yerde dövün. Bu harcın üzerine ekleyerek kaşık ile karıştırın. Geniş bir tepsi ayarlayın ve tabanını streç ile kaplayın. Sonra harcı kalıba dökün ve tekrar streçle kapatın. Buzdolabında soğuttuktan sonra Vegan Brownie tarifini servis edebilirsiniz.
Çiğ Beslenmede Neler Yenir?
Çiğ beslenme diyeti ölçüleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazıları bu beslenmeyi vegan olarak uygularken bazıları et ürünlerini de yemektedir. Bazı kişilerce ürünlerin az pişmesinde bir sakınca yokken bazıları hiç ısı görmeden yenilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu şekilde fikir ayrılıkları olunca çiğ beslenme diyeti uygulamak isteyenlerinde kafası karışmaktadır. Bu yüzden aşağıdaki gıdalara bakarak ne tüketileceğini öğrenebilirsiniz.
· Kurutulmuş meyveler
· Suda bekletilmiş: Tahıllar, baklagiller, ve filizlendirilmiş fasulyeler
· Çiğ fıstık ezmeleri
· Taze sıkılmış meyve ve sebze suları
· Çiğ meyve ve sebzeler
· Hindistan cevizi sütü
· Yağlı tohumların sütleri
· Kavrulmamış tohumlar
· Yosun
· Çim tozu veya alg
· Yumurta
Çiğ Beslenme Faydaları Nelerdir?
Son zamanların popüler beslenme türlerinden olan çiğ beslenmeye baktığımızda faydalı olduğunu savunan birçok insan bulunmaktadır. Öncelikle faydalarına geçmeden bunların hepsinin varsayım olduğunu belirtmek isteriz. Tıbbi açıdan onay görmeyen bu diyetin birçok eksikliği bulunmaktadır. Bu yüzden faydalarına bakıp aldanmamak en doğrusu olacaktır. İnsanlar tarafından söylenen faydalarına gelecek olursak:
· Bağışıklık sistemini destekler.
· Vücudu toksinlerden arındırır.
· Rahat uyku uyumanızı sağlar
· Gün içerisinde enerjik hissetmenizi sağlar.
· Cildinizi koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
Çiğ Beslenme Ne Kadar Sürer?
Çiğ beslenme diyeti bilinen diğer beslenme şekillerine göre farklılık göstermektedir. Genellikle diyet programları belirli bir süre için kullanılmaktadır. Çiğ beslenme, böyle süreli diyet programları gibi düşünülmemelidir. Çiğ beslenme bir yaşam tarzı olarak da görülmektedir. Bu diyeti uygulamak isteyen kişiler genellikle pişmiş besinleri yemeyi bırakırlar. Bu yüzden bir süre dahilinde olmamaktadır. Artık bu şekilde yaşanmaya başlanır. Süreli olarak denemek isteyenlerde olabilir. Bu kişilerde bu konuda istediği şekilde diyeti uygulayabilirler.