Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
25.01.2022 12:00
Günümüzde pek çok kişinin masa başı iş yapması nedeniyle boyun fıtığı sıklıkla görülen bir rahatsızlık haline gelmiştir. Ayrıca hareketsiz yaşam tercihi, travmalar ya da egzersizlerden uzak durulması da boyun fıtığına yol açmaktadır. Boyunda deformelere yol açan boyun fıtığı kişilerde ağrı oluşumuna neden olurken yaşam kalitesini düşürmektedir. Boyun fıtığı hareketleri nelerdir, genetik midir, malulen emeklilik sebebi midir? Boyun fıtığı için hangi doktora gidilir, tedavi edilmezse ne olur? Boyun fıtığı hastalarının makalemizi okumalarını tavsiye ederiz.

Boyun fıtığı, boynumuzda yer alan omur kemikleri arasındaki kıkırdak yapıların omurilik kanalına taşması sonucu oluşan ve kişilerin yaşamını doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Boyun fıtığının en büyük belirtisi boyun şiddetli boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı kaynaklı olarak kollarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma meydana gelir. Ayrıca kol bölgesinde güçsüzlük, kol adalelerinde erime de boyu fıtığı belirtilerindendir. Boyunda eğrilik yaşanması, boyun hareketlerinde kısıtlık oluşması, kulak çınlaması da bir diğer belirtilerdir.

Boyun Fıtığı Hareketleri Nelerdir?

Boyun fıtığı sorunu yaşayanlar bazı egzersiz hareketlerini yaparak ağrılarını azaltabilir ve boyun bölgesini gevşetebilir. Boyun fıtığı rahatsızlığı olanlar fizik tedavi uygulamalarından yararlanabilir.

Öncelikle rahat bir yere oturarak egzersize hazırlanın. Kaşı yönde bakışlarınızı sabitleyin ve düz oturun. Öncelikle başınızı çeneniz vücudunuza değecek şekilde aşağıya eğin ve ardından bu işlemi ters yönde yapın. Bu işlemden sonra başınızı sağa ve sola sırasıyla döndürün. Başınızı saat yönünde daireler çizerek çevirin ve bu hareketleri her gün 10'ar defa yapmaya çalışın.

Boyun Fıtığı Genetik Midir?

Bazı ailelerin boyun bölgelerinde yer alan diskleri oluşturan kıkırdak doku hassas bir yapıya sahiptir ve erken dejenere olma özelliğine sahiptir. Diskler içinde yer alan sıvı zaman içinde azalır ve mikro seviyede çatlaklara yol açar. Bu oluşum ise boyun fıtığına zemin hazırlar ve tüm bu durumlar değerlendirildiğinde boyun fıtığının genetik bir miras olduğu fikri tıp dünyasında geniş bir bölümü oluşturmaktadır. Ancak bu konu ile ilgili detaylı bir araştırma bulunmamaktadır, bu nedenle boyun fıtığının tam olarak genetik olduğu bilinmemektedir.

Boyun Fıtığı Malulen Emeklilik Sebebi Midir?

Boyun fıtığı sorunu yaşayanlar ağrılarından ve oldukları ameliyattan dolayı malulen emekli isteği içine girebilirler. Ancak malulen emekli olmanın bazı şartları vardır ve bu şartlar arasında %40 iş görememezlik durumu ifadesi yer alır. Malulen emekli olup olamayacağınızı öğrenmek için iş yerinizin anlaştığı ya da devlete bağlı bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Yapılan muayeneler sonucunda iş yapma yetinizde kayıp yaşandığı bulgusuna rastlanır ve %40 oranına ulaşırsanız malulen emekli olabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak boyun fıtığı SGK'ya göre meslek hastalığı olarak ifade edilmez.

Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Omuz ve boyun bölgesinde oluşan ağrıların nedeninin belirlenmesi için röntgen, MR, bilgisayarlı tomografi, EMG gibi yöntemlere başvurmak gerekir. Bu yöntemleri ise gideceğiniz doktor belirlemektedir. Omuz ve boyunda oluşan ağrılar için öncelikle aile hekiminizden yardım almanız önerilir ve ağrılarda azalma yok ise bir ortopediye gitmelisiniz. Omuzlarda oluşan ağrılar için genellikle ortopedi tercih edilir. Ancak tam bir neticeye varmak için Beyin ve Sinir Cerrahisi doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz gerekli ise sizi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktoruna yönlendirecektir.

Boyun Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Boyun fıtığı tedavi edilmezse felç oluşumu meydana gelebilir ve bu durum kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkileyen en riskli olasılıktır. Boyun fıtığına bağlı olarak kas erimesi oluşur ve kollarda güç zayıflaması görülür. Bir kol diğer kola göre daha güçsüz bir hal alır ve boyun ile kollarda oluşan ağrılarda artış meydana gelir. Tedavi edilmeyen ve zaman içinde ilerleyen boyun fıtığı kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olurken omurilikte hasarlara yol açar. Ayrıca nörolojik sıkıntıların da kaynağı olarak bilinmektedir.

Özellikle omurilikte oluşturduğu hasarlar nedeniyle yürüyüş bozukluklarına neden olur. Kişide baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması ya da konsantrasyon bozukluklarına da yol açabilir. Bu nedenle boyun fıtığı olan kişiler vakit kaybetmeden bir doktordan yardım almalı ve tedavi olmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir