Arpacık Nedir?

Arpacık Nedir?
09.08.2021 09:30
Kısaca gözün mikroplanması nedeniyle göz kapaklarında oluşan yağ bezelerinin bakteriyel enfeksiyonudur diyebiliriz. Tıpta hordeolum olarak adlandırılmaktadır. Arpacık neden çıkar, tedavisi, belirtileri, bitkisel tedavi, baş ağrısı yapar mı, en hızlı nasıl geçer, göz kremi, kendiliğinden geçer mi, patates iyi gelir mi, makyaj yapılır mı ve lens takılır mı sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Kısaca gözün mikroplanması nedeniyle göz kapaklarında oluşan yağ bezelerinin bakteriyel enfeksiyonudur diyebiliriz. Tıpta hordeolum olarak adlandırılmaktadır.

Arpacık Neden Çıkar?

Stafilokok adı verilen bakterilerin gözde oluşturduğun enfeksiyona arpacık denmektedir. Arpacık genel olarak kirpik diplerindeki yağ, salgı ve bez terlerinin tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu bölümlerin tıkanması sonucunda gözün bu kısmında kırmızı ve ağrı yapan bir şişlik meydana gelmektedir. Alt ve üst göz kısımlarının iç ve dış kısımlarda ortaya çıkabilmektedir. Eski salgı artıkları ve ölü deri hücrelerinin varlığı sonucunda salgı bezlerinin kanalları tıkanmakta ve bu bölümde biriken bakteriler enfeksiyonun gelişmesini tetiklemektedir. Bakteri veya diğer organizmalara tarafından ortaya çıkan arpacığın birçok sebebi olduğu gibi genel olarak vücut direnci düştüğünde ve ellerin gözle sık temasından kaynaklanmakta olan bir enfeksiyon olarak kabul görmektedir.

Arpacık Tedavisi Nasıl Olur?

Arpacık rahatsızlığını geçirmek için öncelikli olan uzman bir göz doktoruna başvurulmalıdır. Doktorun fiziksel muayenesi sonrasında uygulanacak olan tedavi yöntemi belirlenmektedir. Genel olarak antibiyotikli içeren damla veya pomad adı verilen ilaçlar tavsiye edilse de tedavi yöntemi her hastalıkta olduğu gibi kişilerde farklı bir şekilde yapılabilmektedir. Hijyen kurallarına ve doktor talimatlarına uyulduğu takdirde 1 hafta içerisinde geçebilen bu hastalık bazı durumlarda 2 veya 3 hafta geçmesine rağmen düzelmiyorsa cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir. 1 haftadan uzun süren arpacık durumu genel olarak gözde iltihap olan bir durumu tanımlamaktadır. Bu sebepten ötürü cerrahi tedavi yöntemi uygulanarak gözdeki enfeksiyon alınıp hastalık giderilmeye çalışılır. Cerrahi yöntem enfeksiyona neden olan iltihap maddesinin boşaltarak gözde bulunan yağ bezlerini açmak üzerine uygulanır. Bu sebepten ötürü ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir.

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

Arpacık rahatsızlığı karakteristik belirtileri olan bir enfeksiyondur. Çoğunlukla göz kapakçıklarının üst ve alt kısımlarda ortaya çıkan, iç ve dış kısımlarda da görülebilen kırmızı, sivilceye benzer bir görüntü vermektedir. Şişlik ve kaşıntı ile kendini gösteren bu rahatsızlık gözde batma hissiyle gözde sulanmayan neden olmaktadır. Sivilceye benzer olan görüntüsü bulunan arpacığın iltihaba benzer beyaz bir noktası bulunmaktadır. Gözün sadece belirli bir kısmında değil aynı anda birçok noktasında ortaya çıkabilmektedir. Göz enfeksiyonları içerisinde en çok rastlanılan tür olsa da diğer enfeksiyon türleriyle karıştırılabilmektedir. Ağrı yapan ve bastırıldığında sert bir yapıya sahip olan arpacıklar, kirpik diplerindeki yağ bezelerinin tıkanması sonucu oluşur ve gözde kızarıklık, göz kaşıntısı ve ağrı yapmaktadır. Arpacığa benzer diğer enfeksiyonlar arasında şalazyon, blefarit ve konjonktivit bulunmaktadır. Bu enfeksiyonlar farklı sebeplerde ortaya çıksa da tedavi yöntemleri genel olarak benzemektedir.

Arpacık Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?

Papatyanın içinde bulunan antioksidan maddeler arpacığa sebep olan iltihabi temizler. Kurutulmuş papatyaları kaynar suda 5 dakika bekleterek demleyebilir ve arpacığa bir pamuk yardımıyla 10 dakika boyunca masaj yaparak ve zaman zaman arpacığın üzerinde bekleterek tedavi uygulayabilirsiniz.

Arpacık çıkmadan önce sıcak gazlı bezle kompres yapabilirsiniz.

Demir ve vitamin yönünden zengin besinler, sebze ve antioksidan içeren gıdalar tüketebilirsiniz.

Son olarak da antibiyotik yönünden zengin olan sarımsak yiyebilir ya da sarımsağı kesip arpacığın üzerinde tutabilirsiniz.

Arpacık Baş Ağrısı Yapar mı?

Gözün çevresindeki yağ bezelerinin tıkanması sonucu oluşan arpacık göz ağrısı yapar. Kişilerin vücut tepkilerle göre göz ağrısı baş ağrısı olarak yön değiştirebilir. Arpacığın sebep olduğu ağrı, baş ağrısından farklı olarak değerlendirilmektedir. Şiddetli olmayan fakat kişiye rahatsızlık veren bu ağrı kimi zaman göz tansiyonunu etkileyebilmektedir. Fakat genel kabul gören duruma göre arpacık direkt olarak baş ağrısı oluşturmamaktadır. Arpacığın tedavi edilmediği veya uzun süre boyunca iyileşmeyen enfeksiyon sonucunda ise baş ağrıları tekrarlayabilmektedir. Özetlenecek olursa arpacığın belirtileri ve sonuçları arasında baş ağrısı bulunmamakla birlikte ağrı rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır.

Arpacık Çıktı Ne Yapmalıyım?

Göz kapaklarını sıcak suda ıslatılmış pamuk veya gazlı bezle kompres yapabilirsiniz. Ellerinizi temizlemeden gözünüze dokunmamalısınız. Evde bitkisel çözümler uygulayabilir veya uzman bir hekime danışabilirsiniz. Arpacık geçene kadar makyaj yapmamak, stresten uzak kalmak ve antibiyotik ile antioksidan yönünden zengin gıdalar tüketmek iyi gelebilir. Düzenli olarak su ve sabunla arpacık yıkanmalı, hijyen kurallarına uyarak bir süre boyunca kozmetik ürünlerinden uzak kalınmalıdır. Arpacık enfeksiyonu kendisi dışında birçok enfeksiyonla beraber ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereklidir.

Arpacık En Hızlı Nasıl Geçer?

Arpacığın tedavisi için bir takım şartları uygulanması gereklidir. Genel olarak 1 haftalık bir tedavi süreci gerektiren arpacık rahatsızlığını en kısa sürede geçirebilmek için kişisel hijyene son derece dikkat edilmelidir. Günde bir iki kez sıcak su kompresi ve uzman hekim tarafından verilen pomat ya da damla ile arpacık enfeksiyonuna masaj yapılmalı, bir süre boyunca yağ bezelerinin daha fazla tıkanmaması için makyaj ve kozmetik ürünlerinden uzak durulmalı, su ve sabunla yıkanan yüzü için kullanılan havlular sıklıkla değiştirilmelidir.

Arpacık İçin Göz Kremi Önerileri Nelerdir?

Arpacık tedavisinde sıklıkla göz kremlerine başvurulmaktadır. Hastaların enfeksiyon durumlarına göre uzmanlar antibiyotik göz damlaları veya tropikal antibiyotik krem önerebilmektedir. Bu damla ve pomatların kullanılması sonucunda arpacık kısa süre içerisinde tedavi edilebilmektedir. Arpacık kremi olarak adlandırılan ilaçlar içerisinde ise tetrasiklin-terramycin, tobramisin, basitrasin, gentamisin ve neomisin gibi merhemler bulunmaktadır. Hastada şiddetli derecede ağrı bulunuyorsa parasetamol gibi ağrı kesicilere başvurulabilir.

Arpacık Kendiliğinden Geçer mi?

Arpacık genel olarak 1 hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçen bir oluşumdur. Bu süre arpacık oluşan bölgeyi temiz tutarak ya da sıcak bezle kompres yaparak hızlandırılabilir. Fakat kendiliğinden geçmeyen arpacık rahatsızlıkları için cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Bu sebepten ötürü kendiliğinden geçmeyen arpacık için uzman doktora başvurulması gereklidir.

Arpacık Sorununa Patates İyi Gelir mi?

Arpacık tedavisinde kullanılabilecek olan pek çok bitkisel tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar arasından en yaygın olarak bilinen patates vardır. Patates içindeki nişastadan dolayı arpacık tedavisinde uygulanabilirliği olan bitkisel tedavi yöntemlerindendir. Arpacık sorununa oldukça iyi geldiği için halk arasında sıklıkla tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir.

Üzüntüden Arpacık Çıkar mı?

Göz kapağı ve çevresinde bulunan yağ bezelerinin tıkanması ve yıpranması sonucunda ortaya çıkan arpacık pek çok nedenle oluşabilmektedir. Bu nedenler arasında stres, kaygı ve üzüntü ele alınmaktadır. Vücudun direncini düşüren bu durumların sonucunda vücut reaksiyon gösterebilir ve birçok noktada enfeksiyon kapmaya müsait olur. Arpacık genel olarak yağ bezelerinin tıkanması olarak tanımlansa da dengesiz beslenme ve stres de arpacık çıkmasında etkili olabilmektedir.

Arpacık Varken Makyaj Yapılır mı?

Evet yapılabilir. Göz kapakların da oluşan iltihaplı bir yerin temiz tutulması gerekir. Yapılan makyaj gözeneklerin daha uzun süre kapalı kalmasına neden olacağından iyileşme süreci uzayabilir. Bu sebepten ötürü makyaj ve kozmetik ürünlerinin kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında makyaj yaparken kullanılan fırça kalem gibi malzemeler arpacığın bir bölgeden diğer bölgeye taşınmasına yardımcı olacağından daha ciddi göz problemiyle karşılaşılabilir.

Arpacık Varken Lens Takılır mı?

Arpacık göz kapaklarında oluşan bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık gözün iç ve dış kısmında kendini gösterebilmektedir. Bu sebepten ötürü rahatsızlık olduğu sırada lens kullanılması önerilmemektedir. Bunun sebebi ise Lens kullanımı (kontakt lens) arpacıktaki enfeksiyonun yayılmasına sebep olmasıdır. Lens takılmasında bir sorun bulunmamakla birlikte lens takılması iyileşme sürecini oldukça uzatmakta ve kullanım esnasında kişiye rahatsızlık verebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir