Bulaşık Makinesi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bulaşık Makinesi Bakımı Nasıl Olmalıdır?
01.09.2021 21:00
Bulaşık makinesi son on beş yıldır her birimizin hayatında yaygın bir kurtarıcı araç olarak yer almaktadır. Bizler de bulaşık makinesi temizliği nasıl olmalı?, bulaşık makinesi alırken nelere dikkat edilmeli?, bulaşık makinesi bardakları neden çizer?, bulaşık makinesi neden beyaz tortu bırakır?, bulaşık makinesi bitince hemen açılmalı mı?, bulaşık makinesi çalışırken durması ne demek?, bulaşık makinesi hortum temizleme nasıl yapılır?, bulaşık makinesi limon tuzuyla nasıl temizlenir?, bulaşık makinesi neden su almaz?, bulaşık makinesi neden kokar?, bulaşık makinesi kireç temizleme nasıl olmalı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Bulaşık makinesi son on beş yıldır her birimizin hayatında yaygın bir kurtarıcı araç olarak yer almaktadır. Kalabalık yemek sofralarından kalkıldığında ortaya çıkan onlarca kirli çatal, bıçak, tabak, bardak, tencere, süzgeç gibi tüm ürünlerin hızlı ve hijyenik bir şekilde yıkanmasına yardımcıdır. Özellikle işletmelerde de yaygın kullanım alanına sahiptir. Hem zaman tasarrufu, hem enerji tasarrufu hem de para tasarrufu yapmak amacıyla sıklıkla kullanılan bulaşık makinelerinin daha uzun süre kullanılabilmesi için ve içindeki tesisatın yıpranmaması için düzenli temizleme ve bakım yapılması gereklidir. Bulaşık makinesi bakımı hakkında tüm merak edilenler ve cevapları sizlerle…

Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Olmalı?

Bulaşıkların makineye yerleştirildiğinde üzerinde yer alan bazı besin artıkları makinenin çalışmasına engel olmakla beraber, sıklıkla taban kısımda birikir. Bu besin atıklarının temizlenmesi ve makinenin genel temizliği konusunda şu adımlar izlenmelidir;

-Bulaşık makinesi tamamen boş olmalı ve alt raf tamamen yerinden çıkarılmalıdır.

-Makinenin tabanında biriken besin artıklarının tamamı bölgeden uzaklaştırılmalıdır.

-Geniş bir temizlik kovası içerisine sirke ve karbonat alınmalı, derin bir su karışımı elde edilmelidir.

-Bu karışım alt raf takılarak raf içerisine yerleştirilmeli ve makine en yüksek programda bir kez çalıştırılmalıdır.

-Bulaşık makinesinin deterjan bölmesinde biriken deterjan kalıntılarının temizlenmesi için, makine boş olmalı ve bu kısma kaynar su dökülmelidir.

-Makinenin filtresinin temizlenmesi için filtre kısmı tamamen çıkarılmalı ve dışarıda kaynar su içinde bir süre bekletilmelidir.

-Makinenin pervanesi için karbonat, sirke ve limon ile birlikte bir karışım elde edilmeli, uzun saplı fırçalar alınarak pervaneler iyi bir şekilde fırçalanmalıdır.

Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bulaşık makinesi hem pahalı bir ürün olması hem de uzun yıllar performans gösterecek dayanıklı bir ev aleti olması nedeni ile alımı esnasında bazı durumlara dikkat edilmelidir. İzlenecek yollarla beraber, makinenin hem tasarrufu sağlaması hususunda verim alınır hem de uzun yıllar boyunca kullanım sağlar. Bulaşık makinesi alınacak iken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar ise şu şekildedir;

-Makinenin hangi enerji sınıfından olduğu

-Makinenin iç hacmine bağlı olarak belirlenen kapasitesi

-Makinenin yıllık harcayacağı su ve elektrik miktarı

-Kurutma özelliğinin olması konusunda dikkatli olunmalıdır.

Bulaşık Makinesi Bardakları Neden Çizer?

Bulaşık makinesi için gerekli olan parlatıcı, tuz ve deterjanların kalitesiz olması nedeni ile özellikle bardaklarda çizikler görülebilmektedir. Bundan kurtulmak ve bunları önlemek için parlatıcı gibi kimyasal ürünler yerine beyaz sirke, beyaz şarap sirkesi gibi doğal temizleyicilerin kullanımı önerilmektedir.

Bulaşık Makinesi Neden Beyaz Tortu Bırakır?

Bu sorun aslında bulaşık makinesinden kaynaklanmamaktadır. Genelde şehrinizde bulunan şebeke suyunun kireç oranına bağlı olarak gelişir. Yıkama sonucunda beyaz tortu kalmasının temel sebebi şehrin suyudur. Bu açıdan bakıldığında yapılacak bir şey kalmaz. Fakat bazı uzmanlar bulaşık makinesinin sıklıkla temizlenmesi sonucunda bu sorunun ortadan kalkacağını önermektedirler.

Bulaşık Makinesi Bitince Hemen Açılmalı Mı?

Bulaşık makinesinin bitti uyarının ardından hemen kapağının açılması önerilmez. Makinenin gösterge ayarı kapatıldıktan sonra aradan beş dakika geçmelidir. Daha sonra makinenin kapağı açılmalı ve on beş dakika boyunca buharının uçması beklenmelidir.

Bulaşık Makinesi Çalışırken Durması Ne Demek?

Bulaşık makinelerinin çalışması esnasında bazen ‘beklemede’ ya da ‘durdu’ uyarıları görülebilir. Bu durumun temel sebebi ise elektrik dalgalanmaları ile ilgilidir. Makinelerin kendi mekanizmasını koruması için, içinde yer alan bir özelliğidir. Bu durumda makineye müdahale edilmemeli, voltaj ayarını kendi sağladıktan sonra çalışması beklenmelidir. Eğer bir saat içerisinde yeniden çalışmamışsa, müdahale edebilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Hortum Temizleme Nasıl Yapılır?

Bulaşık makinelerinde yer alan hortumun besin kalıntıları nedeni ile sıklıkla tıkandığı bilinmektedir. Bulaşık makinelerinde en sık temizlenmesi gereken parçalar ise hortumdur. Hortumun temizliği esnasında, kelepçesi sökülerek parça rahatlıkla yerinden çıkarılmalıdır. Daha sonra tazyikli su ile içi yıkanmalı ve yeniden yerine takılmalıdır.

Bulaşık Makinesi Limon Tuzuyla Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesinin içinde yer alan kireçlerin temizlenmesinde doğal bir temizleyici olarak, limon tuzu kullanılmaktadır. Uygun bir kap içerisine üç yemek kaşığı dolusu limon tuzu ve iki su bardağı beyaz şarap sirkesinden homojen bir karışım elde edilmelidir. Tuzlar tamamen eridikten sonra hazır olan karışım, makinenin içine serpilmeli ve sıcak ayarda makine bir tur çalıştırılmalıdır. İçindeki kireçler bu sayede tamamen yok olacaktır.

Bulaşık Makinesi Neden Su Almaz?

Eğer bulaşık makinesi çalışmak için su almıyorsa makine tesisatı ile ilgili bir problem olacağı akla gelmelidir. Bulaşık makinesinin su alamamasındaki temel nedenler olarak şunlar gösterilebilir;

-Giriş valfleri bozulmuş olabilir.

-Su girişini sağlayan musluklar arızalanmış olabilir.

-Hortumda yırtılmalar meydana gelebilir.

Bulaşık Makinesi Neden Kokar?

-Bulaşık makinesinin filtreleri kireçlenmiş olabilir.

-Hortum içerisinde besin kalıntıları birikmiş olabilir.

-Makine içindeki bazı parçalarda rutubet meydana gelebilir.

Bulaşık Makinesi Kireç Temizleme Nasıl Olmalı?

Bulaşık makinesinde yer alan kireçlenmelerin temizliğinde doğal ürünlerden fayda alınması önerilir. Hem etkili bir sonuç yaratması hem de güvenilir malzemelerden oluşması nedeni ile kireç temizleme konusunda mutlaka sirke, karbonat ve limon suyu karışımlarından fayda alınmalıdır. Her biri eşit oranda karıştırılarak makine içine serpilmeli ve sıcak ayarda makine bir tur çalıştırılmalıdır. Makine açıldıktan sonra iç yüzeyi kuru bir bezle temizlenmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir