Hz. Bilal-i Habeşi aslında Habeşistan’lı olan kişidir. Annesinin Hamame, babasının ismi ise Rebah’tır. Miladi hesapla 581 senesinde Mekke’de Cumahoğulları adlı bir kabilenin bireyi olarak dünyaya geldi. Yıllar içinde Ümeyye İbni Halef adlı bir kişiye köle oldu ve annesi de doğduğu kabilede bir cariye olduğu biliniyor. Ebubekir (r.a.)’ın aracılığıyla İslam ile tanışmıştır. Hz. Bilali Habeşi (r.a.) fazlaca dürüst ve mert bir kişiydi. Kölesi olduğu Ümeyye kervanının yanında kendine başına gönderecek kadar O’na güven duyuyordu. Sesi de kişiliği kadar güzel bir kişiydi. Şenliklerin ve düğünlerin aranan kişisiydi bu sebeple de Ümeyye Bilal’i Habeşi (r.a.)’ı yanından ayrılmasına izin vermezdi. Her vakit mertliğini, dürüstlüğünü koruyan bir kişi oldu.
Bilal Habeşi Dini Nedir?
Bilal-i Habeşi İslamiyet'i kabul etmesinin ardından bunu açıkça korkmadan dile getiren kişiler arasında olmuştur. Ümeyye ise kölesinin Müslüman olduğunu öğrendiği zaman dehşete kapıldı. Kendine söylemeden nasıl böyle bir şey yaptığına akıl sır erdiremedi ve fazlaca öfkelendi. Ardından ise Bilal-i Habeşi'ye farklı zulümler ve işkenceler yapmaya başladı.
Bilal Habeşi Eşi Kimdir?
Bilal Habeşi’nin evlilik yaptığıyla ya da eşinin kim olduğuyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Bilal Habeşi Ezanı Nerede Okudu?
Namaz zamanın geldiğini haber veren çağrılara ezan ismi verilmektedir. Ezanın bir diğer adı da Ezan-ı Muhammed’i olarak bilinir. Ezanları okuyan kimselere müezzin ismi verilmektedir. Ezanın İslam dininde önemli bir yeri bulunmaktadır. İlk ezanın okunmasından bu zamana namaz çağrıları ezan ile yapılmaktadır. Müslümanların Mekkeli müşriklerin işkencelerinden kurtulmak adına Medine'ye hicret etmeleri ile beraber mescit ve cami inşaları başlamış ve böylelikle bir arada ibadet yapıldı. Bu anlamda Müslümanlara nasıl çağrı yapılması gerektiği ve bunun ne biçimde yapılması gerektiği ile ilgili fikirler ortaya konuldu. Hz. Peygamber (s.a.s) aracılığıyla sahabeler ile istişareler yapılıp sesli bir çağrı yapılmasına karar kılındı. Peygamber efendimiz (s.a.s.) müezzinlik görevini ilk defa Hz. Bilal'i Habeşi'ye vermiştir. Bunun üstüne Hz. Bilal yüksekçe bir yere çıkarak Hz. Peygamberden (s.a.s) öğrendiği ezanı okudu. Bütün bu olaylardan özetle ezan ilk kez 622 senesinde hicret ile beraber Medine şehrinde Hz. Bilal aracılığıyla okunmuştur. Mescid-i Nebevî’nin inşası ile cemaatle namaz kılmalara başlandı ve ezan ile Müslümanlar davet edildi.
Bilal Habeşi İlk Ezanı Hangi Vakitte Okundu?
Bilâl, yüksek bir evin üzerine çıkıp ilk kez sabah ezanını okudu, yaşamı boyunca Hz. Peygamber’in müezzinliği görevini yaptı. Sabah ezanını çok erken saatlerde okuyan Bilâl’in bu ezana, “es-Salâtü hayrün mine’n-nevm” (Namaz uykudan hayırlıdır) cümlesini eklemesi Hz. Peygamber’i mutlu etti ve bunu her sabah ezanında tekrar etmesine izin verdi.
Bilal Habeşi Müslüman Oluşu Nasıl Oldu?
HZ. Muhammed’e (s.a.v) Müslüman olduğunu söyleyip kendisinin O'na iman ederek İslam'a girdiğini dile getirdi.
Bilal Habeşi Nasıl Öldü?
HZ. Muhammed vefat ettikten sonra Bilal Habeşi ezan okumayı bıraktı ve cihana katılıp Şam’a gitti. Bir gün rüyasında Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed’i görüp geri dönüp tekrar ezan okudu. Tekrar ezan okuduktan sonra Şam’a dönen Bilal Habeşi Peygamber Efendimizin hasretine dayanamayarak 642 yılında vefat etti.
Bilal Habeşi'nin Mezarı Nerede?
Bilal Habeşi’nin mezarı Bab el Saghir Cemetery, Şam, Suriye’de bulunmaktadır.