Boyun Fıtığı Hakkında Merak Edilenler

Boyun Fıtığı Hakkında Merak Edilenler
25.01.2022 14:30
Beyin ve Sinir Cerrahi bölümüne en sık başvuru sebepleri arasında yer alan boyun fıtığı günümüzde birçok kişinin yaşadığı sıkıntılardandır. Şiddetli boyun ağrısı ve kollarda uyuşma ile belirti gösteren boyun fıtığı tedavi edilmediği zaman büyük riskler barındırmaktadır. Boyun fıtığı oluşumu engellenmezse birçok yeni rahatsızlık ortaya çıkabilir. Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı, felç yapar mı, gözü etkiler mi? Boyun fıtığı lazer tedavisi nasıldır, olanlar nasıl yatmalı? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Boyunda bulunan yedi omur arasında yer alan diskler zaman içinde deforme olur ve yırtılır. Yırtılan diskler omuriliğe baskı yapar bu nedenle de boyun bölgesinde şiddetli ağrılar oluşur. Bu ağrılara boyun fıtığı denir ve hastaların yaşam kalitesini doğrudan düşürür. Özellikle 30-50 yaş arasında bulunan kişiler ve birinci derece aile yakınlarında boyun fıtığı sorunu yaşayanlar risk altındadır. Boyun fıtığı boyun bölgesinde kasılmalara, ağrılara neden olurken sırt ağrılarının da oluşmasına yol açar. Boyun fıtığı hastalarının sadece %10'luk bölümünde ameliyat uygulanır diğer hastalar için fizik tedavi yeterli görülmektedir.

Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yapar Mı?

Boyun bölgesinde oluşan fıtık özellikle boyunda ve kollarda ağrılara yol açar. Zaman içinde kollarda yaşanan uyuşukluk nedeniyle güç kayıplarına sebep olabilir. Boyun çevresini direkt olarak etkileyen boyun fıtığı tedavi edilmediği takdirde diğer hastalıklara da davetiye çıkarır. Özellikle C2 sinir köküne etki eden fıtık başta ağrı oluşumuna neden olur. Tansiyon hastalığı olan kişiler oluşan ağrılardan fıtığı sorumlu tutmayabilir ancak sürekli ve geçmeyene baş ağrılarının nedenleri arasında boyun fıtığı yer almaktadır.

Boyun Fıtığı Felç Yapar Mı?

Boyun fıtığı pek çok kişi tarafından umursanmayan ve tedavisi geciktirilen bir rahatsızlıktır. Ancak zamanında tedavi edilmeyen boyun fıtığı özellikle kollarda güç kaybına yol açar ve boyunda şiddetli ağrılara neden olur. Ani kasılmaların sayısı ve süresi artar. Boyun fıtığının en büyük riski ise felç oluşumudur ve doktor önerilerine uymayan kişilerde oluşma olasılığı daha yüksektir.

Boyun Fıtığı Gözü Etkiler Mi?

Boyun bölgesinde toplam 7 omur vardır ve bu omurlar arasından 8 çift sinir kökü çıkar. C1 sinir kökünün altında yer alan C2 sinir kökünde oluşan olumsuz etkiler özellikle göz ile kulaklarda ağrıya neden olur. Boyun fıtığının C2 sinir köküne etkisi sonucunda başta şiddetli ağrılar oluşabilir. Bu nedenle boyun fıtığının göz ve göz bölgesinde ağrı oluşumuna neden olacağını bilerek hareket etmelisiniz.

Boyun Fıtığı Lazer Tedavisi Nasıldır?

Lazer bel ve boyun fıtığında sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir, hastalar lazer tedavisinden sonra kısa süre içinde normal yaşamlarına dönebilirler. Lazer ameliyatlarında lokal anestezi uygulanmaktadır ve lazerin hasta için uygun olup olmadığı cerrahların yaptığı tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Lazer tedavisinde fıtık bölgesine bir delik açılır ve delikten kamera ile görüntüleme yapılırken açılan diğer delikten de iğne geçirilir.

Lazer ışınları sayesinde yayılan yüksek ısı disk arasında yer alan sıvıyı buharlaştırır ancak bu işlem sırasında buharın diğer eklemlere geçmesini engellemek için çok dikkatli olmak gerekir. Lazer tedavisinde hasta aynı gün içinde taburcu edilir ve hasta birkaç gün içinde normal yaşamına devam edebilir.

Boyun Fıtığı Olanlar Nasıl Yatmalı?

Boyun fıtığı sorunu olan kişiler uyku pozisyonlarına dikkat etmelidir aksi halde boyunlarında oluşan ağrılarda artış meydana gelebilir. Boyun fıtığında en ideal uyku pozisyonu yan yatış ve sırtüstü yatıştır, uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Sırtüstü yatışlarda kişilerin kullandığı yastık boynun doğal eğrisini destekleyen kavisli kısma ve başı destekleyen daha düz bir kısma sahip olması daha yararlıdır.

Boyun fıtığı sorunlarının azaltılması için özel tasarlanmış yastıklar piyasada geniş bir yere sahiptir. Yan yatış pozisyonlarında ise yastığın boynun altına gelen kısmı, başın altına gelen kısmından daha kalın olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çok sert ve sert yastık kullanımı boyun sağlığı için önerilmez.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir