Boy Kısalığı Nedenleri Nelerdir?

 Boy Kısalığı Nedenleri Nelerdir?
14.01.2022 12:30
Çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre büyümesi, kilo alması ve uzaması normal büyümedir. Bazı çocuklar yaşına ve cinsiyetine göre gelişim geriliği gösterirler. Bu nedenle daha kısa boylu kalırlar. Boy kısalığı nasıl önlenir, boy kısalığı özür oranı kaçtır, tedavi yöntemleri nelerdir, boy kısalığı hormon tedavisi nasıl yapılır? Sorularını sizler için yanıtladık.

Boy kısalığının neden olduğu çok merak edilmektedir. Çocuklar yaşına ve cinsiyetine göre gelişim gösterirler. Bu normal büyüme olarak adlandırılır. Kız çocukları 18 yaşında kadar, erkek çocukları da yaklaşık 20-21 yaşına kadar uzamaya devam ederler. Çocukların yaşına ve cinsiyetine göre uzama hızının yavaş olmasına boy kısalığı denir. Boy kısalığının neden kaynaklandığı ve nasıl çözüleceği çok merak edilmektedir. Boy kısalığı nedenleri şunlar olabilir:

·        Tiroid hormonu eksikliği

·        Büyüme hormonu eksikliği

·        Genetik faktörler

Boy kısalığının en önemli nedeni genetik nedenlerdir. Anne- babanın kısa boylu olması çocuğun da kısa boylu olmasına neden olmaktadır. Başka bir neden de yapısal büyüme geriliğidir. Bazı çocuklar ergenlik dönemine geç girerler. Bu nedenle ergenlik gelişiminde gerilik ortaya çıkar. Boy kısalığı probleminin nasıl önleneceği ve boy kısalığının tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Boy Kısalığı Nasıl Önlenir?

Genetik nedenler, gelişim geriliği ve tiroid hormonu eksikliği boy uzamasına engel oluşturur. Bu nedenle çocuklar boy kısalığı problemi ile karşı karşıya kalırlar. Ayrıca kız çocuklarında görülebilen turner sendromu da boy kısalığına neden olmaktadır. İskelet displazisi ve kondrodistrofi de boy kısalığına yol açmaktadır. Boy kısalığı kötü bir problemdir. Çocukların kendilerini yaşıtlarından geri hissetmelerine neden olmaktadır. Boy kısalığının önceden fark edilmesi ve önlenmesi gerekir. Bunun için anne babaların çocuğun gelişimini takip etmesi gerekir. Çocuğun diğer yaşıtlarına göre boyunun uzunluğu kontrol edilmelidir. Eğer çocuğun boyu yaşıtlarına göre daha kısaysa doktora götürmek gerekmektedir.

Boy Kısalığı Özür Oranı Kaçtır?

Çocukların yaşına göre ve cinsiyetine göre paralel olarak gelişim göstermesi gerekir. Bazı çocuklar yaşıtlarına ve cinsiyetine göre daha kısa boylu kalırlar. Bu da boy kısalığı olarak adlandırılır. Boy kısalığı çocukların kendilerini kötü hissetmelerine neden olur. Ayrıca çok kısa boylu olmak bazı hastalıklara da yol açabilir. Boyun olması gerekenden çok kısa olması cücelik olarak adlandırılır. Cücelik genellikle doğuştan olmaktadır. Genetik faktörler cüceliğe neden olmaktadır. Bunun dışında bazı hastalıklar da cüceliğe neden olabilir. Boy kısalığının özür oranının kaç olduğu çok merak edilmektedir. Boy kısalığı özür oranı yüzde 40 civarındadır.

Boy Kısalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocukların yaş ve cinsiyetine uygun bir şekilde uzaması gerekmektedir. Bir çocuk yaşına ve cinsiyetine göre yavaş uzamasına boy kısalığı denir. Boy kısalığının nedenleri genetik ya da hormon yetersizliğidir. Boy kısalığının tedavi yöntemlerinin ne olduğu çok merak edilmektedir. Boy kısalığının tedavisi ameliyattır. Boy uzatma ameliyatı en çok cücelik durumunda yapılır. Boy uzatma ameliyatının çeşitleri 3 tanedir. Bunlar eksternal fiksasyon, internal fiksasyon ve kombine tekniktir.

Boy Kısalığı Hormon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boy kısalığının en büyük nedeni genetik bozukluktur. Anne babalarda boy kısalığı olduğunda çocuklarda da boy kısalığı ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında tiroid hormonu eksikliği ve büyüme hormonu eksikliği de boy kısalığına yol açmaktadır. Boy kısalığı olan çocuklarda hormon tedavisi yapılmaktadır. Hormon tedavisi için çocuğa düzenli aralıklarla büyüme hormonu enjeksiyonu verilir. Her doz yavaş yavaş artırılır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir