Kemik İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kemik İltihabı Belirtileri Nelerdir?
17.11.2022 21:05
Diğer adı osteomyelit olan kemik iltihabı, herhangi gibi bir kemikte gelişen enfeksiyon ile oluşan bir sağlık sorunu olmaktadır. Bu hastalık her ne kadar nadir görülse de oldukça tehlikeli olmaktadır. Kemik iltihabı belirtileri nelerdir, hangi doktora gidilir, kemik iltihabı kanda çıkar mı, kansere dönüşür mü, öldürür mü?

Kemik iltihabını semptomları ile fark etmek mümkün olmaktadır. Bu belirtiler arasında şunlar bulunmaktadır; enfeksiyon bölgesine ısınma, şişlik ve kızarıklık, kemiğin yer aldığı alana baskı yapıldığı zaman artan ağrı, titreme, ateş, halsizlik ve yorgunluk, iltihaplı olan kemiğin yer aldığı organı kullanmada yaşanan zorluk, hareket kısıtlılığı.

Kemik iltihabının çıkma sebepleri şunlar olabilmektedir; orak hücre anemisi, periferik arter hastalığı gibi dolaşım bozuklukları, ileri yaş, kan şekeri kontrol altında olmayan diyabet hastaları, diyalize girmek, sigara kullanmak, üriner kateterler, birtakım ilaçların uzun süreli kullanımı, uzun süre boyunca katater ya da intravenöz kullanmak, kanser tedavisi, sağlıksız beslenmek, kortikosteroid içermekte olan ilaçların kullanılması ile bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar.

Kemik İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Bazen insanlar bulunan hastalık ya da rahatsızlıkları için hangi doktora gitmeleri gerektiğini karıştırabilmektedir. Kemik iltihabı için gidilmesi gereken doktor ortopedi ve travmatoloji uzmanları olmaktadır. Bu tür sıkıntısı bulunan hastalar mutlaka bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına gözükmesi gerekir.

Kemik İltihabı Kanda Çıkar Mı?

Hayır, kemik iltihabı kan testlerinde belli olmaz. Kemi iltihabında iltihap bulunduğu bölgede birikir ve ciltte veya çevresindeki yumuşak dokuda apse oluşturur. Kemik iltihabı gibi enfeksiyonlar kişide ateşe sebep olmaz. Diğer adı kemik iliği iltihabı olan kemik iltihabında, yaralanmalar ve travma ile direkt olarak kemiğin enfeksiyon kapması ile gelişebildiği gibi kan yolu ile vücudun farklı bir bölgesinde kemiğe ulaşmış olan etkenlerin enfeksiyon yapması ile de meydana gelebilmektedir.

Kemik iltihabı, hareketsiz bir yaşam ve bazı kronik hastalıklar sonucu gelişebilmektedir. Bunlar dışındaki bazı etmenler ise; damar yolu ile ilaç kullanımı, orak hücre hastalığı, aşırı alkol kullanımı, HIV ve AIDS, kansızlık, uzun süreli kortikosteroid içeren ilaçlar kullanmak, hemodiyaliz almak, romatoid artrit, kemiklerin üstünde gerçekleştirilen cerrahi tedaviler, diz ve kalça replasmanlarının yerleştirilmiş olması, osteoporoz ve radyoterapi olmaktadır.

Kemik İltihabı Kansere Dönüşür Mü?

Kemik iliğinin bazı semptomları şunlardır; ateş, mide bulantısı, yorgunluk hali, terleme, üşüme ve titreme, kemiklerde oluşan ağrı, enfeksiyonun bulunduğu bölgede hassasiyet ve ısı artışı, etkilenmiş olan kemiğin yer aldığı bölgede kızarıklık ve şişlik, kemiğin yer aldığı uzvun hareket kabiliyetindeki azalış.

Kemik İltihabı Öldürür Mü?

Kemik iltihabı kemik dokusunun ölümüne sebep olabilir. Enfeksiyon sebebi ile kemik iliği ve etrafındaki kemiği iltihaplanmasına kemik iltihaplanması denmektedir. Enfeksiyon kapan bir kemikte, kemiği içerisinde bulunan yumuşak kısım olan kemik iliği şişer ve kemiği kan damarlarına da baskı yapar. Yeterince kan alamayan kemik hücreleri sonucunda ise kemiği kısımları ölebilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir