Varlıkları, özkaynakları ve yükümlülükleri belirli zaman dilimlerinde raporlamaya yarayan, sermaye yapısının değerlendirilmesine olanak sağlayan ve getiri oranlarının hesaplanmasına yardımcı olan finansal tablolara bilanço adı verilmektedir. Genel olarak şirketlerin dönemsel faaliyetleri sonucunda veya dönem sonlarında yayınlamış oldukları tablolardır. Yıl sonu finansal tablosunu oluşturan iki unsurdan bir tanesi olan bilanço dönem karı veya zararını göstermeye yardımcıdır. Şirket veya firma envanterinde bulunan kıymetlerin karşılıklı ve tasnifli şekilde düzenlenmiş özeti olan bilançoda aktifler ve pasifler olmak üzere iki tablo bulunmaktadır.
Basit Bilanço Anlatımı Nedir?
Bilançoda aktif ve pasif olmak üzere kaynaklar bulunmaktadır. Varlık adı verilen bu değerler işletmenin sahip olduğu değerleri ifade etmektedir. Bir varlığın elde edilebilmesi için karşılığında bir kaynak gereklidir. Bu sebepten ötürü karşılıksız bir şey yoktur. İşletmenin varlıkları ise 2 şekilde kaynaklanabilir. Sermaye veya birikim ve borçlanma yollarıyla işletmeler varlık ve kaynak sahibi olabilmektedir. Bilançonun aktif tarafında varlıklar yer almakta ve varlıklar duran ve dönen olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bilançonun pasif tarafında kaynaklar yer alır ve burada kısa vadeli yabancı kaynak, uzun vadeli yabancı kaynak ve özkaynaklar bulunmaktadır.
Bilanço Neye Göre Düzenlenir?
Belirli tarihler itibarıyla düzenlenmekte olan işletmenin veya kuruluşun varlık ve kaynakların oluşturan unsurların gösterildiği hesap özetleri bilançolardır. Bilançolardaki denge varlıkların, sermaye ve borçların toplamına eşit olduğuna dayanmaktadır. Bu sebeple bilanço aktif ve pasif denkliğini sağlamak amacıyla oluşturulur.
Bilanço ile Gelir Tablosu Arasındaki Fark Nedir?
Bilanço işletmenin belirli tarihteki mali durumunu gösterirken, gelir tablosu belirli tarihteki gelir ve gideri göstermektedir. Bilançolar çıkarıldığı dönem ve tarihlerde işletmenin varlık ve borçlarını gösterirken, gelir tablosu belirli zaman aralığında oluşan gelir ve gider kalemlerini göstermeye olanak sağlar.
Bilanço İçin Damga Vergisi Nedir?
Her bir kağıt üzerinden alınmakta olan damga vergilerine ilişkin sınırlar her yıl yeniden değerlendirilmektedir. Yeniden değerlendirme oranlarına göre arttırılan damga vergileri 2021 yılı itibarıyla 3,534,679,90 TL olarak belirlenmiştir. Düzenleme tablosunda yer alan açıklamalara göre beyannamelerde alınacak damga tutarları arasında bankalara ve resmi dairelere ibraz edilen bilançolarda yer almaktadır. Bu açıklama göre bilançolardan alınacak damga vergisi 74,90 TL olarak belirlenmiştir.
Bilanço Açıklanınca Ne Olur?
Oluşturulan bilançolarda muhasebe kaynaklı hesaplar kullanılmaktadır. Kullanılan bu hesapların ve verilerine ne için ve hangi amaçla kullanıldığını bilmek son derece önemlidir. Çünkü bilanço açıklandıktan sonra bu veriler ve hesaplamalar ışığında bilanço okunmakta ve özeti çıkarılabilmektedir. Bilançoların okunması veya özetinin çıkarılması özellikle şirketler üzerinde çeşit yöntemlerle yatırım yapacak kişiler için önem arz etmektedir. Şirketin kar durumu, satış durumu, finansman giderleri, vergi ödemeleri, açıkladığı kar veya zarar, amortismanlar gibi kalemler yatırımcılar için son derece önemlidir. Bilanço açıklandıktan sonra yatırımcılar bu kalem ve veriler ışığında yatırım stratejilerini belirleyebilmektedirler.
Bilanço Açıklanması Önemli Mi?
Bilançoların açıklaması şirketler için önemlidir. Açıklanan bilançoya göre raporlar değerlendirilir ve şirketin durumu ortaya konulmaktadır. Çeşitli yöntemlerle oluşturulabilen bilançolar aracı kurumlar yoluyla da oluşturulabilir. Bu raporlamalar ve veriler şirketin durumu, gelişimi veya büyümesi, küçülmesi veya kapanması gibi önemli durumlar hakkında bilgi vermekte ve şirketlerin ilerleyen dönemlerde nasıl bir politika veya strateji izleyebileceği hakkında fikir görüşleri beyan etmektedirler.
Bilanço Tarihinden Sonra Düzeltme Gerektiren Olaylar Nelerdir?
Finansal tabloların onay verildiği tarihe kadar ortaya çıkan olaylar bilanço kapsamındadır. Bu olaylar belirlenen tarih içerisindeki bir takım finansal bilgilerin veya kar tutarının açıklanmasından sonra oluşabilir. Bu gibi durumların oluşması ise bilanço tarihinden sonraki olaylar olarak nitelendirilir. Düzeltme gerektiren olaylar arasında şunlar yer almaktadır;
· Bilançoda yer alan değerlerinin fiili olarak farklı olduğunun anlaşılması
· Bazı harcamaların kayıtlara geçmemiş olması
· Yatırımların kayıtlı değerinden farklı olarak satılması
· Raporlama dönemi öncesindeki belirsizlik durumunun belirli olması