Beyin Felci Nedir?

Beyin Felci Nedir?
14.01.2022 22:30
Beyin hücrelerinin hasar görmesi ve beyin damarlarının tıkanması sonucu hastalarda beyin felci durumu görülür. Beyin felci sık rastlanan bir beyin hastalığı durumudur. Bu nedenle beyin felcinin nedenleri her daim sık araştırılan konular arasında yer alır. Beyin felci tedavisi nedir, bebeklerde nasıl olur, düzelir mi, genetik midir gibi soruları sizler için yanıtladık.

Beyin felci; beyin bölgesine giden damarların tıkanması veya kanaması sonucunda beyin hücrelerinin hasar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Beyin felcinin belirtileri arasında genel olarak vücudun bir tarafında bacak ve kol bölümünde güçsüzlük, uyuşma hali, yutma güçlüğü ve konuşma güçlüğü yer almaktadır. Beyin felci; yüksek tansiyon, aşırı sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları gibi faktörler hastalığın gelişimini etkilemektedir.

Beyin Felci Tedavisi Nedir?

Beyin felcinin tedavi süresi ve yöntemi, felcin şiddetine ve etkilediği bölgeye göre farklılık göstermektedir. Hafif şiddetli beyin felci durumunda genel olarak hızlı iyileşme tabloları gözlemlenir. Beyin felcinin tedavisinde, inme durumu başladıktan sonra en geç 4.5 saat içerisinde toplardamar içi eritici pıhtı ilaç uygulanır. Bu tedavi yöntemi söz konusu pıhtıyı çözerek kan akışının etkin ve de hızlı bir biçimde düzelmesine ve felcin sebep olduğu inme durumunun düzelmesine yardımcı olur. Şayet hastanın durumu bu tedavi yönteminin uygulanması için uygun durumda değilse uzman doktor farklı bir ilaç tedavisi önerebilir. Beyin felcinin bir diğer tedavi yöntemi; anjiyografik pıhtı çıkarma yöntemidir. Beyni beslemekte olan ana damarların pıhtı ile tıkanması durumunda uygulanan pıhtı eritici ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Bu durumda en etkili yöntem olan anjiyo uygulaması, beyin damarının tıkanan bölgesini bularak özel cihazlar yardımıyla pıhtının çıkarılmasını sağlar. Anjiyolapsi yöntemi beyin felcinin ilk 6 saatinde uygulandığında, hastaların 3’te birinin normal hayatlarına tamamen dönebildiği tespit edilmiştir. Bu tedavi uygulamaları birbirine alternatif olarak uygulanmayıp, aksine birbirilerini tamamlayıcı rol alırlar.

Beyin Felci Bebeklerde Nasıl Olur?

Bebeklerde beyin felci durumu tıp dilinde serebral palsi olarak adlandırılmaktadır. Bu durum vücut kası hareketlerini ve vücudun duruşunu etkileyen fiziksel engel durumunu oluşturmaktadır. Serebral palsi yani beyin felci büyük oranda doğumdan önce beynin gelişme sırasında meydana gelmektedir. Beyin felci durumu bebeklik ya da okul öncesi çağlarda ortaya çıkar. Günlük faaliyetler üzerine etkisi olan beyin felci durumu yutma güçlüğüne kadar farklı sonuçlar doğurabilir. Bu durumun tedavisi olmasa da çocuk üzerinde etkilerini kısıtlayacak bir takım ilaçlar doktor kontrolünde reçeteli olarak verilir.

Beyin Felci Düzelir Mi?

Erken müdahale sonrası gereken tedavi yöntemleri uygulandığında beyin felcinin düzelme ihtimali vardır. Ancak hastaların büyük bir çoğunluğunda hafif, orta ve ağır dereceli beyinsel hasarlar oluştuğu gözlenmiştir. Bu bağlamda beyin felcinin ameliyatla tedavi aşamasından sonra hastanın normal hayatına dönmesi için uzun bir fizik tedavi sürecine girmesi gerekebilir. Bazı uzun süreli tedaviler sonucunda hastalar tamamen normal hayatlarına dönseler de bazı uzun soluklu tedavilerin ardından ufak da olsa kalıcı hasarlar kaldığı tespit edilmiştir.

Beyin Felci Genetik Midir?

Beyin felcinin tamamen genetik olduğuna dair herhangi bir klinik bulgu bulunmamaktadır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda beyin felci yaşayanların aile geçmişlerine bakıldığında bu durumun genetik yatkınlık ile daha yüksek bir ihtimal sunduğu fark edilmiştir. Yani aile geçmişinde beyin felci yaşayan bir kişinin beyin felci geçirme ihtimali başka bir kişiye göre bir miktar daha yüksektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir