Catering Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Catering Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
26.01.2023 21:37
Catering, otel, hastane, şirket ve etkinlik mekanı gibi yerlere yemek servisi sağlama işidir. Catering açmak için gerekli belgeler nelerdir, belgesi nasıl alınır, mutfağı nasıl olmalı? Catering firmaları ne iş yapar, nasıl çalışır, firmasında gıda mühendisi ne iş yapar? Catering firmaları ile ilgili merak edilen soruları sizler için bu yazımızda derleyip cevap verdik.

Catering şirketleri, uzak yerlerde bulunan otel, hastane, park, stüdyo ve etkinlik mekanı gibi yerlere toplu yemek servisi yapmak için kurulmuş şirketlerdir. Ülkemizde herhangi bir iş yeri açmakta olduğu gibi catering açmak için de birçok belge gerekmektedir. Gereken belgeler şu şekildedir;

·        2 adet fotoğraf

·        Nüfus cüzdanı fotokopisi

·        İkametgâh belgesi

·        Adli sicil kaydı

·        SGK ya kayıtlı olduğuna dair belge

·        İşletici kimlik bildirme belgesi

·        Ustalık belgesi

·        İmza sirküleri

·        Ticaret sicil gazetesi

·        Vergi levhası

·        Oda faaliyet belgesi

·        Oda sicil tasdiknamesi

·        Tapu ve yapı kullanma izni

·        Kira sözleşmesi

·        Muvafakatname

·        İş yeri krokisi

·        İtfaiye uygunluk raporu

·        ASAT tarafından alınan iş yeri açma ruhsatı görüş belgesi

·        Kapasite raporu

Catering Belgesi Nasıl Alınır?

Catering, uzak yerlerde bulunan iş yerlerine ya da etkinlik alanlarına toplu yemek servisi sağlama işidir. Ülkemizde gıda işletmeleri dikkatle denetlenmeye çalışılmaktadır. Bir catering firması açmak isteyen kişinin öncelikle TS 6914, TS 8985, TS 13075 Kuralları ve esaslarına uyup bu TSE standardı gerekliliklerine uymalıdır. Bu esasları yerine getirdikten sonra Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) olarak adlandırılan bu belge için talep yapılır. Uygunluğunun tespit edilmesinin ardından kuruluşlara Hizmet Yeterlilik Belgesi verilmektedir.

Catering Firmaları Ne İş Yapar?

Catering firmaları, kısaca toplu yemek servisi yaparlar. Şirketlerde hazırlanan çok kişilik yemekler, hazırlanıp sıcaklığını muhafaza edecek şekilde paketlenerek bir taşıt ile istenilen yere götürülür. Catering firmaları, ülkemizde toplu yemek işi olarak bilinmektedir. Bu firmalar yemek üretimi ve organizasyonu hususunda işlemler gerçekleştirmektedir. Catering firmaları genel bir tabir ile toplulukların yemek ihtiyaçlarını karşılarlar.

Catering Firmaları Nasıl Çalışır?

Catering firmaları, otel, hastane, iş yeri ya da bir etkinlik alanına toplu yemek servisi yapan firmalardır. Ülkemizdeki catering firmalarının çalışma tarzları genellikle iş yerlerine yemek servisi yapma üzerine kuruludur. Catering firmalarındaki aşçılar tarafından çok kişilik yemekler hazırlanır ve bu yemekler sıcak kalacak şekilde paketlenerek iş yerlerine götürülür.

Catering Firmasında Gıda Mühendisi Ne İş Yapar?

Catering firmasında toplu yemek üretilerek sıcak bir şekilde istenilen yere götürülmesi istenmektedir. Catering firmalarında en az bir gıda mühendisi bulunmak zorundadır. Bu mühendislerin yapacağı işler firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak gıda mühendislerinin catering firmalarında yaptığı işlemler şunlardır;

·        Yeni ürün fikri geliştirmek ve onu test etmek

·        Üretim ve menü planlamasını aşçı başları ile konuşup ayarlamak

·        Kalite kontrol bilgilerini takip etmek

·        Mal alımı ve hammadde kalitesi kontrollerini yapmak

Catering Mutfağı Nasıl Olmalı?

Catering firmalarında birçok aşçı ve aşçı yardımcısı çalışır. Bu çalışanlar her gün binlerce kişilik yemek hazırlamaktadır. Toplu yemek üretim firmalarının mutfaklarında soğuk depolama alanları geniş olmalıdır. Mutfaktaki tezgahların üstlerinde et hazırlık, sebze hazırlık ve hamur hazırlık bölümleri yer almalıdır. Bu alanlardaki aletler eksiksiz olmalıdır. Pişirme alanında da yer ocakları ve devasa tencereler bulunmalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir