Duyu organlarımızdan biri olan burun içerisinde meydana gelen yanma hissiyatı genel anlamda ciddi bir rahatsızlığın habercisi olarak kabul edilmez. Ancak kişilerin yaşam kalitesini belli oranda düşüren olumsuz bir durumdur. Burun içinde yanmalara neden olabilecek birden fazla etken bulunuyor. Enfeksiyonlar bu etkenlerin en başında yer alıyor. Nemsiz ortamlar ve sinüzit de burun yanmasına neden olabilecek etkenler arasında yer alıyor. Özellikle kış aylarında yaşanan grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıkları burun yanmalarına neden olabilir. Bu durumda burun yanması ile birlikte burun akıntısı ve tıkanıklık da gözlemlenebilir. Burnun tahriş olması durumu da burun yanmasına sebep oluşturabilir. Burun içi yanmasının diğer nedenleri arasında; saman nezlesi ve duman da yer alıyor.
Burun İçi Yanması Korona Belirtisi Midir?
Korona Virüs her hastada farklı şekilde seyreden bir virüs türüdür. Burun içi yanmasını aktif şekilde yaşayan birçok insan bu durumun korona belirtisi olup olmadığını sorguluyor. Korona’nın en yaygın belirtileri; ateş, kuru öksürük ve yorgunluktur. Bazı hastalarda ise burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve ishal da gözlenebilir. Ancak burun içi yanmasının korona belirtisi olduğuna dair herhangi bir klinik bulguya rastlanmamıştır.
Burun İçi Yanması Ve Koku Alamama Sebebi Nedir?
Koku alamama üst solunum yolları enfeksiyonu, burun ve sinüs hastalıkları, kafa travmalarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Koku alamama durumuna çoğu zaman burun içi yanması gibi bir durum eşlik edebilir. Burun içi yanması bir noktada o denli artar ki kişi koku alamama gibi bir etkenle karşılaşabilir. Burun içi yanması ve koku alamama birbirine dolaylı olarak etki eder. Bu açıdan koku alamama durumu hali hazırda varsa burun içi yanması sonradan gözlenebilir. Burun içi yanması önceden hali hazırda bulunuyorsa koku alamama durumu daha sonra ortaya çıkabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Burun İçinde Yanma Neden Olur?
Burun ameliyatı sonrasında kişilerde birçok farklı durum gözlenebilir. Burun ameliyatı sonrasında burun içinde yanma ortaya çıkarsa, bu durumun geçici olduğunu göz önünde bulundurun ve panik yapmayın. Her ihtimale karşı doktorunuzla temas kurun. Burun içerisinde hissettiğiniz yanmayı en iyi siz tanımlayabileceğiniz için doktorunuzla görüşün gerekirse muayeneye gidin. Burun ameliyatı sonrası burun içerisinde yaşayacağınız olası bir yanma durumunda burun içerisine peçete ve benzeri herhangi bir yabancı madde sokmayın.
Burun İçi Yanması Neyin Belirtisidir?
Burun içi yanmaları genellikle sinüzitin belirtisidir. Harici olarak burun yanması daha sık alerjik reaksiyonların birer belirtisi olabilir. Burun içi yanmalarının genellikle tıbbi anlamda ciddi hastalıkların habercisi olmadığını belirtmekte fayda var. Bu sebeple burun içi yanmaları için tedbir alın, gerekirse doktora başvurun ancak panik yapmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Burun İçi Yanması Nasıl Geçer?
Burun içi yanmaları için doktorunuzun tavsiye ettiği burun damlalarını kullanabilirsiniz. Bunun dışında burnunuzu soğuk su ile durulayabilirsiniz. Burundaki yanmalar için birebir olduğu söylenen diş macunu uygulaması yapabilirsiniz. Diş macununu ufak bir miktarda burun içinize uygulayabilirsiniz. Diş macunu burun içinde kuruduktan sonra durulayabilirsiniz. Ancak bu işlemi doktorunuza danışarak uygulamanızda fayda var.