Büyüyen Plastik Krizi İçin Ne Yapabiliriz?

Büyüyen Plastik Krizi İçin Ne Yapabiliriz?
22.06.2022 19:18
Plastik kullanımının artması gezegenin iyiliği için acil durum sinyalleri veriyor. Bir OECD raporu, 2060 yılına kadar kirliliği önemli ölçüde azaltmanın yollarını ortaya koyuyor.

Uzun yıllardır kullanılan plastikler, denizlerde ve  kumsallarda yığılmış halde bulunuyor ve hayvanlara zarar veriyor. Bugüne kadar dünyada bulunan plastiğin yalnızca %9'u  geri dönüştürüldü. Plastiğin %12'si yandı ve geri kalanı çöplüklerde veya doğada kaldı. Ancak hükümetler arası ekonomik bir kuruluş olan OECD, hazırladığı yeni Küresel Plastik Görünüm raporunda, durum ne kadar vahim olsa da dünyadaki ülkeler uyumlu bir çaba gösterdiği takdirde umudun olduğunu söylüyor.

Ülkeler Uyumlu Çalışabilir

OECD kuruluşunun 38 üye ülkesi arasında yer alan Almanya, ABD ve Japonya gibi kişi başına düşen gelir sayısının yüksek olduğu ülkeler, geniş kapsamlı reformlar uygularsa, plastik kullanımı 2060 yılına kadar beşte bir oranında düşebilir. Bu aynı zamanda israfı da önemli ölçüde azaltacaktır. OECD üyesi olmayan ülkelerin katılımı ile ise plastik atıklar üçte bir oranında azaltılabilir. 

Geri Dönüşüm Şart

Hedeflere ulaşabilmek için plastik atıkların yaklaşık %60'ının küresel olarak geri dönüştürülmesi gerekiyor. Geri dönüştürülmüş malzemenin pazar payının mevcut %6'dan %41'e çıkması gerekecek ve atık yönetim sistemlerinin önemli ölçüde iyileştirilmesi gerekecek. Börkey, "Çevredeki plastiği azaltmanın en etkili yolu, her şeyden önce gelişmekte olan ülkelerin atık yönetim sistemlerini iyileştirmelerine yardımcı olmaktır.  Bu noktada OECD ülkeleri yardımcı olabilir.'' ifadelerini kullandı.

Plastik Tüketiminin Yarısı; Asya, Orta Doğu ve Afrika Ülkelerinde

OECD üye ülkeleri bugün en büyük küresel plastik tüketicileridir. Ancak 2060 yılına kadar plastik tüketiminin yaklaşık yarısı Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde olacak. Bu ülkeler zaten yüksek oranda doğaya karışan plastiğin insidansını görüyor.

Amaç Plastiğin Çevreye Karışan Türlerinin Azaltılması

Önerilen senaryolara ve hesaplamalara göre iddialı ve yeni üretilen bir ton plastik başına 1000 $ vergi getirilmesini içeriyor. Bu uygulamadaki amaç, işletmelerin alternatif malzemeler aramasını sağlamaktır. Börkey, "Bunun plastik talebi üzerinde önemli bir etkisi olacak. Tek kullanımlık plastiklere alternatiflerin uygulanabilir hale geldiği durumlar yaratmalıyız. Sorunlarına rağmen, plastik son derece kullanışlı bir malzemedir. Rüzgar türbinlerinde ve elektrikli arabalarda kullanılır.'' ifadelerini kullandı. Börkey'e göre, iyi alternatiflerin olmadığı veya kullanımının sürdürülebilir olduğu durumlarda plastiği değiştirmek zorunda değiliz. Asıl amaç, çevreye karışan plastik türlerinin kullanımının azaltılmasıdır. 

Plastik Krizle Mücadelede Küçük Adımlar

2022 yılının Mart ayında 200 ülke ilk kez 2024 yılına kadar plastik üretimi ve tüketimi için zorunlu kurallar ve araçlar belirleme konusunda anlaşmaya vardı. 2021'de Avrupa Birliği, tek kullanımlık çatal bıçak takımı ve tabaklar, hazır bardaklar, strafor kaplar ve pipetler dahil olmak üzere bir dizi tek kullanımlık plastik ürünü yasakladı. 



Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir