Boğulma Anında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Boğulma Anında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
14.01.2022 15:00
Pek çok insan boğulma ile karşılaşır ve hayatını kaybeder. Boğulma zehirlenme, asılma, bayılma boğaza yabancı cisim kaçması ve su yutma gibi nedenlerle olabilmektedir. Boğulma anında kişiye yapılacak olan ilk yardım çok önemlidir. Boğulmada hangi numarayı aramalıyız, boğulma hissi nedenleri nedir, boğulma korkusu nasıl yenilir, boğulma kaç dakikada gerçekleşir, uykudan boğulma hissiyle uyanmak konularını sizler için derledik.

Boğulma çok fazla insanın başına gelen bir olaydır. Genelde suda boğulma daha çok yaşanan bir boğulma türüdür. Bunun dışında bayılarak boğulma, nefes borusuna yabancı cisim kaçası ile boğulma, duman ile boğulma, zehirlenme ile boğulma ya da asılma ile boğulma da görülmektedir. Boğulma kişinin nefes alamaması ve bu durumda da vücuttaki organ ve dokulara oksijen gidememesidir. Kişi boğulduğu zaman vücuduna yeterince oksijen gidemediği için vücuttaki doku ve organların ciddi hasar görür. Boğulma sonucunda kişi kurtarılabilir ama geç kalındığı zaman kişi hayatını kaybetmektedir. Boğulma sonucunda kişi kurtarılsa bile doku ve organlarda ciddi hasar olacağı için vücutta sakatlık olabilmektedir. Boğulmanın nasıl belli olduğunu anlamak ve boğulan kişiye anında yardım etmek çok büyük önem taşır. Boğulan kişilerde nefes almada güçlük, ağızda köpük, hızlı solunum, tırnaklarda morarma, dudaklarda morarma ve bayılmadır. Boğulma anında nasıl ilk yardım yapılacağını öğrenmek isterseniz yazımızın devamını okumalısınız.

Boğulmada Hangi Numarayı Aramalıyız?

Boğulma çok ciddi bir olaydır. Zehirlenerek boğulma, boğaza yabancı cisim kaçmasıyla boğulma, bayılarak boğulma, duman ile boğulma ya da asılma ile olarak görülmektedir. Ayrıca suda boğulma da en çok görülen boğulma türüdür. Boğulma anında kişi nefes alamaz. Bu nedenle vücudundaki organ ve dokulara oksijen gitmez ve organ hasarı ortaya çıkar. Bu durumda boğulan kişi hayatını kaybeder. Ancak eğer erken fark edilir ve müdahale edilirse kişinin hayatı kurtarılabilir. Boğulma durumunda yapılacak olan ilk şey hastaya ilk yardım yapmaktır. Eğer kişi suda boğulduysa hemen sudan çıkarılmalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Hastaya suni teneffüs yapılmalı ve 112 aranmalıdır.

Boğulma Hissi Nedenleri Nedir?

Boğulma hissinin ne olduğu merak edilmektedir. Kişinin vücudunda yumru ya da herhangi bir yabancı madde olması globus olarak adlandırılmaktadır. Globus yani boğulma hissini çoğu zaman bir şey yiyip içerek geçmektedir. Bu boğulma hissine neden olan faktörler şunlardır:

·        Farenjit

·        Gastroözofageal reflü

·        Yutak ve gırtlak tümörü

·        Tiroid bezi tümörü

·        Eagle sendromu

·        Kronik sinüzit

·        Yemek borusunda fonksiyon bozukluğu

·        Boyun omurunda kireçlenme

·        Sjögren sendromu

·        Kaygı ve stres

Boğulma Korkusu Nasıl Yenilir?

Bazı insanlarda suda boğulma fobisi vardır. Aslında bu çok doğal bir şeydir. Suda boğulma korkusu çok yaygın bir durumdur. Bunun nedeni de insanların suyun insanı çok hızlı bir şekilde boğduğunu ve hemen ölüm ile sonuçlandığını düşünürler. Bu yüzden suda boğula korkusu oldukça yaygındır. Suda boğulma korkusunu yenmek için öncelikle iyi ders almak gerekir, boyu geçmeyen suda ders almak gerekir. Suda boğulma korkusunu yenmek için iyi yüzücülerden ders almak ve motive olmak gerekir.

Boğulma Kaç Dakikada Gerçekleşir?

Boğulma durumu dünya üzerinde çok fazla görülebilen bir durumdur. Boğulma suda, zehirlenme ile duman, asılma ve yemek borusuna yabancı cisim kaçması ile olmaktadır. Boğulma çok hızlı bir şekilde görülmektedir. En yaygın olarak da suda boğulmadır. Suda boğulmanın nedenleri alkollü olmak, yüzme bilmemek, riskli davranışlar yapmak, yasa dışı ilaç alma, denizin çok dalgalı ve akıntılı olması, dibe saplanmak, inme, kalp krizi, epilepsi, astım ve kramptır. Boğulma çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle boğulmanın nasıl olduğunu bilmek ve ilk yardım bilmek gerekir.

Uykudan Boğulma Hissiyle Uyanmak?

Bazı kişiler uykudan boğulma hissiyle uyanırlar. Bunun nedeni nefes alma bozukluğudur. Uyku sırasında solunum duraksar ve kandaki oksijen miktarı azalır. Böylece kişi boğuluyormuş gibi hisseder. Boğulma hissi ile uyanma uyku apnesi olarak bilinir. Boğulma hissine neden olan uyku apnesinin belirtileri:

·        Yüksek tansiyon

·        Sinirlilik

·        Dikkat eksikliği

·        Hafıza kaybı

·        Baş ağrısı

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir