Beyin Tümörü Nedir?

Beyin Tümörü Nedir?
17.01.2022 11:30
Beyin tümörü türlerine bağlı olarak riskli olarak kabul edilen bir hastalıktır. Beyin hücrelerinin yenilenme aşamasına dâhil olan kopyalama sürecinde ortaya çıkan anormal hücrelerin büyüyerek bir kitle oluşturmasına beyin tümörü denmektedir. Beyin tümörünün ne olduğu ve belirtileri sık rastlanmaya başlayan hastalığı sorgulatıyor.

Beyin tümörü; beyin hücrelerinin yenilenme ve kopyalama aşamasında meydana gelen anormal hücrelerin büyüyerek bir kitle oluşturmasıyla ortaya çıkar. Yeni doğan bebeklerden ilerleyen yaş grubundaki insanlara kadar her yaşta gözlenen beyin tümörleri kafatası içerisinde baskıya sebep olmaktadır. Söz konusu baskı ve basınç durumu beynin görevlerini tam anlamıyla yerine getirememesini sağlamakta ve hastalar çeşitli belirtiler göstermektedir. Özel olarak hastaların yaklaşık %60’ı şiddetli ve uzun süreli baş ağrıları yaşamaktadır. Genel olarak kötü huylu ve iyi huylu olarak ikiye ayrılmakta olan beyin tümörlerinde erken teşhis son derece önem taşımaktadır. Her beyin tümörü kişi üzerinde öldürücü etkilere sebep olmadığı gibi erken teşhis edilerek doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması tümörlerin tamamen iyileşmesinde önemli bir etkiye sahiptir.

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Beyin tümörü belirtileri kişiden kişiye göre farklı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Tümörün bulunduğu yer, büyüklüğü, büyüme hızı söz konusu belirtilerin kişiden kişiye değişmesine neden olur. Beyin tümörüne bağlı belirtilerin ortaya çıkması, tümörlerin sinir uçlarına baskı yapması, büyük boyutlu olan tümörlerin beyin içinde sıvı biriktirmesine bağlı sebepler ile gerçekleşebilir. Çok şiddetli baş ağrıları, beyin tümörleri belirtilerinin temel karakteristiği olarak kabul edilse de genelde belirtiler şu şekilde seyreder;

Epilepsi nöbetlerine benzer ataklar

Çok şiddetli baş ağrısı

Mide bulantısı ve kusma

Bacaklarda ve kollarda uyuşma ve güçsüzlük hissi

Yürüme ve denge bozuklukları

Çift görme ve bulanık görme problemleri

Konuşmada bozukluk yaşama

Kişilik değişiklikleri

Bilinç bozuklukları

Mimik ve hareketlerde yavaşlama şeklinde ortaya çıkar.

Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır?

Beyin tümörü ilk etapta kişi üzerinde ortaya çıkan belirtiler ile şüphelendirebilir. Bu belirtiler en genel şekilde şiddetli baş ağrıları temelinde ortaya çıkarlar. Doktor kontrolü ardından beyin tümörü tanısı, görüntüleme yöntemleri, hastaların tıbbi öyküsü ve nörolojik muayeneler sonucunda anlaşılabilir. Özellikle Manyetik Rezonans olarak bilinen MR ve beyin tomografisi beyin tümörünün teşhisi sırasında öncelikli olarak başvurulan teşhis yöntemleri arasında yer almaktadır. MR yöntemi ile hem beynin anatomik yapısı hem de biyokimyasal yapısı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Aynı şekilde söz konusu tümörün büyüklüğü, yeri ve şeklinin tespit edilmesinde görüntüleme yöntemlerinden faydalanmak son derece sık kullanılan bir yöntemdir. Bazı nadir vakalarda, anjiyografi, BT, beyin grafisi ve biyopsi gibi yöntemler ile beyin tümörü teşhis edilerek anlaşılabilir. Bu gibi patolojik değerlendirmeler sonucunda beyin tümörü ile ilgili kesin teşhis sağlanmaktadır.

Beyin Tümörü Genetik Midir?

Beyin tümörü oluşumu ile ilgili sıklıkla araştırmalar yapılıyor. Özellikle son yıllarda beyin tümörü oluşumu ile ilgili yapılan araştırmalar çeşitli tartışmaların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yoğun şekilde aktif olarak cep telefonu kullanımının beyin tümörü oluşumuna dair etkileri uzun yıllardır araştırılıyor ve halk arasında da tartışmalara sebep oluyor. Ancak uzmanlara göre cep telefonu kullanımından ziyade beyin tümörü oluşumunda genetik faktörler daha belirleyici bir etken olarak görev yapıyorlar. Her beyin tümörü genetik geçişli olmasa da beyin tümörlerinde genetik faktörlerin de belirgin bir etken olduğunu söylemek mümkün. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir