Gözde Çapaklanma Nedir?

Gözde Çapaklanma Nedir?
26.08.2021 18:30
Hem görünüş hem de sağlık açısından bireyleri rahatsız eden göz problemlerinden biri de çapaklanmadır. Bizler de gözde çapaklanma neden olur?, gözde çapaklanma nasıl geçer?, gözde çapaklanma bebeklerde, gözde çapaklanma tedavisi, gözde çapaklanma bitkisel tedavi, yetişkinlerde gözde çapaklanma nasıl geçer?, uyanınca gözde çapaklanma, sinüzit gözde çapaklanma yapar mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Hem görünüş hem de sağlık açısından bireyleri rahatsız eden göz problemlerinden biri de çapaklanmadır. Kimi zaman olması çok ciddi risk teşkil etmese de uzun süreli gözde çapaklanma problemlerinde mutlaka bir göz doktoruna danışılmalıdır.

Gözde Çapaklanma Neden Olur?

·        Göz çevresinde iltihaplanma varsa

·        Konjonktivit

·        Göz alerjileri

·        Göz kuruluğu

·        Kornea ülseri

·        Göze alınan darbe

·        Göze cisim kaçması

Gibi nedenlerden dolayı gözlerde çapaklanma oluşabilmektedir.

Gözde Çapaklanma Nasıl Geçer?

Öncelikle çapaklanma sebebi bilinmelidir. Gözdeki enfeksiyon nedeniyle çapaklanma oluşmuşsa kesinlikle kirli ellerle göze temas edilmemeli, el ve yüz temizliğine dikkat edilmelidir. Ayrıca temiz bile olsa ellerin gözle teması kesilmelidir. Ve uzman hekimin verdiği reçeteye göre antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılmalıdır. Çapaklanma sebebi kontakt lenslerden kaynaklanıyorsa lensler kullanılmamalıdır. Çapaklanma alerjik durumlardan kaynaklanıyorsa alerjiye sebep olan durumdan kurtulmak gereklidir.

Gözde Çapaklanma Bebeklerde Neden Olur?

Özel gelişim sürecinde olan bebekler hassas bir yapıya sahiptirler. Özellikle yenidoğan bebeklerde çapaklanma gözyaşı kanalındaki bir tıkanıklıktan, göz nezlesi ya da kirpik dibi iltihabından kaynaklanabilmektedir. Ellerinizi temizledikten sonra temiz bir tülbendi ılık suyla ıslatarak tülbendin ucuyla çapaklanmadı ve bebeğin gizlerini sık sık temizlemek gerekir. Çapaklanma süreci geçmiyorsa mutlaka bir doktora gösterilmelidir. Ayrıca çapaklanma süreci bebekte ateşlenme, gözlerde şişlik ve kızarıklık, görme de zorluk gibi belirtilerden bir ya da birkaç tanesi var ise de mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Gözde Çapaklanma Tedavisi Nedir?

Gözdeki çapaklanma miktarı az ise sorun oluşturmamakla birlikte rengi, kıvamı ve miktar durumu değişirse mutlaka bir göz doktoruna gitmelisiniz. Göz kapakları üzerine uygulanan sıcak kompresler göz çapaklanmalarını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Fakat göz çapaklanması enfeksiyona bağlı oluşmuşsa göz doktoruna gidilmeli ve doktorun reçete ettiği antiviral veya antibiyotik göz damlalarını kullanmak gerekir. Göz çapaklanması alerjik reaksiyon olarak gözünüzü sulandırıyor ve tahriş ediyor ise reçeteye gerek olmadan alacağınız antihistaminik göz damlaları sorununuzu gidermeye yardımcı olabilir.

Gözde Çapaklanma Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?

Yaban mersini, böğürtlen, rezene çayı, adaçayı, siyah çay, aynısefa çiçeği gibi bitkileri kullanarak göze uygulanan kompres ya da masaj ile çapaklanma sorunu ortadan kalkabilmektedir.

Gözde Çapaklanma Covid Belirtisi Midir?

Yapılan bazı çalışmalarda covid virüsünün gözyaşları artışı ve çapaklanma belirtileri gösterdiği izlenmiştir. Genel izlenimlerde covid bulaşma yolu solunum yolları olan ağız ve burun olarak görülmektedir. Fakat çok az da olsa ellerin gözle temas etmesine bağlı olarak ellere bulaşan virüsün göz aracılığıyla da vücuda girdiği görülmektedir. Bu nedenle gözyaşı bulaşan bir mendille temas edilmemesi önemli bir ayrıntıdır.

Yetişkinlerde Gözde Çapaklanma Nasıl Geçer?

Yetişkin bireylerde 6 haftaya kadar süren çapaklanma ve 6 haftadan uzun süren kronik çapaklanmalar görülmektedir. Evde bitkisel tedavi yöntemleri kullanılması ile çapaklanma giderilebileceği gibi en yakın göz uzmanına danışarak kullanılan ilaçlarla da çapaklanma sorunu giderilmektedir.

Uyanınca Gözde Çapaklanma Neden Olur?

Gözlerdeki çapaklanma genel olarak iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır. En sık görülen kirpik dibi iltihaplanmasıdır. Sabah uyandığımızda çapaklanma olması, gün içindeki göz kapaklarının açılıp kapanması ile gözün kendini temizlenmesi sonucu gün içinde görülmemektedir. Gece uyurken göz kendini temizleyemediği için yağ, mukus, deri hücreleri gibi durumlar göz etrafında birikmektedir.

Sinüzit Gözde Çapaklanma Yapar mı?

Sinüzit burun boşluğunun etrafındaki hava boşluklarının iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Ve sinüzit belirtileri arasında göz çapaklanması yapması durumu bulunmamaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir