Cenaze Helvası Nasıl Yapılır?

Cenaze Helvası Nasıl Yapılır?
14.05.2022 11:29
Anadolu’nun pek çok yerinde birisinin vefat etmesinin ardından belirli günlerde helva kavrulur ve dağıtılır. Bu helva neden ve ne zaman yapılır? Cenaze helvası neli olur ve nasıl kavrulur?

 Anadolu’da vefat eden kişinin ardından bazı günlerde helva kavrulması ve bunun misafirler ile paylaşılması geleneği epey yaygındır. Kavrulan helva ve ardından okunan dualar sayesinde vefat eden kişinin kabirdeki acılarının hafifleyeceğine dair bir inanç oluşmuştur. Ayrıca hayra ortak olmak isteyenler helva kavuracak olan kişiye maddi ya da manevi destekleri ile ortak olabilirler.

Son dönemlerde şehirlerde geleneğe bağlı kalmak isteyen ama kendisi helva kavurmayan kişiler de görülmeye başlamıştır. Fakat halen daha kendisi helvayı hazırlamak isteyenler de bulunur. Onlar için yaklaşık 50 kişilik cenaze helvası tarifi aşağıda verilmiştir:

Yapılacak olan helva için gerekli malzemelerin listesi:

·        1,250 gram tereyağı ya da margarin

·        2,5 kilogram irmik

·        5 kilogram şeker

·        7,5 litre su

·        Bir paket çam fıstığı

·        Tarçın

Tarifi: Şeker ile su ocağa alınır ve şerbet yapımı için kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynarken bir yandan büyükçe bir tencereye eklenen yağın erimesi beklenir. Eriyen yağa irmik ve fıstık konularak kavrulur. İrmik kavrulduktan sonra hazırlanan şerbet de eklenir ve kıvama gelmesi beklenir. İrmikler kıvama gelince altı kapatılır ve kapağı açılarak biraz dinlendirilir. Dinlendirme işlemi yapılırken üzerine temiz bir bez örtülmesi de tavsiye edilir.

Cenaze Helvası Duası Nedir?

Cenaze helvası duası olarak da bilinen dualar arasında Yasin, Mülk, Vakıa, İhlas, Muavvizeteyn, Fatiha ve Bakara sureleri bulunmaktadır.

Cenaze Helvası Neden Yapılır?

Vefat eden kişinin ardından kavrulan helvanın çok ilginç bir sebebi bulunuyor. Eski Türk geleneklerine göre helvanın kavrulduğu esnada ortaya çıkan koku ölünün ruhuna gider. Helva kavrulurken çıkan koku ölünün ruhunu beslerken, kavrulan helvası geride kalanları onun adına besler. Hazırlanan helvada ölünün ağzının tadı yerine gelsin gibi bir temenni de bulunur. İslam inancına göre vefat eden kişinin ardından yapılan ve misafirlere ikram edilen helvanın sayesinde ölen kişinin kabir azabı hafifler denmektedir.

Cenaze Helvası Ne Zaman Yapılır?

Ölen kişinin ardından kavrulan helva geleneğinde ölümünün ardından bunların ne zaman yapılması gerektiğine de dair kurallar bulunmaktadır. Buna göre cenazenin kaldırıldığı ilk gün de dahil olmak üzere ölen kişinin yedinci, kırkıncı ve elli ikinci günlerinde helva kavrulur. Ayrıca ölüm yıldönümünde de ölen kişi adına helva kavrulması ve dağıtılması süregelmiş bir gelenektir. Bahsedilen bu gelenek Anadolu’nun farklı yörelerinde farklı isimlerle de anılmaktadır. “Can helvası”, “can aşı”, “hayır”, “kazma – kürek helvası” gibi isimler alan bu gelenek halen daha varlığını sürdürmektedir.

Cenaze Helvası Neli Olur?

Vefat eden kişinin ardından belki de binlerce yıldır bir gelenek olarak kavrulan helva, genellikle irmik helvası olmaktadır. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir