Berit Dağı, Kahramanmaraş şehri sınırları içerisinde, Ceyhan Nehri’nin batısında, Engizek ve Binboğa dağları aralarında yer almaktadır. Güneybatı-kuzeydoğu doğrultusuna kadar uzanır ve zirvesi 3027 metreyi aşar. Hemen doğusunda bir yerde yer alan aynı doğrultudaki bir diğer zirve ise 2967 metreye varır. Farklı metamorfik kayaç çeşitlerinden oluşan dağ, Akdeniz iklimi ile karasal iklim kuşakları içerisinde geçiş alanında bulunması sebebiyle zengin bitki çeşitliği mevcuttur. Ancak Berit Dağı’nın bir hikayesi bulunmamaktadır.
Beri̇t Dağı Gezilecek Yerler
Berit Dağı, Kahramanmaraş şehri sınırları içerisinde, Ceyhan Nehri'nin batısında, Engizek ve Binboğa dağları arasında yer almaktadır. Güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanmakta ve zirvesi 3027 metreye varmaktadır. Berit Dağı, Kahramanmaraş’ta bulunduğu için Berit Dağına kadar gitmişken Kahramanmaraş’ta aşağıdaki yerlere de uğramanızı tavsiye ederiz;
· Şehrin tam merkezinde yer bulan kale, güney kısmı sivri ve yüksek, kuzey bölümü hafif meyilli bir tepe üstünde kurulmuştur. Üstüne yapılan projelerde Geç Hititler Dönemi'ne ait pek fazla tarihî eser bulunmuş olup Evliya Çelebi aracılığıyla 17'nci yüzyılda kale kapısında yer aldığı söylenen Maraş Aslanı da bu eserlerden bir tanesidir. Geç Hititler döneminde yapılan Kahramanmaraş Kalesi, bir süre sonra yöreye hâkim olan Asur, Med, Kapadokya Krallığı, Pers, Roma, Anadolu Selçuklu, Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti sürelerinde farklı tamir ve ilaveler yapılıp çağımıza kadar ulaşmıştır. Kare planlı burcun dış duvarları kesme taş kullanılmıştır, iç duvarları ise moloz taş tercih edilmiştir. Dikdörtgen planlı olup, ortalama 1,70 metre kalınlığında surlarla çevrilidir.
· Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 50' kilometresinde yer bulan ve araç ile 50 dakikada varılan Döngel, üst üste ve birbirine bağlı şekilde üç mağaradan meydana gelmektedir ve bu konumdaki en kıymetli mağaralardan bir tanesidir. Kahramanmaraş sınırlarına ilk yerleşim İ.Ö 40.000-10.000 Paleolitik Dönem'de bu mağaralar sayesinde başlamıştır. Mağaranın tabandan tavana kadar olan yüksekliği yaklaşık 102 metredir. Mağaranın etekleri çınar ve ceviz ağaçları ile kaplı, yemyeşil bir kafa dinleme ve piknik yeridir.
Beri̇t Dağı İsmi Nereden Gelmektedir?
Berit Dağı, Kahramanmaraş şehri sınırları içerisinde, Ceyhan Nehri’nin batısında, Engizek ve Binboğa dağları aralarında yer almaktadır. Güneybatı-kuzeydoğu doğrultusuna kadar uzanır ve zirvesi 3027 metreyi aşmaktadır. Özelikle bu dağa seyahat etmek amacıyla gidenler tarafından fazlaca araştırılan dağın adının anlamının nereden geldiği bilinmemektedir.
Beri̇t Dağı Nerede?
Berit Dağı, Kahramanmaraş şehri sınırları içerisinde, Ceyhan Nehri’nin batısında, Engizek ve Binboğa dağları içerisinde yer alıyor.
Beri̇t Dağı Yüksekliği?
Berit Dağı, Kahramanmaraş ili konumu içerisindedir, Ceyhan Nehri’nin batısında, Engizek ve Binboğa dağları arasında yer almaktadır. Güneybatı-kuzeydoğu doğrultusuna kadar uzanır ve zirvesi 3027 metreyi bulmaktadır. Hemen doğusunda yer bulan aynı doğrultudaki bir diğer zirve ise 2967 metreye ulaşmaktadır. Farklı metamorfik kayaç çeşitlerinden meydana gelen dağ, Akdeniz iklimi ile karasal iklim kuşakları içerisindeki geçiş alanında bulunması sebebiyle zengin bitki türlerine sahiptir.