Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
13.01.2022 13:15
Gıda zehirlenmesi olarak da adlandırılan besin zehirlenmesi, çeşitli organizmalar ve toksinler ile kontamine olan gıdaların yenmesi ve sindirilmesi sonucu ortaya çıkar. İnsan hayatı boyunca en sık karşılaşılan durumlardan biri olan besin zehirlenmesi, son derece olumsuz bir süreçtir. Bu özelliği ile besin zehirlenmesinin belirtileri ve tedavi yöntemleri sıkça araştırılıyor. Besin zehirlenmesi tedavisi nedir, neden olur, anne sütüne geçer mi, besin zehirlenmesi ateş yapar mı, konularını sizin için ele aldık.

Besin zehirlenmesi; farklı organizmalar ya da toksinler ile bulaş olmuş gıdaların tüketilmesi ve sindirim sistemine girmesi ile ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir. Bakteriler, virüsler ve parazitlerin içinde bulunmuş olduğu bulaşıcı organizmalar ve bu organizma türlerinden kaynaklanan toksinler besin zehirlenmelerinin en yaygın sebepleri arasında yer alır. Besin zehirlenmesi belirtileri kontaminasyon kaynağına ve tipine göre farklılıklar gösterebilir. Ancak birçok gıda zehirlenmesinde yaygın gözlenen belirtiler arasında; mide bulantısı, ateş, karın ağrısı, şiddetli kusma, sulu veya kanlı ishal bulunur. Bu belirtiler orta ağır derecede olup, daha ağır belirtiler arasında; aşırı ağrı ve şiddetli karın, kas krampları, ağız kuruluğu, az idrara çıkma, halsizlik, baş dönmesi ve sersemlik, bulanık görme, kas güçsüzlüğü, kanlı kusma ve dışkı gibi belirtiler gözlenir. Bu tip belirtilerin yaşanması durumunda vakit kaybetmeden hastanelerin acil bölümüne başvurmak gerekir.

Besin Zehirlenmesi Tedavisi Nedir?

Besin zehirlenmesinin tedavi aşamalarında hastaya büyük oranda antibiyotik etkili serum verilir. Besin zehirlenmesinin farklı boyutlarında özellikle vücuda bakteri alındıysa uzman doktor tarafından antibiyotik tedavisi önerilir. Bazı durumlarda besin zehirlenmelerinin türüne göre doktor tarafından probiyotik kullanımı tavsiye edilebilir. Her şekilde besin zehirlenmesinin tedavi aşamasında doktorun tavsiyesine uymak hastalığın gidişatı ve çabuk iyileşme için oldukça önemlidir.

Besin Zehirlenmesi Neden Olur?

Besin zehirlenmesi gıdalar ile vücuda alındığı için, sebebi de bozuk, farklı organizmalarla bütünleşen ve toksinler ile bulaş olan besinlerin vücuda alınması ile ortaya çıkar. Besin zehirlenmeleri; pastörize edilmemiş beyaz peynir türleri, çiğ ya da az pişmiş istiridye, az pişmiş kırmızı et veya beyaz et, az pişmiş yumurta ve içeren hamur işleri, ev yapımı dondurma, çiğ filizler, pastörize edilmemiş meyve suları, pişmemiş sosis ve benzeri ürünlerden ortaya çıkabilir.

Besin Zehirlenmesi Anne Sütüne Geçer Mi?

Besin zehirlenmesi hemen her yaş grubunda ortaya çıkabilen olumsuz bir sağlık sorunudur. Hamile ve emziren annelerde de besin zehirlenmesi durumu görülebilir. Bu durumda özellikle emziren anneler için besin zehirlenmesinin anne sütüne geçip geçmeyeceği merak konusu haline geliyor. Annenin vücuduna almış olduğu toksin maddeler anne sütüne geçmez. Fakat bu süreç içerisinde sıvı kaybı yaşanacağı için anne sütünde azalma olabilir. Yine de besin zehirlenmesinin anne sütüne geçmediği belirtiliyor.

Besin Zehirlenmesi Ateş Yapar Mı?

Besin zehirlenmesi genelde bozuk gıdalar ile vücuda alınan bir tür bakteri durumudur. Hemen herkeste görülebilen besin zehirlenmesi durumu pek çok farklı belirti ile insan vücudunda gözlenebilir. Besin zehirlenmesinin en belirgin belirtileri arasında ateş yer almaktadır. Besin zehirlenmesi vücutta ateş, halsizlik, kusma, şiddetli karın ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Besin zehirlenmesi yaşayan pek çok insanın genel olarak yaşadığı belirtiler arasında ateş ve kusma bulunmaktadır. Bu durumda besin zehirlenmesinin ateş yaptığını söylemek mümkündür. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir