Bronşit Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?

Bronşit Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?
22.01.2022 23:00
Akciğerlerde solun borusu ikiye ayrılır. Bu soluk borusunun ayrılmasından dolayı oluşan bronşlar bazı nedenlerle iltihaplanır. Bu bronşların iltihaplanmasına bronşit denir. Bronşit neden olur, ciddi bir hastalık mıdır? Bronşit korona belirtisi midir, ilerlerse ne olur? Bronşit olan bebeğe ne yapılmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Akciğerlerde soluk borusu ikiye ayrılır ve burada bronşlar vardır. Bazı zamanlar bazı nedenlerden dolayı bu bronşlar iltihaplanır ve bu durumda bronşit ortaya çıkar. Bronşit mevsim geçişlerine ve yaşa bağlı olarak değişebilir. Bronşitin en belirgin özelliği öksürük ve balgam olmasıdır. Bronşit akut ve kronik olarak görülmektedir. Akut bronşit alt solunum yollarında en sık rastlanan hastalıklardan birisidir. Özellikle 2 yaş ve altı çocuklarda ortaya çıkar. Akut bronşitte en çok soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar görülür. Kronik bronşit ise uzun süre boyunca sigara içen kişilerde görülür. Akut bronşite göre daha uzun sürer ve tedavisi daha uzundur.

Bronşit Neden Olur?

Bronşit akciğerlerde bulunan bronşların iltihaplanmasından dolayı ortaya çıkar. Akut bronşit ve kronik bronşitin nedenleri farklıdır. Akut bronşit nedenleri:

·      Sigara kullanımı

·      Bazı alerjiler

·      Zayıf bağışıklık sistemi

Kronik bronşit nedenleri:

·      Hava kirliliği

·      Toza maruz kalmak

·      Gastroözafageal reflü

Bronşit Ciddi Bir Hastalık Mıdır?

Bronşit akciğerlerdeki bronşların iltihaplanmasına verilen isimdir. Bu nedenle akut ya da kronik olabilir. Bronşit genelde ciddi bir durumdur ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Akut bronşit genelde baş ağrısı, vücut ağrısı ve soğuk algınlığına neden olur. Ancak akut bronşit tedavi edilmediğinde kronikleşir. Kronik bronşit en az 2-3 ay sürer ve kendisini sürekli tekrar eder. Bronşit için öksürük ilaçları, anti-inflamatuar ilaçlar ve steroidler kullanılır.

Bronşit Korona Belirtisi Midir?

Bronşit ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir. Bronşitin nedenleri tozlu havaya maruz kalmak, hava kirliliği ve sigara kullanmaktır. Bronşitin belirtileri şunlardır:

·      Öksürük

·      Yüksek ateş

·      Beyaz, sarımsı ya da yeşilimsi balgam

·      Nefes darlığı

·      Göğüs ağrısı

·      Baş ağrısı

·      Titreme

·      Yorgunluk, halsizlik

Bronşitin korona belirtisi olup olmadığı merak edilmektedir. Bronşit belirtileri korona belirtileri ile karıştırılmaktadır.

Bronşit İlerlerse Ne Olur?

Bronşit akciğerlerdeki bronşların herhangi bir nedene bağlı olarak iltihaplanması durumudur. Bu durumda hastalarda solunum sıkıntısı, balgam ve öksürük olur. Ayrıca yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, titreme, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetler de görülür. Bronşit akut ya da kronik olarak seyreder. Akut bronşit daha kısa sürer ve iyileşmesi daha kolaydır. Ancak kronik bronşit daha uzun sürer. Bronşit için hastaya öksürük kesici, anti- inflamatuar ve antibiyotikler verilir.

Bronşit Olan Bebeğe Ne Yapılmalıdır?

Bronşit akciğerlerde bronş adı verilen hava keseciklerinin iltihaplanmasına verilen isimdir. Genelde 2 yaş altı çocuklarda bronşit daha sık görülmektedir. Bebeklerde bronşit olduğu zaman doktora gitmek gerekmektedir. Bronşit olan bebeğe bol miktarda sıvı gıdalar yedirilmeli, bebeğin bulunduğu odada kesinlikle sigara içilmemeli, bebeğin terlemesine izin verilmemeli, bebek terlediğinde hemen kıyafetleri değiştirmeli ve balgam sökücü şurup verilmelidir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir